Serviceline Industriële Sensoren
Serviceline Explosiebeveiliging

Unieke inzetbaarheid - R2100 multiray LED-scanner (2D LiDAR-sensor)

2014-03-07

A Distance Ahead - met Pulse Ranging Technology van Pepperl+Fuchs

Multi-Ray LED Scanner R2100
R2100 multiray LED-scanner (2D LiDAR-sensor)

Pulse Ranging Technology (PRT) is een innovatieve meetmethode van Pepperl+Fuchs. PRT is goed ingeburgerd in vele domeinen van de automatiseringstechnologie. De R2100 multiray LED-scanner (ook bekend als 2D LiDAR-sensor) verlegt de grenzen door PRT met ultrakrachtige LED's en een multi-ray scan te combineren. Dit betekent dat PRT nu nog krachtiger is dan voorheen, waardoor een heel domein en niet enkel een bepaald punt tweedimensionaal kan worden gemeten. Dankzij de verschillende zenders met brede lichtbundels garandeert de R2100 dat ook voorwerpen met onregelmatige oppervlakken op betrouwbare wijze worden gedetecteerd.


Pulse Ranging Technology – real-time-of-flighttechnology


Het werkingsprincipe van Pulse Ranging Technology (PRT)

Sensoren met PRT zenden een zeer korte, intensieve lichtbundel uit. Zij berekenen de afstand tot het object op basis van de lichtsnelheidsconstante en looptijd van de gereflecteerde lichtbundel. In tegenstelling tot andere looptijdsensoren die een continue lichtstraal uitzenden, zenden PRT-sensoren tot 250 000 keer per seconde zeer intensieve, korte lichtbundels uit. In vergelijking met een ononderbroken bron kan de energiedichtheid van één PRT-lichtpuls tot 1 000 keer groter zijn. Dit maakt een stabiele en uiterst betrouwbare detectie mogelijk, zelfs van op een afstand van 300 meter of meer. In tegenstelling tot sensoren die op het triangulatieprincipe zijn gebaseerd, is het meetbereik van een PRT-sensor niet beperkt door de geometrische lay-out van de sensoroptiek. Daaruit volgt dat PRT-sensoren met kleinere behuizingen kunnen worden ingezet voor aanzienlijk grotere detectiebereiken – met foutloze meetresultaten tot gevolg.


Toepassingen met de R2100

De R2100 multiray LED-scanner (ook bekend als 2D LiDAR-sensor) beschikt over een geavanceerd design voor een maximum aan efficiëntie. Samen met zijn innovatieve technologieën kan de R2100 daardoor betrouwbare meetresultaten garanderen. Het is de beste oplossing voor uitdagende indoor- en outdoortoepassingen op het vlak van mobile equipment, intralogistiek en machine- en installatiebouw.Door de oogst te onderscheiden van de omliggende grond, garandeert de R2100 dat de oogstlijn perfect gevolgd kan worden.

De R2100 is perfect voor het detecteren van de oogstlijn op maaidorsers. Verscheidene zenders die naast elkaar gemonteerd zijn, scannen een 2D-domein bij een hoek van 88 graden. De LED-scanner garandeert een nauwkeurige geleiding langs de oogstlijn. Het sensorontwerp omvat geen bewegende onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn of die mettertijd kapot gaan. Dit zorgt voor extra duurzaamheid, robuustheid en meetstabiliteit. Zelfs op oneffen landbouwterreinen levert het betrouwbare meetresultaten.Dankzij het brede scanveld detecteert de R2100 snel lege opslagruimtes in een ASRS-magazijn.
De R2100 is ook ideaal voor de automatische orderverwerking (ASRS) in de material handling en logistieke industrieën. De ultrasnelle PRT garandeert snelle reactietijden voor snelle processen. Oogveilige, krachtige infrarood-LED's en het feit dat er geen bewegende onderdelen zijn, resulteren in een laag stroomverbruik en toepasbaarheid binnen een groot temperatuurbereik – zonder dat extra koeling vereist is.

Opvallende kenmerken

  • PRT garandeert een betrouwbare en nauwkeurige afstandsmeting
  • Zeer sterke infrarood LEDs leveren een indrukwekkende prestatie en hebben een lange levensduur
  • Geen bewegende onderdelen voor een maximale duurzaamheid in moeilijke toepassingsomgevingen
  • 2D-meting door scan met meervoudige lichtbundels
  • Meervoudige zenders die brede lichtstralen uitzenden, garanderen een betrouwbare objectdetectie, ongeacht de oppervlaktestructuur
  • Minder energieverwante ontwerp- en gebruikskosten dankzij laag stroomverbruik
  • Korte reactietijd voor snelwerkende processen