Ipari érzékeléstechika
+36 88 545 902
+36 88 560 472
Leválasztók, jelátalakítók
+36 88 545 902
+36 88 560 472

Üzemmódok

Az objektumok távolságának echóátviteli időn alapuló módszerrel való meghatározása eltérő módokon értékelhető és jeleníthető meg. Az echó amplitúdójának magassága ezenfelül értékelési célokra is használható.
Az ultrahangos érzékelők esetében általánosságban négy üzemmódot szokás megkülönböztetni.


Tárgyreflexiós érzékelők – minden-az-egyben érzékelés és mérés

Ennél az érzékelőtípusnál a jeladó és -vevő egyazon házban található. A kivitel egyszerűbb szerelést biztosít és jól használható tartályok töltöttségiszint-érzékeléséhez. A töltőanyag felszíne visszaveri a kibocsátott hanghullámokat, az érzékelő regisztrál egy határértéket, majd folyamatosan méri a szintet.


Tükörreflexiós érzékelők – érzékelőfunkció a prizmáknak köszönhetően

A tükörreflexiós érzékelő biztos működését nem maga az objektum, hanem egy prizmának használt háttér (pl. szállítószalag, gépalkatrész vagy a padló) szavatolja. Mindegy, hogy az objektumok kisméretűek, nagyméretűek, szögletesek vagy hangelnyelők – az érzékelő a közötte és a referenciaobjektum közötti minden típusú objektumot érzékel. Az egy részből álló ház ebben az esetben is egyszerű telepítést, vezetékezést és üzembe helyezést tesz lehetővé. 


Adó-vevős érzékelők – nagy hatótávolságokra és nagy kapcsolási gyakoriságokhoz

Az adó-vevős érzékelők külön jeladó és vevő jelátalakítókkal működnek. Amennyiben egy objektum, például egy palack megszakítja a hangnyaláb útját, az érzékelőkimenet aktiválódik. Még a hangot elnyelő objektumok is biztonságosan érzékelhetők. Az adó-vevős működési elv másik előnye a tárgyreflexiós érzékelővel szemben a kétszer akkora hatótávolság. Az adó-vevős érzékelő kapcsolási gyakorisága ezenfelül lényegesen gyorsabb, ami számos (nagy sebességű) alkalmazási területen való használata előtt megnyitja az utat.


Duplalemez érzékelők – megbízható és biztos objektumérzékelés

A korábban bemutatott ultrahangos érzékelőkön felül duplalemez érzékelőkkel is találkozhat: az átviteli idők mérése helyett ezek az adott objektum (pl. papírlapok) által okozott amplitúdócsillapítást mérik.