Ipari érzékeléstechika
+36 88 545 902
+36 88 560 472
Leválasztók, jelátalakítók
+36 88 545 902
+36 88 560 472

IIoT Solutions for Industrial Communication in Process Industries

2023-05-23


Visor-Ex®—Smart glasses for IIoT-applications in industrial communication

Pepperl+Fuchs has been active in the Industry 4.0 platform founded in 2013 from the very beginning. In 2015, the company played a decisive role in the development of the Industry 4.0 Reference Architecture Model (RAMI), which describes the structured approach and communication basis for Industry 4.0.

Under the term "Manufacturing-X", the stakeholders of the Industry 4.0 platform are now striving for the next level. According to the German Federal Ministry of Economic Affairs and Climate Action, the goal of this initiative—not least a "lessons learned" from the supply shortages during the pandemic years—is to digitize supply chains in industry: "Companies should be able to use data sovereignly and jointly across the entire manufacturing and supply chain. This allows digital innovations for greater resilience, sustainability, and competitive strength.”


Industrial Communication in Process Plants—A Great Challenge

Here again, Pepperl+Fuchs makes a significant contribution with various technologies, based on its high and long-standing expertise in explosion protection, especially for the process industry. Plant layouts with sometimes enormous spatial expanses (and cable lengths) and certain requirements for explosion protection present special framework conditions for the transfer of high volumes of data. At this year's Hannover Fair, Pepperl+Fuchs shows a case study to demonstrate how this task can be solved on the basis of smart explosion protection technologies and the connection of smart mobile devices including IIoT applications.

Esettanulmány: Hibaelhárítás 4.0

A „Helyszíni hibaelhárítás távoli támogatással” című felhasználási esetet egy vegyi feldolgozóüzem modelljén mutatjuk be.
Ethernet-APL sínes terepi switch GR házban
Ethernet-APL sínes terepi switch GR házban

Intelligens robbanásbiztos technológia a feldolgozó üzemek területére

A FieldConnex® Ethernet-APL sínes terepi switch-hez csatlakoztatott terepi eszköz a felhőn keresztül jelzi a hibát az üzem eszközkezelő rendszerének. Mivel a hibát nem lehet távvezérléssel elhárítani, ezért egy technikus, aki egy Visor-Ex® intelligens szemüveggel, egy gyújtószikramentes Smart-Ex® 03 okostelefonnal és egy CPU zsebegységgel van felszerelve, elindul a feldolgozóüzem területére. A folyamat során folyamatosan kapcsolatban áll egy távoli szakértőkből álló csapattal az üzem saját 5G hálózatán keresztül. Nemcsak a hibaelhárításban és a javításban segítik őt, hanem biztosítják az egyedül dolgozók védelmét is. A folyamat során a szakértők az intelligens szemüvegnek köszönhetően pontosan azt látják, amit a technikus lát a helyszínen. 


A digitális adattábla hozzáférést biztosít az AAS-hez
A digitális adattábla hozzáférést biztosít az AAS-hez

A digitális adattábla – a rendelkezésre álló információkhoz való hozzáférés

A hiba a három szelep egyikében van, amelyek mindegyike „egyedi azonosítóval” van ellátva. Ez az IEC 61406 szabványnak megfelelően szabványosított egyedi azonosító minden egyes sorozatszámhoz QR-kód formájában. A technikus a Smart-Ex® 03 készülékkel beolvassa a három szelep egyikének QR-kódját, és az eszköz digitális adattábláját: így hozzáférhet pontosan ennek a terepi eszköznek az Asset Administration Shell (AAS) azonosítójához. Kiderül, hogy a hibának az egyik másik szelepben kell lennie. Így beolvassa a második szelep digitális adattábláját – most a Smart-Ex megjeleníti a hibaüzenetet. A hibás szelep adat- és pótalkatrész-listáját az Asset Administration Shell biztosítja. A technikusnál van a szükséges pótalkatrész, kicseréli és azonnal megrendeli egy kattintással.

