Ipari érzékeléstechika
+36 88 545 902
+36 88 560 472
Leválasztók, jelátalakítók
+36 88 545 902
+36 88 560 472

Vízbeömlők a szennyvízkezelő üzemekben

Alkalmazás

A szennyvízkezelő üzemek feladata a szennyvíz és az ipari szennyvíz összegyűjtése és megtisztítása. A keverős rendszerekben gyűjtőmedencékben felfogott esővizet adnak a szennyvízhez, amelyet csővezetékek szállítanak az üzembe. A szennyvizet általában magasabb szintre kell szivattyúzni, hogy belépjen a csővezetékrendszer következő szakaszába. A csővezetékbe bekerülő gyúlékony anyagok, valamint a szennyvízben bekövetkező kémiai reakciók potenciálisan robbanásveszélyes környezetet alakíthatnak ki a szivattyúállomásokon. Ezért ezeken az állomásokon robbanás elleni védelemre vonatkozó szabályok vannak érvényben.

Cél

A szennyvízkezelő üzem beömlési területén három alapvető fontosságú feladatot kell elvégezni: A nyers szennyvizet zavartalanul el kell szállítani a szivattyúállomásokhoz. Ennek keretében folyamatosan ellenőrizni kell a szállítószivattyúk forgási sebességét, hogy a rendszer hiba esetén átkapcsolhasson a tartalékszivattyúra. Ugyanakkor a szennyvíz áramlási sebességét és szintjét is mérni kell, hogy az üzem későbbi részeiben ne következzen be túlterhelés. A szállítórendszert az optimális energiafogyasztás érdekében az aktuális igényeknek megfelelően kell be- és kikapcsolni. A potenciális problémákat (például a csövek megszakadását) már az eljárás korai szakaszában fel kell ismerni. A vízminőség is ellenőrzést igényel, mivel így lehet garantálni a szennyvízkezelő üzem későbbi fázisaiban használt biológiai organizmusoknak megfelelő környezeti feltételeket. A hőmérséklet és a sótartalom mellett a pH-érték is kulcsfontosságú paraméter, mivel ez jelzi, ha a víz lúgos vagy éppen túlságosan savas. Így meg lehet tenni a szennyvízkezelő üzem biológiai fázisának működését védő intézkedéseket.


Megoldás

A K-rendszer termékcsalád gyakorlatilag bármilyen jelhez és alkalmazási területhez megfelelő interfész modulokat kínál, amelyek között egyszerű leválasztók és széles funkciókészlettel ellátott modulok egyaránt megtalálhatók.
A K-rendszer termékcsalád gyakorlatilag bármilyen jelhez és alkalmazási területhez megfelelő interfész modulokat kínál, amelyek között egyszerű leválasztók és széles funkciókészlettel ellátott modulok egyaránt megtalálhatók.

A K-rendszerhez tartozó galvanikus leválasztók és interfész modulok feladata a veszélyes területről a vezérlőterembe küldött jelek biztonságos továbbítása és átalakítása. A szállítószivattyúk forgási sebességét a különálló érzékelők által küldött jelek frekvenciaátalakítóval történő beolvasása teszi lehetővé. Az áramlás ellenőrzésére mágneses áramlásmérők, a víz szintjének mérésére pedig ultrahangos érzékelők szolgálnak. A komponensek tápellátását távadó tápegységek biztosítják, amelyek segítségével a kommunikáció is megvalósítható. A beömlőbe helyezett pH-érzékelők meghatározzák a szennyvíz pH-értékét, míg a vezetőképességi érzékelők megállapítják a sótartalmat. Ezek a megoldások az üzem biológiai fázisát védik. Az adatok továbbítását állítható határértékekkel rendelkező távadó tápegységek végzik.


Előnyök

A K-rendszer termékcsalád gyakorlatilag bármilyen jelhez és alkalmazási területhez megfelelő interfész modulokat kínál, amelyek között egyszerű leválasztók és széles funkciókészlettel ellátott modulok egyaránt megtalálhatók. A Power Rail feladata, hogy ellássa tápfeszültséggel az eszközöket, és lehetővé teszi a gyűjtött hibaüzenetek használatát. A Power Rail egy betéttel ellátott DIN-sínből áll, és mivel a modulok rendkívül egyszerűen csatlakoztathatók hozzá, csökkenti a vezetékezés költségeit. A K-rendszer termékcsalád számos globális jóváhagyással, többek között az összes jeltípusra vonatkozó SIL 3 tanúsítvánnyal rendelkezik.


Rövid áttekintés

  • A szennyvízkezelő üzem vízbeömlője veszélyes területnek minősül. Ide tartozik az összes vízgyűjtési és szállítási útvonal, egészen addig a pontig, ahol a szennyvíz belép az üzembe.
  • A folyamatvezérlés hatóköre a vízszállító rendszerekre, a mennyiségek szabályozására, valamint a vízminőség ellenőrzésére terjed ki.
  • A szennyvízszivattyúk forgási sebességét frekvenciaátalakítók ellenőrzik.
  • A víz szintjére, az áramlási sebességre, a pH-értékre és a vezetőképességre vonatkozó jeleket távadó tápegységek továbbítják.

e-hírek

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön rendszeresen az automatizálás világából érkező újdonságokról és érdekes információkról.

Feliratkozás
amplify – A Pepperl+Fuchs magazin

Fedezze fel online magazinunkat! Izgalmas sikersztorik, alkalmazástechnikai beszámolók, interjúk és regionális hírek várnak Önre.