Ipari érzékeléstechika
+36 88 545 902
+36 88 560 472
Leválasztók, jelátalakítók
+36 88 545 902
+36 88 560 472

Ultrahangos érzékelők dugattyúk gépeken és mozgó berendezéseken való elhelyezkedésének mérésére

Alkalmazás

A dugattyúk elhelyezkedésének érzékelése a hengerekben sok különböző gép és rendszer precíz felügyeletéhez és vezérléséhez nélkülözhetetlen – a gyártósorok pneumatikus vezérlőitől kezdve a markológépek hidraulikus hengerein át a kamionok lerakodási mechanizmusaiig. A hagyományos megoldások mágnesgyűrűket rögzítve a hengerszárhoz gyakran átalakítják a hengert. A végpozíció érzékeléséhez nagy nyomásnak ellenálló érzékelőket telepítenek a henger falán belül. Mindkét megoldás a hengerek átalakítását és újraszigetelését igényli.


Cél

A cél a dugattyúk elhelyezkedésének pontos érzékelése a hengerek átalakítása nélkül. A gyors és egyszerű telepítés és a megbízható adatnaplózás ugyancsak fontosak – a dugattyúk anyagától, kialakításától, vagy pneumatikus ill. hidraulikus jellegétől függetlenül.


Megoldás

Ultrahangos érzékelő észleli a dugattyú elhelyezkedését. Ehhez a henger mellé egy cső van felszerelve. A csőbe egy, a dugattyúhoz kapcsolt csúszó kar van telepítve. A cső másik végén egy ultrahangos érzékelő van felszerelve a karvég távolságának észleléséhez. Az ultrahangos jelátalakítóval ellátott érzékelőfej beleér a csőbe. A csövön nyílások találhatók a csúszó karból kiszorított levegő kieresztésére.

A henger méretétől függően UC800-F77S, M18, vagy M30 sorozatú ultrahangos érzékelők használhatók. A megoldás nem igényli a henger átalakítását és újraszigetelését, és a hengeren kívüli telepítésnek köszönhetően nem áll nyomás alatt. Az alkalmazott csővel szemben csupán annyi a követelmény, hogy egyenes és hegesztési varratoktól mentes legyen. A hosszúságától függően a cső átmérője 30 és 65 mm között lehet. Az ultrahangos érzékelő szükség esetén könnyedén paraméterezhető.


Előnyök

Az ultrahangos érzékelőket használó megoldás a henger körül bármilyen megfelelő helyzetben telepíthető és nem igényli a henger módosítását. A kapcsolókimenetek általi végpozíció-érzékelést és a dugattyú mozgásának folyamatos mérését egyaránt lehetővé teszi. A érzékelőbe integrált hőmérséklet-kompenzáció még a problémás környezetekben is megbízható adatnaplózást garantál.


Rövid áttekintés

  • A dugattyúpozíciók precíz érzékelése a henger átalakítása nélkül 
  • A taníthatósági funkción vagy a paraméterező szoftveren keresztül a kapcsolási pont vagy az analóg értékhatárok könnyen állíthatók.
  • Megbízható működés – eső, hó, por vagy szél nincs rá hatással
  • Rugalmasan rögzíthető a hengeren
  • Karbantartásmentesen működő érzékelő
  • Az érzékelők a mozgó berendezésekre való felszerelhetőséget tanúsító E1 jóváhagyással is kaphatók

e-hírek

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön az automatizálás világából érkező újdonságokról és érdekes információkról.

Feliratkozás
amplify – A Pepperl+Fuchs magazin

Fedezze fel online magazinunkat! Izgalmas sikersztorik, alkalmazástechnikai beszámolók, interjúk és regionális hírek várnak Önre.