A bemutató megmutatja, hogy a megfelelő technológiákkal a felhőig tartó végponttól végpontig tartó digitális összeköttetés könnyen megvalósítható a robbanásveszélyes területeken.


Az Asset Administration Shell: az Ipar 4.0 alapja


Az Asset Administration Shell koncepcióját az Ipar 4.0 referenciaarchitektúra-modell írja le.

Egy ilyen megoldás központi eleme az Asset Administration Shell (AAS) – az IEC 61360 szabvány szerinti, az eszközre (asset) vonatkozó információk szolgáltatására és az egységes kommunikációra vonatkozó, iparági szempontból semleges szabvány. Minden egyes eszköznek saját AAS-e van, amely a termékfejlesztés kezdetétől a teljes életciklus alatt tárolja a tulajdonságaira és képességeire vonatkozó információkat, például a kiviteli terveket, a termékadatokat, az állapotváltozásokat stb. Az AAS tehát a többnyire fizikai tárgy vagy eszközdigitális ikertestvérét jelenti. Az AAS segítségével minden egyes eszköz világszerte azonosítható és kezelhető. Az emberek vagy gépek szabványosított interfészeken és egységes nyelven segítségével megtalálhatják, kicserélhetik és tárolhatják az adott eszközzel kapcsolatos összes kívánt adatot és információt – ez biztosítja a globális együttműködést, és megteremti az utat a digitális értékhálózatok számára.

Egyedi azonosító: Az Asset Administration Shell rendszer és a digitális adattábla

Az ML100 sorozat érzékelője digitális adattáblával
Az ML100 sorozat érzékelője digitális adattáblával

Az IEC 61406 szabványban meghatározott egyedi azonosító alapján a fizikai objektumok AAS-je automatikusan elérhető. A digitális adattábla az AAS egységesített almodellje, amely minden lényeges információt, valamint a tanúsítványokat és a dokumentációt is elérhetővé teszi digitális formában. A hagyományos analóg adattáblákhoz képest az AAS és a digitális adattábla jelentős hozzáadott értéket nyújt.

Az egyedi azonosítóra vonatkozó kezdeményezést a technológiai berendezések gyártói és a technológiai üzemek üzemeltetői indították el „Auto-ID” projektként. A cél az volt, hogy a robbanásvédelmi berendezéseken egyre szélesebb körű jelöléseket lehessen elhelyezni, valamint hogy a berendezések megfelelő információit elektronikusan lehessen kezelni, és a helyszínen digitálisan lehessen használni.

A 2023-as Hannoveri Szakkiállításon a Pepperl+Fuchs több, egymással összefüggő tartalmú kiállítást tart, amelyek a különböző technológiák és szabványok intelligens használatát mutatják be a végponttól végpontig tartó digitális együttműködéshez egy adatökoszisztémán belül.

Látogasson meg minket a 9-es csarnok D76-os standján!


Kiemelt hírek

  • Pepperl+Fuchs: Az ipar 4.0 platform úttörője és társtervezője
  • Több mint 70 éves tapasztalattal rendelkező vezető technológiai vállalat az elektromos robbanásvédelem területén
  • A jövő technológiája, az Ethernet-APL elhozza az Ethernetet a technológiai üzemek területére.
  • A Pepperl+Fuchs ecom márkájú robbanásbiztos mobil eszközei lehetővé teszik a helyszíni adatátvitelt, valamint a távoli hozzáférést és támogatást.
  • A sokoldalú, nagy teljesítményű portfólió, a szoftver és az integrációs szakértelem lehetővé teszi a végponttól végpontig tartó digitális csatlakoztathatóságot egészen a felhőig.

e-hírek

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön rendszeresen az automatizálás világából érkező újdonságokról és érdekes információkról.

Feliratkozás
amplify – A Pepperl+Fuchs magazin

Fedezze fel online magazinunkat! Izgalmas sikersztorik, alkalmazástechnikai beszámolók, interjúk és regionális hírek várnak Önre.