Ipari érzékeléstechika
+36 88 545 902
+36 88 560 472
Leválasztók, jelátalakítók
+36 88 545 902
+36 88 560 472

Megbízható túlfeszültség elleni védelem olajfinomítók számára

Túlfeszültség – A leginkább alábecsült kárforrás

Az alkalmazás

A NASA műholdjaiból szerzett adatok alapján kutatók meghatározták a globális villámcsapási rátát. Malajzia több területe is a villámcsapás által leggyakrabban sújtott régiók között szerepelt, beleértve Kuala Lumpurt, amely a villámcsapás által leggyakrabban sújtott fővárosnak bizonyult. Az ország nagy része trópusi esőerdő éghajlatú, bőséges csapadékkal és gyakori zivatarokkal. A villámcsapás által okozott túlfeszültség így az elektronikai károk egyik legfőbb oka Malajziában.

Egy Malajzia keleti partvidékén található nagyméretű olajfinomítónaponta körülbelül 50 000 hordó nyersolajat dolgoz fel. Az üzem gyakran ki van téve a fent említett természeti veszélyeknek, így a múltban többször is előfordultak feltételezhetően villámcsapások által okozott incidensek. A vezérlőrendszer I/O kártyáiban például maradandó károk keletkeztek. A terepi eszközök, galvanikus leválasztók és a tápegység is meghibásodtak.


A cél

2014-ben az olajfinomító egy napi 74 300 hordó kapacitású integrált kondenzátumleválasztó egységgel bővült a petróleum kezeléséhez. E projekt részeként túlfeszültség elleni védelem lett telepítve, amely magában foglalja a váltóáramú (AC) és az egyenáramú (DC) tápfeszültségeket, valamint jelvezetékeket a vezérlőteremben, illetve a vezérlő- és a terepoldalon. Minden releváns IEC szabványra tekintettel kellett lenni.


A megoldás

Az új túlfeszültségvédelmi eszközöknek a legszigorúbb megbízhatóságra vonatkozó követelményeknek kellett megfelelniük. Az ügyfél számára emellett fontos volt a minimális vezetékezési ráfordítás és a gyártó általi éves karbantartásra vonatkozó szerződés. Az olajfinomító a gyújtószikramentesség terén sok éves tapasztalattal, és a földelés területén mérnöki szakértelemmel bíró partnercéget keresett. Ezen túlmenően az eszközöknek teljesíteniük kellett az IEC szabványAC és DC jelzésekre vonatkozó követelményeit. 

A folyamatvezérlő rendszer üzemeltetőjének végül a Yokogawa és a Honeywell cégeket választották. Többek között Honeywell, Endress+Hauser, Yokogawa, Rosemount, and ABB gyártmányú eszközöket használtak a terepen. A túlfeszültség elleni védelemhez a Pepperl+Fuchs egyrészes, 12,5 mm széles K-LB moduljait és P-LB levezetőit választották. Ez az igen megbízható és kompakt megoldás szintén kielégítette az ügyfél minimális vezetékezésre vonatkozó igényeit, mivel könnyedén a DIN sínre pattintható. A K-LB modulok a K-rendszer komponenseihez is rögzíthetők.


Az előnyök

 PL-B dugaszolható túlfeszültség levezető
PL-B dugaszolható túlfeszültség levezető

A Pepperl+Fuchs PL-B típusú dugaszolható túlfeszültség levezetőimegbízhatóan kiiktatják a rossz vezetékezés által okozott későbbi csatolás kockázatát. A megoldásban alkalmazott eszköz és túlfeszültség elleni védelem egy elektronikus és mechanikus egységet alkot. Csak a terep- és a vezérlőoldali vezetékeket kell fizikailag elkülöníteni. A levezetők további előnye a kompakt kivitel, a dugaszolással történő gyors beépítés és a minimális vezetékezés.


K-LB túlfeszültségvédelmi modulok
K-LB túlfeszültségvédelmi modulok

A mindössze 12,5 mm szélesK-LB túlfeszültségvédelmi modulokmegbízhatóan korlátozzák a túlfeszültségeket villámcsapás, kapcsolási műveletek és más jelenségek esetén. Ez a fokozott feszültség földbe vezetésével, valamint a feszültséghullám időtartama alatt a feszültség korlátozásával érhető el. Az érintett készüléket alacsony áteresztő irányú és szigetelési feszültség támogatja. Ez a funkció optimális védelmet nyújt minden 500 V-nál alacsonyabb szigetelési feszültségű komponens, például zener gátak, standard I/O kártyák és egyes terepi eszközök számára.


Rövid áttekintés

  • A villámcsapások kárt tehetnek a drága gépekben és gyárakban, és végső soron teljes automatizálási rendszerek meghibásodását eredményezhetik 
  • A megbízható túlfeszültség elleni védelem elengedhetetlen
  • A K-LB modulok és a P-LB levezetők igen megbízható túlfeszültség elleni védelmet, emellett
    • kompakt házat,
    • dugaszolással történő gyors beépítést
    • és minimális kábelezési ráfordítást kínálnak

e-hírek

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön rendszeresen az automatizálás világából érkező újdonságokról és érdekes információkról.

Feliratkozás
amplify – A Pepperl+Fuchs magazin

Fedezze fel online magazinunkat! Izgalmas sikersztorik, alkalmazástechnikai beszámolók, interjúk és regionális hírek várnak Önre.