Ipari érzékeléstechika
+36 88 545 902
+36 88 560 472
Leválasztók, jelátalakítók
+36 88 545 902
+36 88 560 472

Anyagréteg-érzékelés az akkumulátorgyártásban

A duplalemez érzékelő megakadályozza a kettős elektródalemezek adagolását


Az alkalmazás

A tasakcellás Li-ion akkumulátorok elektródái sok rendkívül vékony elektródalemezből állnak. Amikor az akkumulátorelemeket egymáshoz illesztik, az anódlapot mindig egy katódlapnak kell követnie, amelyet egy szigetelőréteg választ el egymástól. A levágott lapokat a gyártási folyamat során vákuumos megfogók veszik le a katód- vagy anódkötegekről. Miután levették őket a kötegekről, az elektródalapokat először a gépben egy igazítóasztalon igazítják ki. Ezután a lapokat egy másik vákuumos megfogó veszi fel, és felváltva egymásra helyezi őket az akkumulátorkötegben. Az akkumulátorcellák minősége szempontjából döntő fontosságú, hogy a megfogó egyszerre csak egy lapot vegyen fel, így a katódok és az anódok mindig felváltva vannak egymásra helyezve.

A cél

Az elektródlemezek rendkívül vékonyak. Két vagy több lap összetapadhat. Az igazítóasztalon végzett automatikus rétegellenőrzésnek megbízhatóan kell felismernie, hogy egy vagy több lap van-e az asztalon. Ha egynél több réteg van, vagy ha a megfogó egyáltalán nem rakott le lapot, az egymásra rakási folyamatot meg kell szakítani és korrigálni kell. Ebben a gyorsan változó folyamatban a lapokat gyorsan és megbízhatóan kell felismerni. Az érzékelőknek könnyen integrálhatónak kell lenniük a gépbe. Ezen érzékelők működését nem szabad, hogy a gép rezgései vagy egyéb mechanikai hatásai károsítsák.

A megoldás

Ultrahangos duplalemez érzékelők
Ultrahangos duplalemez érzékelők

Az M18 sorozatú duplalemez érzékelő megbízhatóan érzékeli, hogy az igazítóasztalon van-e elektródalap, és ha igen, akkor egy vagy több darab van-e. Az érzékelő ezt érintkezés nélkül végzi, így az érzékeny lapok nem sérülnek. A robusztus ultrahangos mérési elvnek köszönhetően sem a lemezek színe, sem a fényvisszaverő viselkedésük nem befolyásolja az érzékelés minőségét. A mérési folyamat paraméterei egy egyszerű betanítási funkció segítségével pontosan hozzáigazíthatók az ostyavékony lemezek vastagságához. A készülék az IO-Link segítségével könnyen integrálható az üzemirányítási rendszerbe.

 

Műszaki jellemzők

  • Érintésmentes ultrahangos duplalemez érzékelés
  • Adó-vevő távolság: 20 mm és 60 mm között
  • Rövid, akár 1,5 ms reakcióidő is lehetséges
  • Interfész: IO-Link 1.1 (spec. 1.1.3)
  • Védettségi szint: IP65
  • Hőmérsékleti tartomány: 0 °C – 60 °C

Az előnyök

A duplalemez érzékelő rendkívül megbízható és robusztus. Az IO-Link interfész lehetővé teszi az összes érzékelőparaméterhez való hozzáférést az összes diagnosztikai és folyamatadattal együtt. Az interfész lehetővé teszi az amplitúdóértékek részletes elemzését, valamint az érzékelők nagyon egyszerű üzembe helyezését és paraméterezését. A hibás betáplálás azonnali felismerése megbízhatóan biztosítja a kész akkumulátorcellák minőségét.

Rövid áttekintés

  • A robusztus mérési elv biztosítja, hogy a vékony elektródalapok rétegei is érzékelhetőek legyenek
  • Két anyaglap behúzása megbízhatóan megakadályozható
  • Az anyag paramétereinek egyszerű betanítása
  • Átfogó adatáramlás és egyszerű integráció az IO-Link segítségével

e-hírek

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön rendszeresen az automatizálás világából érkező újdonságokról és érdekes információkról.

Feliratkozás
amplify – A Pepperl+Fuchs magazin

Fedezze fel online magazinunkat! Izgalmas sikersztorik, alkalmazástechnikai beszámolók, interjúk és regionális hírek várnak Önre.

Akkumulátorgyártás

Az akkumulátorcellától az akkumulátormodulig és a kész akkumulátorig – fedezze fel az automatizált akkumulátorgyártáshoz szükséges érzékelőmegoldásokat!