Ipari érzékeléstechika
+36 88 545 902
+36 88 560 472
Leválasztók, jelátalakítók
+36 88 545 902
+36 88 560 472

Roboteffektorok objektumérzékelése ultrahangos érzékelők segítségével

Az autóiparban sem csak fém alkatrészekkel dolgoznak. Számos más anyagot is használnak, ideértve a lökhárítókban, az elülső spoilerekben, a küszöbborításokban és a belső alkatrészekben található szerves polimereket. Ezeket az anyagokat fröccsöntő gépek formálják, és felületük a festés előtt matt fekete színű. A robot eltávolítja az alkatrészeket a fröccsöntő gépből, majd áthelyezi őket a további feldolgozási lépéseknek, például a vágásnak, a marásnak vagy az összeszerelésnek helyet adó állomásokra. Ahhoz, hogy a robot képes legyen eltávolítani az alkatrészt a gépből, előbb érzékelnie kell az objektumot, és meg kell tudnia fogni azt.


A cél

Ez az alkalmazás számos kihívással jár: a fröccsöntési folyamatból származó magas hőmérséklet, a robot gyors mozgásából adódó rezgés, valamint a kis érzékelhető felülettel rendelkező, keskeny alkatrészek jelentette problémával. Mindezek ellenére az alkatrészek eltávolításának a termelési sebesség fenntartása érdekében a lehető leggyorsabbnak és legmegbízhatóbbnak kell lennie.


A megoldás

Az UB100-F77 megbízható objektumérzékelést biztosít a roboteffektorok számára.
Az UB100-F77 megbízható objektumérzékelést biztosít a roboteffektorok számára.

A kompakt, ultrahangos érzékelőkkel felszerelt UB100-F77 sorozat tökéletes megoldást nyújt az objektumérzékeléshez. Az érzékelők kis méretüknek köszönhetően könnyedén rögzíthetők az effektorrendszeren. Az alkatrészek eltávolításakor a robot nagy sebességgel közelíti meg a gépet. Amikor a robot már csak 40–50 mm távolságra van az alkatrésztől, az érzékelő jelet küld a robotnak, amely így közvetlenül azelőtt lelassít, hogy megfogná és eltávolítani az alkatrészt.

Az UB-PROG4-V31 programozóegységnek köszönhetően a felhasználó egyszerűen beállíthatja az érzékelő működését, számos esetben további konfigurálásra sincs szükség. A kapcsolódási pontok betanítása könnyedén, nyomógomb segítségével elvégezhető. A rendszer rögzíti a beállításokat, később ezeket csak a kábelezés módosításával lehet megváltoztatni.


Az előnyök

Az ultrahangos érzékelő színtől és felületi textúrától függetlenül érzékeli a célpontot – a matt fekete anyagok sem okoznak problémát. Az érzékelő továbbá ellenáll a hőnek, a gőzöknek és az egyéb lehetséges zavarforrásoknak.

Az UB100-F77 hangnyalábja különösen keskeny. A korlátozott felülettel rendelkező kisebb méretű célpontokat is megbízhatóan érzékeli. Az érzékelőre nincs hatással az effektorrendszer által okozott rezgés, az eltávolítási folyamatra jellemző válaszidő pedig minimális, amely megbízható és hibamentes munkafolyamatot biztosít.


Rövid áttekintés

  • Biztos érzékelés, gyors válaszidő
  • Színtől, felületi textúrától és rezgéstől független pontos teljesítmény
  • Az eltávolítás folyamatának megbízható vezérlése
  • Az üzembe helyezés és az érzékelési tartomány módosítása gyors és egyszerű

e-hírek

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön az automatizálás világából érkező újdonságokról és érdekes információkról.

Feliratkozás
amplify – A Pepperl+Fuchs magazin

Fedezze fel online magazinunkat! Izgalmas sikersztorik, alkalmazástechnikai beszámolók, interjúk és regionális hírek várnak Önre.