Ipari érzékeléstechika
+36 88 545 902
+36 88 560 472
Leválasztók, jelátalakítók
+36 88 545 902
+36 88 560 472

A hengerátmérő pontos mérése az akkumulátorcellák gyártásában

A robusztus ultrahangos érzékelő megbízhatóan érzékel minden anyagot

Az alkalmazás

Az anód-, a katód- és az elválasztófóliák az akkumulátorcellák alapanyagai. Ezeket tekercsekre tekercselik, majd kalanderezéssel összeillesztik őket. Ez egy nagy sebességű, gyakran elindított és leállított művelet, amely pontos együttműködést igényel az egyes alkatrészek között. A hatékony, minimális gépleállással járó folyamat érdekében a használt hengereket pontosan a megfelelő időben kell kicserélni. A legfontosabb tényező az anyagfelhasználás; a tekercs átmérője a tekercselés során zsugorodik. A tekercsek átmérőjének pontos mérése megkönnyíti a tekercsek optimális időben történő cseréjét.

A cél

A tekercsen lévő anyag színe változó. Helyenként nagyon sötét, de lehetnek fényvisszaverő szakaszai is. A tekercs átmérőjét megbízhatóan és nagy pontossággal kell mérni, függetlenül ezektől az optikai tulajdonságoktól. Az érzékelést nem szabad, hogy a gép fémfelületei befolyásolják. Ezzel szemben az alkalmazott érzékelőtechnológia nem okozhat EMC-interferenciát. Az anyag károsodásának és az érzékelő kopásának elkerülése érdekében az érzékelésnek érintésmentesnek kell lennie.


A megoldás

UC18GS ultrahangos érzékelő
UC18GS ultrahangos érzékelő

Az ultrahangos érzékelők a céltárgyat annak optikai tulajdonságaitól függetlenül érzékelik. Kialakításuk ellenállóvá teszi őket a szennyeződésekkel és a kedvezőtlen környezeti feltételekkel szemben. Nem okoznak EMC-interferenciát; az érzékelési módot nem befolyásolják az elektromágneses interferenciák. Az F42 sorozat mellett az UC18GS sorozat különösen alkalmas a hengerátmérő folyamatos mérésére. A legkorszerűbb ultrahangos technológiát kombinálják az IO-Link kommunikáció lehetőségével. Ezáltal nagyon könnyen paraméterezhetővé válnak, és a nagy pontosságú mérési adatok mellett további adatokat szolgáltatnak az integrált diagnosztikához és a folyamatoptimalizáláshoz.

 

Műszaki jellemzők

 • Rendkívül kicsi holtsáv
 • IO-Link interfész
 • Hőmérsékleti tartomány: -25 °C – +70 °C
 • Programozás és paraméterezés nyomógombokkal, IrDA vagy IO-Link interfésszel
 • Betanítás
 • Védettségi szint (IP67)
 • Automatikus szinkronizálás több érzékelő használata esetén

Az előnyök

Ezek a kompakt érzékelők szűk helyeken is használhatók. A különösen kicsi, 30 mm-es holtsáv és az 500 mm-es érzékelési tartomány azt jelenti, hogy az érzékelő a legkülönbözőbb helyekre is beszerelhető. A hangtölcsér átmérője az alkalmazáshoz igazítható. Az automatikus szinkronizálás azt jelenti, hogy akár tíz érzékelőt is lehet egyszerre használni egy szűk térben, mindenféle beavatkozás – vagy paraméterezési erőfeszítés – nélkül. Az IO-Link mellett az érzékelők infravörös interfésszel (IrDA) és programozási célokra hagyományos nyomógombokkal is fel vannak szerelve: Ez utóbbi közvetlenül az érzékelőnél konfigurálható.


Rövid áttekintés

 • Megbízható méréseket biztosít, amelyek nem függnek az anyag optikai jellemzőitől
 • Az érintésmentes érzékelés megakadályozza a kopást és védi az anyagot
 • Ellenáll a szennyeződéseknek, interferenciáknak és a zord környezetnek
 • IO-Link kommunikáció az egyszerű paraméterezés, az integrált diagnosztika és a folyamatoptimalizálás érdekében
 • Több érzékelő használható kis helyen, áthallás nélkül

e-hírek

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön rendszeresen az automatizálás világából érkező újdonságokról és érdekes információkról.

Feliratkozás
amplify – A Pepperl+Fuchs magazin

Fedezze fel online magazinunkat! Izgalmas sikersztorik, alkalmazástechnikai beszámolók, interjúk és regionális hírek várnak Önre.

Akkumulátorgyártás

Az akkumulátorcellától az akkumulátormodulig és a kész akkumulátorig – fedezze fel az automatizált akkumulátorgyártáshoz szükséges érzékelőmegoldásokat!