Ethernet Advanced Physical Layer

De snelste en meest efficiënte wijze om grote hoeveelheden gegevens uit explosiegevaarlijke omgevingen naar de cloud te sturen

Ethernet-APL—voor IIoT-toepassingen in procesindustrieën

Industrie 4.0 en het Industrial Internet of Things stellen de norm in de verwerkende nijverheid. In de procesindustrie was er echter tot nu toe geen netwerkstandaard in staat om zeer snel grote hoeveelheden data van de fabrieksvloer naar het informatieniveau van de Industrie 4.0-architectuur te versturen.

Met deze nieuwe Ethernet Advanced Physical Layer, Ethernet-APL in het kort, creëren Pepperl+Fuchs en andere ondernemingen uit de automatiseringswereld nu een belangrijke mijlpaal. Ethernet-APL staat voor lange kabellengtes, explosiebeveiliging en compatibiliteit, en zorgt voor een ononderbroken en transparante communicatie over alle hiërarchieniveaus. Leer meer over de baanbrekende technologie die de weg baant voor uitdagende IoT-toepassingen in de procesindustrie.

Nu beschikbaar: De FieldConnex® Rail Field Switch voor DIN-railmontage, de eerste schakelaar in de procesautomatisering die standaard communicatietechnologie met Ethernet-APL verbindt.

 

Highlights

Detectiebereik tot 1.000 m: spur tot 200 m, trunk tot 1.000 m
Stroomvoeding voor een totaal van 50 veldapparaten aan max. 60 W
Hoge overdrachtssnelheden: 10 Mbit/s, full-duplex (FDX)
Download ongeveer 100 configuratieparameters per veldapparaat in slechts enkele seconden
Eenvoudig te implementeren intrinsieke veiligheid
Gelijktijdige overdracht van gegevens en voeding via dezelfde tweeaderige kabel

Voordelen

Efficiënte communicatie op alle niveaus

Efficiënte communicatie op alle niveaus

Ethernet-APL zorgt voor een rechtstreekse verbinding van veldapparaten met overkoepelende besturingssystemen, wat voor het eerst een uniforme netwerkinfrastructuur over alle procesbesturing- en bedrijfsniveaus creëert. Enorme hoeveelheden data worden aan 10 Mbit/s, minstens 300 keer sneller dan met actuele technologieën zoals HART of veldbus, verstuurd.
Maximale installatiebeschikbaarheid

Maximale installatiebeschikbaarheid

Naast absolute meetwaarden, leveren moderne veldinstrumenten ook waardevolle, bijkomende informatie. Met Ethernet-APL kunnen bedrijven in real-time het meeste uit hun apparatuur halen, de status van de componenten ervan controleren, en onderhoudsvereisten vroegtijdig identificeren. Dit voorkomt ongeplande stilstanden en verhoogt installatiebeschikbaarheid in aanzienlijke mate.
Eenvoudige, betaalbare installatiemodernisering

Eenvoudige, betaalbare installatiemodernisering

Ethernet-APL ondersteunt de in de procesindustrie gangbare trunk-en-spur-techniek en kan worden toegepast op eender welk industrieel ethernetprotocol zoals EtherNet/IP, HART-IP en PROFINET. Dit vereenvoudigt integratie voor planners, installatieontwerpers en -personeel gezien bestaande installaties en infrastructuren blijvend kunnen worden gebruikt en investeringen worden beschermd.
Wereldwijde flexibiliteit

Wereldwijde flexibiliteit

Gebaseerd op de beproefde IEEE- en IEC-normen, maakt de nieuwe Ethernet Advanced Physical Layer communicatie mogelijk die overal ter wereld kan worden gecertificeerd. Bovendien zorgt het testen en certificeren van producten voor de nodige compatibiliteit, zodat zelfs apparaten van verschillende fabrikanten zonder problemen samen kunnen worden gebruikt.

Toonaangevende verenigingen Fieldcomm Group, OPC Foundation, ODVA, PROFIBUS en PROFINET International

Samenwerking voor de creatie voor een nieuwe norm

De poging om de physical layer van een communicatiesysteem te standaardiseren is een uniek project voor de hele procesindustrie. Ondersteund door toonaangevende verenigingen zoals de Fieldcomm Group, OPC Foundation, ODVA, PROFIBUS en PROFINET International, alsook belangrijke bedrijven binnen de industrie, werd de grootste samenwerking tot nu toe op het gebied van procesautomatisering op poten gezet. Samen met de bedrijven ABB, Endress+Hauser, Krohne, Phoenix Contact, Rockwell Automation, SAMSON, Siemens, Stahl, Vega en Yokogawa, werkt Pepperl+Fuchs aan de ontwikkeling van de nieuwe "advanced physical layer" voor ethernet.

