Ipari érzékeléstechika
+36 88 545 902
+36 88 560 472
Leválasztók, jelátalakítók
+36 88 545 902
+36 88 560 472

K-rendszer a hőerőművek tápszivattyúinak forgásirányának ellenőrzésére

Alkalmazás

A hőerőművekben egy nagy nyomású gőz által forgatott turbina generálja az elektromos áramot. Az erőművek szíve a kazán tápszivattyúja, hiszen ez juttatja el a vizet a gőzellátásért felelős kazánba. Az utolsó turbinás fázist követően az erőmű ismét folyékony tápvízzé alakítja a gőzt, és visszaszivattyúzza a ciklus elejére.

Cél

Folyamatosan ellenőrizni kell a tápszivattyúk forgásirányát. Mivel a szivattyúkban kár keletkezhet, ha a víz elkezd visszafelé áramlani, és ez akár az erőmű teljes leállását is okozhatja, rendkívül fontos, hogy a hibákat azonnal észlelni lehessen, és így időben ki lehessen kapcsolni a szivattyúkat.


Megoldás

A kazán tápszivattyújának forgásirányát frekvencia átalakítók ellenőrzik.
A kazán tápszivattyújának forgásirányát frekvencia átalakítók ellenőrzik.

A forgásirány ellenőrzéséhez általában a hajtóműre vagy a tengelyre felszerelt két induktív közelítésérzékelő szükséges. A KFU8-UFT-2.D frekvenciaátalakító képes összehasonlítani két beviteli frekvenciát, és elküldeni a megegyező jelek kimenetét a relékimenetre és az áramkimenetre. Ezenfelül az állást és forgásirányt figyelő KFD2-SR2-2.W.SM eszköz is használható. A rendszer a forgásirány figyelésére szolgáló komponensben figyeli az 1. csatornán (1. érzékelő) és a 2. csatornán (2. érzékelő) megjelenő impulzusok sorrendjét. Ha a forgásirány az óramutató járásnak megfelelő, a fogaskerék fogát először az 1. érzékelő fogja észlelni, és csak ezt követően a 2. érzékelő. Ha a 2. csatornára hamarabb érkezik impulzus mint az 1. csatornára, a rendszer érzékeli, hogy a forgásirány az óramutató járásával ellentétes.


Előnyök

  • A forgásirány megbízható ellenőrzése
  • További funkciók, akár frekvenciaátalakítás és határkapcsolók egy eszközben
  • Egyszerű telepítés és konfiguráció

Rövid áttekintés

  • A kazán tápszivattyújának forgásirányát frekvenciaátalakítók ellenőrzik, amelyek azonnal észlelik, ha az irány megváltozik.
  • A terepi eszköz és a vezérlőrendszer közötti megbízható jelátvitel.
  • A K-rendszer termékcsaládba tartozó (akár gyújtószikramentes) modulok számos alkalmazási területen használhatók.

e-hírek

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön rendszeresen az automatizálás világából érkező újdonságokról és érdekes információkról.

Feliratkozás
amplify – A Pepperl+Fuchs magazin

Fedezze fel online magazinunkat! Izgalmas sikersztorik, alkalmazástechnikai beszámolók, interjúk és regionális hírek várnak Önre.