De absolute benchmark.

Beproefd systeem met maximale precisie – zelfs bij extreme weersomstandigheden, of in vuile of zware industriële omgevingen.

Het absoluut positioneringssysteem WCS

Voordelen

Een nauwkeurige en absolute positiedetectie

Pepperl+Fuchs’ WCS-positiecodeersysteem werd in 1989 op de markt gebracht en werd sindsdien regelmatig aan de hand van talloze projecten herzien en geoptimaliseerd. Het zorgt zelfs bij routes met bochten, op- en aflopende hellingen, knooppunten of schakelpunten voor een betrouwbare positiedetectie.

Flexibele Systeemintegratie

De positiewaarde kan rechtstreeks van de leeskop naar de controller worden verstuurd via een selectie van ingebouwde interfaces, zoals RS-485, SSI, CANopen, PROFINET, EtherCAT of EthernetIP. Een scala aan interfacemodules is beschikbaar om de verbinding met andere veldbusinterfaces tot stand te brengen.

Robuust design

Dankzij zijn u-vorming ontwerp is het WCS bestand tegen omgevingslicht en met behulp van de krachtige LED’s kunnen zelfs vuile codestroken op betrouwbare wijze worden gelezen. De contactloze, optische scanmethode beschermt het WCS tegen algemene slijtage, en de outdooroptie biedt bescherming tot IP69.

Eenvoudige set-up

De outdoorversie van het WCS beschikt over een doorzichtige behuizing die een goede zichtbaarheid over status-LED’s en display levert. Informatie betreffend de actuele positie of foutmeldingen kunnen zo makkelijk en snel worden gelezen.

Een nauwkeurige en absolute positiedetectie

Dankzij zijn modulair ontwerp kan het codeersysteem worden aangepast aan gelijk welke toepassing of gebruiksomgeving. Het systeem bestaat altijd uit een leeskop, een coderail en gepaste montagehulpmiddelen. De leeskop is beschikbaar met verschillende opties, zoals de WCS Outdoor-optie voor uitdagende outdoortoepassingen of de WCS Extended-optie voor toepassingen met zeer lange scanafstanden, die echter ook kunnen worden gecombineerd. Nadat leeskop en coderail zijn geselecteerd, beschikt de gebruiker over een keuze uit drie verschillende montagesystemen.

 

Een nauwkeurige en absolute positiedetectie

Robuustheid en nauwkeurigheid onder alle omstandigheden

De outdooroptie
De outdooroptie (“O”) van het WCS is beschikbaar voor toepassingen waar extreme omgevingsomstandigheden gelden. Een robuuste behuizing met IP69-beschermingsgraad zorgt voor een leeskop die bestand is tegen stof, vocht en schokken. Dit betekent dat hij ook kan worden ingezet in omgevingen met hogedrukreinigers of waar het WCS in contact komt met vloeistoffen zoals zout water, zuren of alkaliën. Eventuele defecten aan de WCS-leeskop kunnen makkelijk worden verholpen dankzij de status-LED’s en het scherm, die beide duidelijk zichtbaar zijn dankzij de doorzichtige behuizing.
Het display
Een zescijferig display (zeven segmenten) is in de leeskop ingebouwd en kan worden aangepast naargelang de montagepositie. Zo kan het display makkelijk 180° worden rondgedraaid, wat een snellere en eenvoudigere indienstname bevordert—ongeacht of het WCS hangend of staand wordt gemonteerd. Het display kan actuele positiewaarden en diagnostiekinformatie weergeven, en kan de aandacht van gebruikers vestigen op vuile of beschadigde segmenten van de coderail.
Uitgebreid scanbereik
Als een bepaalde toepassing een zeer groot meetbereik vereist, zorgt de WCS Extended-optie ervoor dat een afstand tot 629 m kan worden overbrugd. Montage en integratie van de twee standaard coderailsegmenten zijn flexibel. De leeskop met uitgebreid leesbereik kan de grotere afstand verwerken zonder bijkomende programmering.
Interne verwarmingsoptie
De “H”-optie (waarbij H voor “heating” staat) van het WCS kan worden ingezet in koude omgevingen met temperaturen tot -40 °C. De warmte wordt via de leeskop geleverd en deze optie kan met de outdooroptie worden gecombineerd. Dit maakt een indienstname bij ijs en sneeuw mogelijk, en beschermt tegen condensatie.

