Yhteydenotto, Koneautomaatio
+358 20 7861 290
Yhteydenotto, Prosessiautomaatio
+358 20 7861 291

Valmet ITO-testausorganisaation merkitys liiketoiminnassa ulottuu innovaatioista aina loppuasiakkaalle asti

2023-05-04

Valmetin ITO-testausorganisaatio pyrkii varmistamaan, että Valmetin DNA-järjestelmään liitetyt kolmannen osapuolen kenttäväyläliitännäiset laitteet toimivat ongelmitta.

Juhani Felt Valmet
Juhani Fält tuli mukaan Valmetin ITO-testausorganisaatioon 2000-luvun alussa

Tietoliikenneteknikoksi vuonna 1984 valmistunut Juhani Fält tuli mukaan Valmetin ITO-testausorganisaatioon 2000-luvun alussa. Tiivis ja tehokas Valmetin sisäinen testausorganisaatio (Internal Testing Organisation) on jatkuvasti teknologian aallonharjalla laitetoimittajien, Valmetin oman tuotekehityksen ja markkinoilla olevien innovaatioiden kanssa tehtävän yhteistyön johdosta. 

"Meidän yhtenä tärkeimpänä tehtävänä on testauksen avulla varmistaa kolmannen osapuolen kenttäväyläliitännäisten laitteiden toimivuus Valmetin DNA-järjestelmässä. Teemme yhteistyötä Valmetin tuotekehityksen ja markkinoille tulevien uusien teknologioiden kanssa. Ethernet-APL:n testaus täällä meidän Valmetin ITO:ssa on yksi loistava esimerkki tällaisesta yhteistyöstä. Meillä on valmius olla Suomen ensimmäinen Ethernet-APL kokonaisratkaisun toimittaja. Tämä onnistumiseksi konseptin pitää olla kokonainen, sisältäen seuraavat elementit: diagnostiikka, Ethernet-APL kenttäkytkimet, kenttälaitteet ja laitteiden parametrointi joko webserverin tai FDI-teknologian avulla.” 

Kenttäväyläteknologian kehittäminen on haastavaa olemassa olevien laitoksien kenttälaitteiden korkean teknologisen iän vuoksi. "Kiviset ja Soraset -autoon kun kiinnittää uusinta teknologiaa olevan GPS-laitteen, on auto edelleen vanha, vaikka siinä olisikin uusinta teknologiaa liitettynä." 

ITO:n tehtävänä on omalla toiminnallaan mahdollistaa kenttäväyläteknologian modernisointi mahdollisimman jouhevasti. Heidän tekemän testauksen ansiosta mahdolliset ongelmat saadaan korjattua ennakoidusti ja laitekommunikointi sujuu ongelmitta käyttöönottovaiheessa. 

Valmetin ITO-testausorganisaatio pyrkii varmistamaan, että Valmetin DNA-järjestelmään liitetyt kolmannen osapuolen kenttäväyläliitännäiset laitteet toimivat ongelmitta. "Laitteiden testaus pyritään tekemään mahdollisimman aikaisessa vaiheessa projektia, jotta mahdollisesti eteen tulevat ongelmat saadaan korjattua hyvissä ajoin ja käyttöönottovaiheessa laitekommunikointi toimii ongelmitta." 

Testaus pyrkii perehtymään kullekin laitteelle ominaisiin ominaisuuksiin ja selvittämään mitä se vaatii DNA:n sovellusohjemalta, jotta laite toimii moitteetta. Testauksen aikana laitteen toiminta normaalitilanteessa varmistetaan erityisesti laitekohtaisesti räätälöidyillä testisovelluksilla testiympäristössä. "Mikäli DNA:n kanssa toimiminen vaatii laitteelta jotain erityiskonfigurointeja tai -toimenpiteitä, myös näitä pyritään selvittämään testauksen aikana." 



Juhani Fält tuli mukaan Valmetin ITO-testausorganisaatioon 2000-luvun alussa

"Testauksessa testataan laitteen toiminta vikatilanteissa, kuten väyläkatkoksissa - ja laitteistosta riippuen myös erilaisten kahdennusten toiminta pyritään varmistamaan. Testatuista laitteista tehdään merkinnät Valmetin ITO-tietokantaan, jolloin tiedot jo testatuista laitteista ja niiden vaatimuksista DNA-sovelluksille ovat kaikkien tulevien projektien käytössä." 

Kenttäväylä audit -palvelun tarkoituksena on selvittää kenttäväylän tila ja suorituskyky sekä havaita mahdolliset viat ja puutteet. Palvelu sisältää sovitut mittaukset, silmämääräisen tarkastelun ja tulosten analysoinnin. Tulokset raportoidaan ja esitellään asiakkaalle ehdotettujen korjausten, lisätutkimuksien ja täydennyskoulutuksen osalta. 

"Asiakkaalle palvelu tarjoaa tietoa kenttäväylän tilasta, paljastaen mahdolliset piilevät ja näkyvät viat ennen kuin ne vaarantavat järjestelmän käytettävyyden. Ennakoiva havaitseminen ja ongelmien poistaminen vähentävät tuotannon menetyksien mahdollisuutta. Säännöllinen kenttäväylän tarkastelu auttaa myös parantamaan kunnossapidon suunnittelua." 

ITO-testausorganisaatio toimii tuotekehityksen tukena, kouluttaa ja tuotteistaa. Tiivis yhteistyö erilaisten toimijoiden kesken mahdollistaa innovaatiot ja ennakoinnit. 

Valmet ITO:N testaama Pepperl+Fuchsin Ethernet-APL kenttäkytkin 

2-johdin Ethernet-APL mahdollistaa saumattoman kaksisuuntaisen samanaikaisen (full duplex) tiedonvälityksen kaikilla toimintatasoilla yksittäisestä kenttälaitteesta valvomoihin ja pilveen asti 10Mbit/s nopeudella IP liikenteenä. 

Tiedonvälityskanavan lisäksi 2-johdin Ethernet-APL fyysistä kerrosta pitkin välitetään laitteille niiden tarvitsema 24 VDC käyttöjännite. Rakenne on siis sama kuin prosessi-instru