Serviceline Industriële Sensoren
Serviceline Explosiebeveiliging

Manufacturing-X: IIoT-Oplossingen voor Industriële Communicatie in Procesindustrieën

2023-05-23


Visor-Ex®—Smartbrillen voor IIoT-toepassingen in industriële communicatie

Pepperl+Fuchs heeft sinds het begin actief deel genomen aan het in 2013 opgerichte Industrie 4.0-platform. In 2015 speelde het bedrijf een beslissende rol in de ontwikkeling van het ‘RAMI 4.0 Reference Architecture Model’, dat de gestructureerde aanpak en communicatiebasis voor Industrie 4.0 beschrijft.

Als deel van de fase ‘Manufacturing-X’ streven de belanghebbenden van het Industrie 4.0-platform nu naar het volgende niveau. Volgens het Duitse Federale Ministerie van Economische Zaken en Klimaatactie is het doel van dit initiatief—niet in het minst door lering getrokken uit de leveringstekorten van de pandemiejaren—om de bevoorradingsketens in de industrie te digitaliseren: „Ondernemingen zouden in staat moeten zijn om informatie onafhankelijk en gezamenlijk over de volledige productie- en leveringsketen te gebruiken. Dit bevordert digitale innovaties voor een grotere weerbaarheid, duurzaamheid en concurrentievermogen.”


Manufacturing-X in Procesinstallaties—een Ware Uitdaging

Ook hier levert Pepperl+Fuchs een belangrijke bijdrage met enkele technologieën gebaseerd op haar waardevolle en jarenlange ervaring in explosiebeveiliging, vooral opgedaan in de procesindustrie. Sommige fabrieksconfiguraties met enorme ruimtelijke oppervlaktes (en kabellengtes) en specifieke vereisten op het gebied van explosiebeveiliging stellen speciale randvoorwaarden voor de overdracht van grote hoeveelheden data. Op de Hannover Fair toont Pepperl+Fuchs dit jaar een casestudie om te demonstreren hoe deze taak kan worden opgelost op basis van intelligente explosiebeveiligingstechnologieën en de verbinding van mobiele smartapparatuur, inclusief IIoT-toepassingen.

Casestudie: Troubleshooting 4.0

De casestudie “Troubleshooting in het veld vanaf afstand” wordt gedemonstreerd aan de hand van het model van een chemische procesinstallatie.
Ethernet-APL-Veldschakelaar voor DIN-Railmontage in GRP-behuizing
Ethernet-APL-Veldschakelaar voor DIN-Railmontage in GRP-behuizing

Intelligente Explosiebeveiligingstechnologie in Procesinstallaties

Een veldapparaat aangesloten op een FieldConnex® Ethernet-APL-veldschakelaar rapporteert via de cloud een fout aan het assetmanagementsysteem van de fabriek. Gezien de fout niet vanaf afstand kan worden gecorrigeerd, begeeft een technicus zich naar de procesinstallatie met zijn Visor-Ex®, die bestaat uit een smartbril, de intrinsiekveilige smartphone Smart-Ex® 03 en een CPU-zakeenheid. Tijdens het proces is hij ononderbroken verbonden met een team van externe deskundigen via het interne 5G-campusnetwerk van de fabriek. Zij begeleiden hem niet enkel bij de probleemverhelping en herstelling, maar staan ook in voor zijn bescherming als ‘lone worker’. Dankzij de smartbril zien de deskundigen exact wat de technicus ter plekke ziet. 


Het digitale naamplaatje geeft toegang tot de AAS
Het digitale naamplaatje geeft toegang tot de AAS

Het Digitale Naamplaatje—de Toegang tot Alle Beschikbare Informatie

De fout ligt bij één van drie kleppen, allen voorzien van een ‘unieke identificatie’. Het gaat hier om een unieke identificatiecode, gestandaardiseerd in overeenstemming met IEC 61406, voor elk individueel serienummer en in de vorm van een QR-code. De technicus scant de QR-code van één van de drie kleppen met de Smart-Ex® 03 en leest het digitale naamplaatje van dat apparaat. Dit geeft hem toegang tot de Asset Administration Shell (AAS) van dit specifieke veldapparaat. Blijkt dat de fout bij één van de andere twee kleppen ligt. Wanneer hij het digitale naamplaatje van de tweede klep scant, geeft de Smart-Ex® een foutmelding weer. De productinformatie en lijst met reserveonderdelen van de defecte klep worden nu automatisch via de Asset Administration Shell geleverd. De technicus beschikt over het vereiste onderdeel. Hij vervangt het en bestelt onmiddellijk een nieuw onderdeel met één klik.

