Ipari érzékeléstechika
+36 88 545 902
+36 88 560 472
Leválasztók, jelátalakítók
+36 88 545 902
+36 88 560 472

A munkadarab-szállítók azonosítása és ellenőrzése

Dinamikus adatfelhasználás és nyomon követhetőség az RFID-vel

Az alkalmazás

A munkadarab-szállítókat különböző gyártási folyamatokban használják. A szállítók a munkadarabokat helyzetükben tartják a szállítás, a termelés és az ellenőrzés során. Általában meghatározott munkadarabokhoz vannak rendelve. Ezért lehetséges a szállítókat használni a munkadarabok azonosítására és a folyamat lépéseinek nyomon követésére. A munkadarab-szállítók többsége fémből készül.


A cél

A munkadarabokat automatikusan és hibák nélkül kell azonosítani a munkadarab-szállítók segítségével. Ennek az azonosításnak az üzem különböző pontjain elérhetőnek kell lennie a folyamatszekvencia decentralizált irányításához. Az egyes gyártási lépéseket egyedileg össze kell hangolni egymással. Ugyanakkor a cél az egyes lépések teljes nyomon követhetőségének megteremtése. Az érzékelőtechnológiának robusztusnak, kompaktnak és fém környezetben használhatónak kell lennie. 


A megoldás

A munkadarab-szállító megfelelő helyen elhelyezett RFID-címkével rendelkezik, például a munkadarab-szállító alsó oldalán. Az RFID-író/olvasó fejek a megfelelő feldolgozó állomásokon, például a szállítógörgők között vannak beszerelve. A kompakt komponensek zárt térben is lehetővé teszik a telepítést. Az RFID-rendszer biztosítja a munkadarab-szállító biztonságos felismerését és hozzárendelését. Mivel az RFID-címke írható, annak adathalmaza minden állomáson kiegészíthető az elvégzett folyamatlépésekkel kapcsolatos információkkal. Ez az információ felhasználható a nyomon követő kapcsolók szabályozására vagy a specifikus gyártási folyamatok indításához. A címkék minőségi adatokat is tárolhatnak. Rövid időtartamra többszörös olvasófejek csatlakoztathatók az IDENTControl kezelőszervhez, amely létrehozza a kapcsolatot a terepi busszal vagy a magasabb szintű kezelőpanellel.

 

Műszaki jellemzők:
IQH1-FP-V1 író/olvasó fej

 • Működési frekvencia: 13,56 MHz
 • Megfelel az ISO 15693 követelményeknek
 • Használható FRAM címkékhez
 • Kettős LED a funkció kijelzéséhez
 • Csatlakozás V1 csatlakozóval (M12 x 1)
 • IP67 besorolás
 • Csatlakozás az IDENTControl kezelőszervhez


IQH1-FP-V1 RFID-író/olvasó fej

Az előnyök

A vonalkódokat és az adatmátrix kódokat gyakran használják azonosítási feladatokhoz, de ezek érzékenyek a szennyezésre és a károsodásra. Ezzel szemben az RFID-rendszerek nem igényelnek karbantartást és teljesen kopásmentesek. A kódokkal ellentétben a címkék a folyamat információit is rögzíthetik. Nem szükséges állandó kapcsolatnak fennállnia a központi adatbázissal, mivel a működés során decentralizált adatok hozzáférhetők. Ugyanakkor kizárhatók a helytelen adatok. A tárolt adatelőzmények megalapozzák a munkadarabok és termékek 100%-os nyomon követhetőségét. Sorozathibák előfordulása esetén a szükséges intézkedések szelektíven és konkrétan megindíthatók. A címkék rendkívül robusztusak, és süllyesztetten szerelhetők. Az író/olvasó fejek ugyanolyan robusztusak, és az egész rendszert mechanikailag nagyon stabillá teszik.


Rövid áttekintés

 • A munkadarab-szállítók megbízható, érintés nélküli azonosítása
 • Az írható címkék lehetővé teszik a decentralizált vezérlési funkciókat
 • Teljes nyomon követhetőség
 • Kompakt, robusztus rendszer
 • Kopásmentes és nem igényel karbantartást

e-hírek

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön az automatizálás világából érkező újdonságokról és érdekes információkról.

Feliratkozás
amplify – A Pepperl+Fuchs magazin

Fedezze fel online magazinunkat! Izgalmas sikersztorik, alkalmazástechnikai beszámolók, interjúk és regionális hírek várnak Önre.

Látogatás az RFID-központban

Látogasson el „RFID-központunkba” – ez a speciális weboldal egy a rádiófrekvenciás azonosítással kapcsolatos tudásbázist tartalmaz. Böngésszen a gyakran feltett kérdések között és tudjon meg többet az elterjedt RFID-alkalmazásokról…