Ipari érzékeléstechika
+36 88 545 902
+36 88 560 472
Leválasztók, jelátalakítók
+36 88 545 902
+36 88 560 472

A széntüzelésű erőművek tápvízrendszerének ellenőrzése és megfigyelése

Alkalmazás

A széntüzelésű erőművekben a turbinák meghajtására előállított gőzt az utolsó turbina fázisát követően folyékony vízzé alakítják. Ez a folyamat a kondenzátorban zajlik le, és a hűtővizet szivattyúrendszer segítségével szivattyúzzák a kondenzátorba. A nagy hőmérséklet-különbség miatt a gőz cseppfolyósodik és tápvízként gyűjtik össze. Ezután a szivattyú visszatölti a kazán csöveibe.

Cél

A tápvíztartály töltöttségi szintjének és a tápvízszivattyú szállítási sebességének ellenőrzése segít megelőzni az ingadozást és a gőzfejlesztés bármilyen okból történő megszakítását. Az előmelegített tápvíz hőmérsékletét is mérik, mivel az pl. bemeneti érték lehet az égető vezérlőrendszerében. Fontos továbbá az ásványmentes tápvíz vezetőképességét is mérni, mivel ezt a hűtőtoronyban történő párolgásnak köszönhetően rendszeresen pótolni kell. A sótartalom felső határának biztosításával nemcsak a korrózió előzhető meg, hanem a hőcserélőkben képződő lerakódások is, amelyek akadályozzák a hőátadást, és esetenként túlmelegedést okozhatnak.


Előnyök

Pepperl+Fuchs K-rendszer interfész modul
Pepperl+Fuchs K-rendszer interfész modul

A K-rendszer galvanikus leválasztást és akár SIL 3 szintű funkcionális biztonságot kínáló interfész moduljai interferenciamentesen továbbítják a jeleket az egyes rendszerösszetevők és a vezérlőterem között. A tápvizes eljárások során általában a robbanás elleni védelemről szóló tanúsítvánnyal nem rendelkező jelformálókat használják. A K-rendszer használatával minden felmerülő kérdést az egy portfólióból származó modulokkal lehet kezelni. A kompakt SC-rendszer, amely a DIN sínen található, csupán 6 mm széles modulokból áll, hatékonyan végzi a galvanikus elválasztást a terepi és vezérlőoldal között, és lehetővé teszi az analóg értékek továbbítását.


Megoldás

A gőzfejlesztés ingadozásának elkerülése érdekében frekvenciaátalakítók és távadó tápegységek ellenőrzik a forgási sebességet és a tápvízszivattyúk nyomását. A forgási sebesség mérése mellett a frekvenciaátalakítók észlelik a csúszás- és forgásirányt is. A vezetőképes kapcsolóüzemű erősítők ellenőrzik a tápvíztartály töltöttségi szintjét. Ezzel biztosítható a folyamatos tápvízutánpótlás. A hőátalakítók mérik a tápvíz hőmérsékletét. A megfelelő terepi eszközökkel összekötött távadó tápegységek folyamatosan ellenőrzik a tápvíz vezetőképességét.


Rövid áttekintés

  • A távadó tápegységek és a frekvenciaátalakítók ellenőrzik a tápvízszivattyú nyomását és forgási sebességét, ezzel megelőzik a vízrendszer ingadozását.
  • Egy vezetőképes kapcsolóüzemű erősítő folyamatosan ellenőrzi a tápvíztartály töltöttségi szintjét.
  • A termoelemekhez, potenciométerekhez és ellenállásos hőmérőkhöz szánt hőátalakítók biztosítják az előmelegített tápvíz hőmérsékletének ellenőrzését.
  • A tápvíz minőségének folyamatos ellenőrzését távadó tápegységek segítik.

e-hírek

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön rendszeresen az automatizálás világából érkező újdonságokról és érdekes információkról.

Feliratkozás
amplify – A Pepperl+Fuchs magazin

Fedezze fel online magazinunkat! Izgalmas sikersztorik, alkalmazástechnikai beszámolók, interjúk és regionális hírek várnak Önre.