De demonstratie toont aan dat men ook in explosiegevaarlijke omgevingen met de gepaste technologieën end-to-end, digitale connectiviteit tot in de cloud kan implementeren.


De Asset Administration Shell: de Ruggengraat van Industrie 4.0


Het concept van de Asset Administration Shell wordt omschreven in het Reference Architecture Model for Industry 4.0

Het centrale element van een dergelijk scenario wordt gevormd door de Asset Administration Shell (AAS)—de industrieneutrale norm conform IEC 61360 voor de levering van informatie van een apparaat (asset) alsook voor uniforme communicatie. Elk asset heeft zijn eigen AAS, dat informatie opslaat over de eigenschappen en capaciteiten ervan, zoals bijv. bouwplannen, productinformatie, veranderingen in toestand, enz., vanaf het begin van de productontwikkeling en gedurende de volledige levenscyclus. De AAS is dus in feite de digitale tweeling van het hoofdzakelijk fysieke object of asset. Via zijn AAS kan elk asset worden geïdentificeerd en wereldwijd gecontacteerd. Via gestandaardiseerde interfaces en een uniforme taal kunnen mensen of machines alle gewenste gegevens en informatie over een specifiek asset terugvinden, uitwisselen en opslaan—dit bevordert mondiale interoperabiliteit en baant de weg voor digitale waardenetwerken.

Unieke Identificatiecode: de Sleutel voor de Asset Administration Shell en het Digitale Naamplaatje

Sensor van de ML100-serie met digitaal naamplaatje
Sensor van de ML100-serie met digitaal naamplaatje

Met behulp van de unieke identificatiecode, gestandaardiseerd in overeenstemming met IEC 61406, kan de AAS van fysieke voorwerpen automatisch worden geopend. Het digitale naamplaatje is een gelijkvormig submodel van de AAS dat alle relevante informatie, alsook certificaten en documentatie, digitaal beschikbaar stelt. In vergelijking met de traditionele analoge naamplaatjes, creëren de AAS en het digitale naamplaatje aanzienlijke toegevoegde waarde.

Het initiatief voor de ontwikkeling van een unieke identificatiecode werd door fabrikanten van procesapparatuur en exploitanten van procesinstallaties gelanceerd onder de titel van het "Auto-ID"-project. De doelstellingen waren om het voortdurend toenemende aantal markeringen op explosiebeveiligingsapparatuur te kunnen aanbrengen, maar ook om de bijbehorende productinformatie elektronisch te kunnen beheren en deze digitaal te kunnen toepassen in het veld.

Op Hannover Fair 2023 zal Pepperl+Fuchs meerdere producten tentoonstellen met onderling verbonden inhoud, die het intelligent gebruik van verschillende technologieën en normen voor end-to-end, digitale samenwerking binnen één informatie-ecosysteem demonstreren.

Bezoek ons op stand D76 in hal 9!


Highlights

  • Pepperl+Fuchs: Pionier en medeontwerper van het Industrie 4.0-platform
  • Technologieleider met meer dan 70 jaar aan ervaring in elektrische explosiebeveiliging
  • Toekomstbestendige Ethernet-APL-technologie brengt ethernet naar de procesinstallatie
  • Explosieveilige, mobiele apparaten van Pepperl+Fuchs’ ecom-merk waarborgen gegevensoverdracht, toegang tot informatie en ondersteuning vanaf afstand
  • Veelzijdige, hoogwaardige portfolio, software en integratie-expertise maken end-to-end, digitale connectiviteit tot in de cloud mogelijk

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneer u

Lees de meest recente editie van e-news:

  • Industriële sensoren
  • Explosiebeveiliging
amplify–The Pepperl+Fuchs Magazine

Ontdek ons online magazine! Vol interessante toepassingen, succesverhalen, interviews en lokaal nieuws.