Ipari érzékeléstechika
+36 88 545 902
+36 88 560 472
Leválasztók, jelátalakítók
+36 88 545 902
+36 88 560 472

Szélenergia – Villámhárítók szélturbinákhoz

Szélturbinák
Szélturbinák

Villámcsapás elleni védelem
A szélenergia a napenergia egyik fajtája. A szelet a nap által egyenetlenül melegített légkör, a föld felszínének változatossága, és a föld forgásának együttes hatása hozza létre. A szelek áramlásának mintázatára a földfelszín, a tavak és tengerek, és a növényzet is hatással van. A szél áramlását elektromos áram termelésére is felhasználhatjuk.

A szélenergia fogalma azt a folyamatot írja le, amelynek során a szélből mechanikus energiát vagy elektromos áramot nyerünk. A szélturbinák a szél kinetikus energiáját mechanikus energiává alakítják. Ez a mechanikus energia többféle célra is felhasználható (például gabonaőrlés vagy vízszivattyúzás), de egy generátor segítségével elektromos árammá is alakítható.

Hogyan termelnek a szélturbinák elektromos áramot? Leegyszerűsítve: a szélturbinák a ventillátorokkal ellentétes elven működnek. Nem szelet állítanak elő elektromos áramból, hanem fordítva. A szél forgatja a lapátokat, amelyek megpörgetnek egy tengelyt, amely egy generátorhoz kapcsolódva áramot termel.

Mivel a legtöbb szélturbina 60–150 méter magas, fokozottan ki vannak téve a .villámcsapás és a feszültségingadozás veszélyének. A villámcsapás elleni védelem kidolgozásának alapját az IEC 61400-24 (VDE 0127, 24. rész) szabvány képezi.

A Pepperl+Fuchs számos terméket kínál, amelyet az ipari eszközök (például a szélturbinák) villámcsapás elleni védelmének jegyében alkottak meg. Feszültségingadozástól és villámcsapástól védő, jelelválasztó és biztonságos földelést alkalmazó termékek egyaránt elérhetők.