Ipari érzékeléstechika
+36 88 545 902
+36 88 560 472
Leválasztók, jelátalakítók
+36 88 545 902
+36 88 560 472

Megbízható profil-összehasonlítás a szállítóplatformokon

Optikai szekcióérzékelők ellenőrzik a szállítóplatformon lévő rögzítőcsapok helyzetét

Az alkalmazás

A járműipari gyártási folyamatok során a gépkocsik karosszériáit szállítóplatformok mozgatják a különböző állomások között. A karosszériákon speciális kialakítású rögzítőnyílások találhatók, melyek lehetővé teszik a rögzítőcsapos biztosítást. Ha a rögzítőcsapok nem illeszkednek megfelelően a rögzítőfuratokba, a karosszéria lezuhanhat a szállítóplatformról. Ennek megakadályozása érdekében a rögzítőcsapok helyzetét és igazodását ellenőrizni kell, mielőtt karosszéria kerülne a szállítóplatformra.


A cél

A szállítóplatformon lévő rögzítőcsapok helyzetének és egymáshoz igazodásának egy megadott tűréstartományon belül kell lennie, hogy illeszkedjenek a rögzítőnyílásokba a karosszéria leengedésekor. Ennek biztosítása érdekében a szállítóplatformon lévő rögzítőcsapok helyzetét és egymáshoz igazodását megfelelő érzékelési technológiával ellenőrizni kell.


A megoldás

A SmartRunner Matcher optikai szekcióérzékelők tökéletes megoldást jelentenek. A kimondottan profil-összehasonlításra tervezett érzékelők nagy pontosságú lézersugárral ellenőrzik a rögzítőcsapok helyzetét. A szállítóplatform minden rögzítőcsapjához egy-egy SmartRunner Matcher érzékelőt kell szerelni. A SmartRunner lézersugarait a hozzájuk tartozó rögzítőcsaphoz kell igazítani, majd betanítani a megfelelő helyzet és igazodás referenciaprofilját. Mielőtt egy karosszéria kerülne a szállítóplatformra, az érzékelők ellenőrzik a rögzítőcsap profilját, és összehasonlítják azt a referenciaprofillal. Ha egy rögzítőcsap nem a megfelelő helyzetben van, a SmartRunner „rossz” jelet küld. Az X- és Z-tengely helyzetével kapcsolatos elfogadható tűréstartományok szintén beállíthatók. Ha egy rögzítőcsap kívül esik ezeken a tűréseken, a SmartRunner „rossz” jelet küld, valamint pontos adatokat biztosít az X- és Z-irányú eltéréssel kapcsolatban. A SmartRunner egységek digitális be-/kimenetekkel vagy a gyakran használt terepibusz-protokolloknak megfelelő átjárókkal egy vezérlőrendszerhez csatlakoztathatók.


Az előnyök

A SmartRunner Matcher egységek optikai szekcióérzékelő technológiával pontos és megbízható érzékelést biztosítanak. A felületi textúrától és a színtől függetlenül felismerik a célpontot, anélkül, hogy külső fényforrásra lenne szükségük. Továbbá az érzékelés nem a vizuális kontraszton alapul. A rögzítőcsapok helyzete és igazodása teljes körűen érzékelhető, mivel az érzékelők megbízható X- és Z-tengelyhelyzet-adatokat szolgáltatnak. Az egyszerű konfigurálásnak köszönhetően a SmartRunner könnyen beállítható és használható. Az érzékelő emellett akár 32 profil tárolására is képes, így egyetlen eszközzel többféle objektum is érzékelhető.


Rövid áttekintés

  • Optimalizált megoldás a profil-összehasonlításra  
  • A könnyen feldolgozható digitális jelek és a gyakran használt terepi buszoknak megfelelő átjárók révén egyszerűen integrálható bármilyen vezérlőrendszerbe  
  • Megbízható érzékelés felülettől, színtől vagy kontraszttól függetlenül  
  • Költséghatékony, mivel nincs szükség külső fényforrásra 
  • Könnyű konfigurálás és üzembe helyezés a taníthatósági funkció és a Data Matrix irányítókódok segítségével 
  • Akár 32 profil is tárolható és kiválasztható az érzékelőn 
  • X- és Z-irányú helyzetkimenet

 


amplify – A Pepperl+Fuchs magazin

Fedezze fel online magazinunkat! Izgalmas sikersztorik, alkalmazástechnikai beszámolók, interjúk és regionális hírek várnak Önre.

e-hírek

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön az automatizálás világából érkező újdonságokról és érdekes információkról.

Feliratkozás

Ismerje meg a SmartRunner optikai szekcióérzékelőket, amelyek az optikai szekcióérzékelő technológia és az integrált LED-lámpákkal ellátott kétdimenziós képfeldolgozó érzékelő (vision sensor) egyedi kombinációját nyújtják…