Serviceline Industriële Sensoren
Serviceline Explosiebeveiliging

Miniatuur ML100 serie foto-elektrische sensoren – Drie nieuwe, bijzonder goed presterende diffuse reflectiesensoren

2014-04-04

Geavanceerde oplossingen verkrijgbaar voor complexe toepassingen

Miniature ML100 Series Photoelectric Sensors
Nieuwe foto-elektrische sensoren vervoegen de ML100 serie.

De miniatuur ML100 serie foto-elektrische sensoren levert betrouwbare evaluaties voor verschillende taken op het vlak van Factory Automation. Dankzij hun miniatuurbehuizing zijn deze foto-elektrische sensoren uitermate geschikt voor toepassingen waar ruimte beperkt is.

De populaire ML100 serie werd uitgebreid met drie nieuwe diffuse reflectiesensoren. Net als de beproefde standaard modellen bieden deze nieuwe types gebruikers geavanceerde oplossingen voor steeds complexer wordende toepassingen.


Diffuse reflectiesensor met zeer brede lichtbundel – ML100-8-W

Diffuse mode sensor with very wide visible light spot
Diffuse mode sensor with very wide visible light spot

De ML100-8-W is een goed presterende diffuse reflectiesensor met een zeer brede, duidelijk zichtbare lichtbundel. De extrabrede lichtbundel voorkomt incorrect schakelen bij ruwe of onregelmatige oppervlakken en is uitermate bestand tegen trillingen en objectkantelingen. Deze diffuse reflectiesensor is ideaal voor gebruik op automatische transportbanen voor het transport van glas of modules. Daarnaast is hij ook perfect voor platte panelenproductie, vooral op heftafels of wissels. In dergelijke toepassingen kan geen retroreflecterende sensor voor glasdetectie worden gebruikt wegens storingen gecreëerd door reflectoren in de dwarsrichting.

  • Sensor voorzien van extrabrede lichtbundel
  • Gebruik voor ruwe en hellende oppervlakken

Diffuse reflectiesensor met achtergrondevaluatie – ML100-8-HW

Diffuse mode sensor with background evaluation
Diffuse mode sensor with background evaluation

De ML100-8-HW versie met achtergrondevaluatie werkt op basis van het triangulatieprincipe. De ontvanger, bestaande uit een near-fieldelement en far-fieldelement, is in staat een duidelijk onderscheid te maken tussen achtergrond, zoals bijvoorbeeld een metalen rek, en een object dat zich in de detectiezone bevindt. Hierbij refereert de sensor aan de vastgelegde achtergrond. Het object wordt gedetecteerd als, ten gevolge van geometrische positionering, meer licht op het dichtstbijzijnde (near-field) element dan op het verafgelegen (far-field) element valt. Het wordt ook gedetecteerd als er geen licht de ontvanger bereikt, bijvoorbeeld als het licht wordt gereflecteerd door een glanzend object. Dit maakt een werking zonder reflectoren mogelijk. De diffuse reflectiesensor detecteert ook op betrouwbare wijze platte objecten of objecten met beperkt reflectievermogen op een nabijgelegen achtergrond, zoals bijvoorbeeld zwarte rubberen onderdelen op een transportband.

  • Sensor met achtergrondevaluatie gebaseerd op triangulatieprincipe
  • Gebruik in weinig contrasterende omgevingen, bijvoorbeeld zwart op zwart

Diffuse reflectiesensor met achtergrondonderdrukking – ML100-8-H

Diffuse mode sensor with background suppression
Diffuse mode sensor with background suppression

Wat sensoren met achtergrondonderdrukking betreft, werd de ML100 serie uitgebreid met de diffuse reflectiesensor ML100-8-H. Deze sensor heeft drie lichtpunten, die redundantie toelaten. Als speciaal feature omvatten de uitgangen een logische AND/OR-link. De 'OR'-uitgang wordt geactiveerd wanneer één van de drie lichtpunten wordt gedetecteerd, wat betekent dat ongelijkmatige objecten op betrouwbare wijze kunnen worden gedetecteerd. De 'AND'-uitgang wordt enkel geactiveerd als alle drie lichtpunten worden gedetecteerd. Zo kunnen objectkenmerken worden geregistreerd terwijl interferentie in de omgeving, zoals bijvoorbeeld stof, kan worden genegeerd.

  • Sensor met achtergrondonderdrukking en drie lichtpunten
  • Gebruik voor ongelijkmatige objecten