Ipari érzékeléstechika
+36 88 545 902
+36 88 560 472
Leválasztók, jelátalakítók
+36 88 545 902
+36 88 560 472

Tekercsen lévő anyagok nyomon követése

Az alkalmazás

Az egyenletes futás és a megbízható tapadás csak néhány példa azon követelmények közül, amelyet a járművezetők a gumiabroncsokkal szemben támasztanak. Ezen igények kielégítésére a gumiabroncsgyártók a gyártás során különböző nyersanyagokat és félkész termékeket dolgoznak fel. Ezen anyagoknak mindenkor nyomon követhetőnek kell lenniük – a gyártás közben és után is. Ehhez olyan azonosítási megoldásokra van szükség, amelyekkel a teljes gyártás előzményei hozzáférhetők.

 


A cél

 Az F198 eszköz alkalmazásspecifikus olvasó-/írófejjel rendelkezik az optimális nyomon követhetőség érdekében
Az F198 eszköz alkalmazásspecifikus olvasó-/írófejjel rendelkezik az optimális nyomon követhetőség érdekében

A gumiabroncsgyártásban az előgyártás során az acélszálakat gumikeverékkel vonják be, majd sapkalefejtéssé alakítják őket. Ezeket azután feltekercselik, és az abroncskészítő gépekbe töltik. Az azonosíthatóság érdekében minden tekercsbe RFID-címkét építenek be. Azonban a sapkalefejtő, valamint az abroncskészítő gépek feltöltése során a tekercs forgásától függően ezen címkék pozíciója változó lehet. Ezenkívül a fém tekercstartó meggátolja a rádiókommunikációt az olvasó és a címke között. Mindezek ellenére a címkeolvasónak megbízhatóan kell a címkéket azonosítaniuk.

 


A megoldás

Az olvasás és írás a tekercs nyugvó és forgó állapotában egyaránt végrehajtható
Az olvasás és írás a tekercs nyugvó és forgó állapotában egyaránt végrehajtható

A Pepperl+Fuchs IQH1-F198-V1 RFID olvasó-/írófeje ideális megoldást kínál. Gyűrű alakú kialakítása lehetővé teszi, hogy a tekercsek áthaladjanak az olvasó-/írófejen, ezzel biztosítva, hogy az RFID-címkék minden esetben az F198 érzékelési tartományán belül legyenek. Ennek következtében az alkalmazottaknak nem kell az RFID-címkék pozíciójára figyelniük, amikor a tekercseket cserélik. Mivel a címke minden esetben az olvasási tartományon belül helyezkedik el, az olvasás és írás a tekercs nyugvó és forgó állapotában egyaránt végrehajtható. Ez mindenkor biztosítja a félig kész termékek megbízhatóságát és nyomon követhetőségét. A leolvasó a sűrűn felpakolt tekercsek következtében kialakult fém környezet ellenére is zavartalanul működik.

 


Az előnyök

Az F198 olvasó/írófejet magas frekvenciatartományban való működés, és maximum 15 cm-es olvasási tartomány jellemzi. A gyűrű alakú kialakításnak köszönhetően a címkék leolvasása az érzékelési mezőn belül minden pozícióban lehetséges, bármelyik pillanatban rugalmas olvasást és írást biztosítva az alkalmazás számára. Az ipari alkalmazásokhoz kifejlesztett speciális, nagy frekvenciájú olvasó-/írófejen és a robusztus RFID címkék mellett a teljes RFID megoldás a PROFINET, EtherNet/IP vagy EtherCAT felé történő adatátvitelhez használt interfészeket is magában foglalja. A rendszert a Pepperl+Fuchs széles Connectivity portfóliójának részét képező, testre szabott vezetékkészletek egészítik ki, amelyek az RFID összetevők problémamentes integrációját szolgálják.

 


Rövid áttekintés:

  • Alkalmazásspecifikus olvasó-/írófej az optimális nyomon követhetőség érdekében
  • Megbízható, anyagtól független érzékelés a HF RFID technológiának köszönhetően – fém környezetekben is
  • Pozíciótól független címkeolvasás és -írás, forgás közben is
  • Teljes RFID-rendszer egyetlen forrásból a tökéletes integráció érdekében

 


e-hírek

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön az automatizálás világából érkező újdonságokról és érdekes információkról.

Feliratkozás
amplify – A Pepperl+Fuchs magazin

Fedezze fel online magazinunkat! Izgalmas sikersztorik, alkalmazástechnikai beszámolók, interjúk és regionális hírek várnak Önre.