Coderails en ID-pads voor zware industriële omgevingen

WCS-coderail

 

 

 

Gelamineerde coderails:

De gelamineerde coderails van Pepperl+Fuchs zijn vervaardigd uit een scheurbestendig polyesterlaminaat dat bestand is tegen oliën, vetten en oplosmiddelen. Dankzij hun uitstekende bestendigheid tegen chemicaliën, zuren, alkaliën en agressieve gassen, kunnen de coderails ook worden gebruikt in galvanisatietoepassingen.

Roestvrijstalen coderails:

Roestvrijstalen coderails van Pepperl+Fuchs zijn corrosiebestendig en kunnen worden gebruikt bij temperaturen van -40 °C tot 80 °C. Ze zijn bestand tegen vonken in laswerkplaatsen en vuile omgevingen. Gecombineerd met de WCS Outdoor-optie, kan zo steeds een betrouwbare positionering worden gegarandeerd.

Detectie met ID-pad:

Gemonteerd op bewegende voorwerpen, laat het ID-pad een leeskop toe een onderstel te identificeren terwijl het voorbij rijdt. Dit zorgt voor een nauwkeurige positionering en, bovendien, is de unit dankzij zijn robuustheid geschikt voor gebruik in uitdagende gebruiksomgevingen.

Pepperl+Fuchs biedt gebruikers drie verschillende montagesystemen

Een exacte positionering in alle weersomstandigheden

WCS-gebruik in havens

Een uiterst nauwkeurige positiedetectie die te allen tijde wordt gegarandeerd, zelfs bij schommelde temperaturen. Wanneer de Outdoor- en Extended-opties worden gecombineerd, vormen lange afstanden niet langer een probleem bij moderne havenverrichtingen. Zo kunnen containers met millimeterprecisie door containerkranen worden verplaatst van één locatie naar een andere, en dat over een afstand van 629 m. Zoals duidelijk te zien is op de afbeelding, kan met behulp van een WCS ook de positie van het onderstel bij het laden van containers met de nodige precisie worden bepaald. Beide zijn gebaseerd op een systeem van duurzame, roestvrijstalen coderails in combinatie met een WCS-leeskop.

Toepassing van het WCS in een haven

De WCS Outdoor-optie met beschermende behuizing werd speciaal ontwikkeld voor extreme outdoortoepassingen—zout water, zilte lucht of gelijk welke andere soort van vochtige omgeving. Met een bescherming tegen stof en vocht tot IP69, biedt dit systeem maximale afscherming. Bovendien is de schokbestendige leeskop immuun voor hagel en biedt hij bescherming tegen mechanische invloeden.

Het WCS kan ook in galvanisatietoepassingen worden ingezet

Dankzij de beschermende behuizing van de leeskop is de outdoorversie van het WCS uitermate bestand tegen agressieve stoffen—dit is ook van toepassing op de bijbehorende plastic codestroken die voorzien zijn van een speciale coating. Zelfs ingewikkelde routes, bochten of op- en aflopende hellingen vormen geen probleem voor het WCS.

Bestendigheid tegen zuren en alkaliën

Het WCS kan ook in galvanisatietoepassingen worden gebruikt

In galvanisatiefabrieken wordt vaak aan hoge temperaturen gewerkt, en is de lucht doordrongen van dampen afkomstig van de gebruikte oplossingen. In deze zware industriële omgeving worden werkstukken normaal aan een metalen frame bevestigd en automatisch naar de dompelbaden met zeer agressieve oplossingen overgebracht.

Contact