Ethernet-APL combineert alle ervaring en behoeften van procesdeskundigen: lange kabellengtes, tweedraadsbekabeling, compatibiliteit, en gebruik in explosiegevaarlijke omgevingen tot Zone 0/Class 1, Div. 1. Als expert in elektrische explosiebeveiligingsapparatuur, werkt Pepperl+Fuchs actief mee aan deze ontwikkelingen binnen het Ethernet-APL-project. Al in 2015 stelde een individuele exposant een miniatuurversie van een procesarchitectuur met Ethernet-APL voor.

YouTube-video’s

De Ethernet Advanced Physical Layer—of Ethernet-APL in het kort—staat voor lange kabellengtes, explosiebeveiliging en compatibiliteit, wat een ononderbroken, transparante communicatie op alle hiërarchische niveaus mogelijk maakt. De trailer biedt een glimp van deze baanbrekende technologie... 

In deze video toont Michael Kessler, Executive Vice President Components and Technology van de afdeling Process Automation bij Pepperl+Fuchs, de typische netwerkarchitectuur van een procesinstallatie met signaaloverdracht via ethernet…

De Ethernet Advanced Physical Layer past in gelijk welke procesinstallatie doordat de architectuur flexibiliteit en explosiebeveiliging biedt voor alle soorten Ex-omgevingen. De video illustreert typische topologieën voor procesautomatisering...

Overzicht van Pepperl+Fuchs' online conferentie

Tijdens dit debat praatte Gerd Niedermayer van BASF met experts van Pepperl+Fuchs over de uitdagingen en voordelen van toekomstige communicatie via Ethernet-APL in de procesautomatisering, en over de eerste testinstallatie bij BASF…

Om de Ethernet Advanced Physical Layer met succes te implementeren in de procesindustrie moeten vier attributen worden gestandaardiseerd: communicatie, voeding, installatie en explosiebeveiliging. Andreas Hennecke, productmarketingmanager bij Pepperl+Fuchs, illustreert deze attributen in meer detail…

In zijn thematoespraak besprak Michael Kessler, Executive Vice President Componenten & Technologie bij Pepperl+Fuchs, de factoren die tot de grootste samenwerking in de geschiedenis van de procesindustrie leidden...

Topologieën

Compacte installatielay-out

Ethernet APL | Compacte fabriekslay-out

Ethernet-APL werd ontworpen om eender welke installatietopologie te ondersteunen. Deze topologie toont de infrastructuur voor compacte of indoor-installaties zoals die in chemische of farmaceutische fabrieken worden aangetroffen. Hier worden Ethernet-APL-veldschakelaars in het algemeen gemonteerd in junction boxes of besturingskasten in veilige of explosiegevaarlijke omgevingen met een classificatie tot  Zone 2, Division 2. De maximale kabellengte bedraagt 200 m tot aan het veldapparaat. Explosiebeveiliging voor gelijk welke explosiegevaarlijke omgeving omvat intrinsieke veiligheid, specifiek gekozen voor de apparaataansluiting.

Uitgestrekte installatielay-out

Ethernet APL | Uitgestrekte fabriekslay-out

Deze topologie geeft een voorbeeld van een uitgestrekte installatielay-out weer zoals die vaak in de olie- en gasindustrie voorkomt. De lay-out laat kabellengtes tot 1.000 m toe tussen schakelaars op het trunk-segment. In dit voorbeeld werden de Ethernet-APL-veldschakelaars ontworpen voor gebruik in explosiegevaarlijke omgevingen, vaak als Zone 1 en 2 of Division 2 geclassificeerd. Normaal gezien zijn ze ‘loop-powered’ via de Ethernet-APL-stroomschakelaar en nemen ze zowel voeding van de instrumenten als signaaloverdracht voor hun rekening via spurs. Deze Ethernet-APL-installatie voldoet ook aan alle eisen op het gebied van explosiebeveiliging via verhoogde veiligheid of intrinsieke veiligheid. Deze topologie biedt veldbusgebruikers een duidelijk migratiepad tijdens brownfield-projecten.

Projectoverzicht

APL Project Overview

Contact

Heeft u vragen over de Ethernet Advanced Physical Layer (Ethernet-APL), of wilt u graag meer informatie? Wij helpen u graag! Vul eenvoudigweg het contactformulier in en stuur ons een bericht.