Unlocking added value.
Discovering flexibility. 
Enabling Industry 4.0.

Sensoren en systemen met IO-Link

IO-Link: De intelligente communicatietechnologie

Als eerste internationaal gestandaardiseerde IO-technologie, zorgt IO-Link voor een consistente, bidirectionele communicatie tussen het besturingssysteem en het laagste sensor-/actuatorniveau via standaard, niet-afgeschermde, drie-aderige kabels—en dat zowel voor intelligente IO-Link- als standaardsensoren. Met deze toekomstbestendige interface kunnen gebruikers uitgebreide systeemdiagnoses uitvoeren of IO-Link-compatibele apparaten configureren tijdens de normale bedrijfsvoering. Pepperl+Fuchs biedt je een volledige IO-Link-systeemoplossing die een assortiment van IO-Link-sensoren en bijbehorende infrastructuur omvat.

Bereid je fabriek voor op de toekomst. Minimaliseer je bedrijfskosten en maximaliseer je gegevensoverdracht tot op de fabrieksvloer.

Wist je dat...

… communicatie via IO-Link storingsvrij verloopt?
… IO-Link geen afgeschermde kabels vereist?
… IO-Link tot 32 bytes in één cyclus kan verzenden?
… IO-Link geïntegreerd kan worden in bestaande communicatiesystemen zoals veldbus en op ethernet gebaseerde systemen?
… IO-Link fouten in apparaatvervanging voorkomt dankzij een exacte identificatie binnen de IO-Link-master?

Voordelen

Internationaal gestandaardiseerde interface

IO-Link, een internationaal gestandaardiseerde, universele open interface, vormt de fundering van Pepperl+Fuchs’ Sensorik4.0®-oplossingen. De interface is gestandaardiseerd in overeenstemming met IEC 61131-9 en is compatibel met gelijk welke veldbus op de markt. Gestandaardiseerde Smart Sensor Profiles vereenvoudigen onderhoud en indienstname—ongeacht het merk of de sensortechnologie.

Verhoogde efficiëntie en duurzame kostenbesparing

IO-Link kan bogen op zijn gebruiksgemak en een beperkt aantal interfaces! Een drie-aderige, niet-afgeschermde kabel laat een 20 meter lange verbinding tussen IO-Link-master en veldtoestel toe. 

IO-Link beperkt stilstand tot een minimum

IO-Link-apparaten zijn eenvoudig te configureren via besturingssysteem, te identificeren via lokalisatiefunctie en te onderhouden wanneer dat nodig is—deze toegevoegde waarde beperkt stilstand tot een minimum. Dankzij de ingebouwde gegevensopslagfunctie genieten gebruikers van maximale installatiebeschikbaarheid omdat sensoren tijdens de normale bedrijfsvoering kunnen worden vervangen.

Transparantie tot in de kleinste details

Transparantie zorgt voor een betrouwbare sensoridentificatie en toegang tot alle proces-, diagnostiek- en apparaatinformatie tot op sensor-/actuatorniveau. Dit leidt tot een beperkte waarschijnlijkheid van storingen enerzijds, en een geoptimaliseerde onderhoudsplanning anderzijds.

Features van IO-Link

Gegevensopslag vereenvoudigt sensorvervanging tijdens bedrijfsvoering
Gezien alle versie 1.1 IO-Link-apparaten over een gegevensopslagfunctie beschikken, is sensorvervanging zeer eenvoudig. Processpecifieke apparaatparameters worden in het toestel zelf en in de IO-Link-master opgeslagen, zodat sensoren tijdens de normale bedrijfsvoering kunnen worden vervangen zonder nieuwe parametrering.
Betrouwbare lokalisatiefunctie vereenvoudigt onderhoud
De ingebouwde lokalisatiefunctie laat toe een individuele sensor in de fabriek te identificeren wanneer deze moet worden hersteld of vervangen. Met behulp van een specifieke sensorparameter contacteert het besturingssysteem de sensor die moet worden gelokaliseerd, waarna deze zich automatisch identificeert door middel van een flikkerende LED. Verbeterde bedrijfstransparantie tot op sensorniveau leidt tot verhoogde procesprestaties.
Een variëteit aan diagnostische opties maken efficiënt onderhoud mogelijk
Temperatuurindicatoren en urentellers zijn slechts twee van de diagnostische functies die zowel een betrouwbaar statustoezicht als gepland onderhoud garanderen. Fabrikantspecifieke incidentcodes verwijzen naar productspecifieke diagnoses, zoals bijvoorbeeld vuile lenzen op optische sensoren.
Toekomstbestendige interface voor Sensorik4.0®-toepassingen
Gedetailleerde sensorgegevens die de nodige informatie voor nieuwe toepassingen leveren, liggen aan de basis van elke Industrie 4.0-toepassing. IO-Link heeft zich in de loop van de laatste jaren als universele communicatietechnologie ingeburgerd in tal van toepassingen. De communicatienorm wordt ook beschouwd als de fundering voor de wereldwijde beschikbaarheid van data en informatie die nodig is voor Industrie 4.0. Met de hulp van IO-Link kunnen zelfs de eenvoudigste sensoren en actuators proceswaarden, identificaties en diagnostische informatie over een volledige installatiestructuur leveren.

Een volledige IO-Link-oplossing van één enkele leverancier

Parametrering, indienstname, onderhoud—Hoe zit het precies in elkaar?

De configuratie en integratie van IO-Link is eenvoudig dankzij uniforme apparaatbeschrijvingsbestanden, gestandaardiseerde IO Device Descriptions (IODD’s), en parametrering met behulp van softwaretools. Met een nieuwe transparantie tot op veldapparatuurniveau kunnen gebruikers zowel een uitgebreide parametrering uitvoeren als de diagnostische capaciteiten van de apparatuur benutten—de ideale fundering voor proactief onderhoud.

IO-Link

Offline parametrering
Online parametrering
Inline toezicht en diagnostiek
PACTware

PACTware voor offline parametrering van IO-Link-apparaten

IO-Link-sensoren zijn eenvoudig te configureren en besturen met behulp van de fabrikant- en veldbusoverschrijdende operatorsoftware “PACTware”. Naast de beschikbare IO Device Description, zijn apparaatspecifieke DTM’s (Device Type Manager) verkrijgbaar voor IO-Link-sensoren. Deze vereenvoudigen het sensorgebruik door middel van een grafische gebruikersinterface.

IO-Link Smart Sensor Profiles—De volgende stap naar standaardisering

Hoewel er op de markt - en bij Pepperl+Fuchs - een grote variëteit aan sensoren met IO-Link beschikbaar is, delen zij veel van hun functionele kenmerken.
Smart Sensor Profiles verenigen algemene functies, instellingen en hun betekenis zodat IO-Link-sensoren sneller kunnen worden geïntegreerd en flexibeler zijn dan ooit tevoren.

Contact

Welke voordelen biedt IO-Link voor mijn installatie? Hoe incorporeer ik de technologie in mijn bestaand communicatiesysteem? We beantwoorden deze en andere vragen graag. Stuur ons je vraag of maak een afspraak met één van onze experts.