ASi-5

De nieuwe generatie AS-interface

Voordelen

Gegevensbandbreedte

Hogere gegevensbandbreedte

Met een viervoudige gegevensbandbreedte per cyclus, hebben gebruikers met ASi-5 toegang tot 16 bits per slave. In het verleden was het slechts mogelijk om 62 slaves aan te sluiten, maar ASi-5 laat nu toe tot 96 slaves te integreren.
Kortere cyclustijd

Kortere cyclustijd

Nu de cyclustijd is verkort van 5 tot 1,2 ms, kan ASi-5 nu zowel digitale als analoge waarden nog sneller versturen, wat prestaties tot een volledig nieuw niveau brengt.
Open systeem

Open systeem

Het ASi-5-netwerk ondersteunt de integratie van andere technologieën, zoals bijv. IO-Link. Veiligheidsapparatuur kan eenvoudig en voordelig worden aangesloten op het nieuw ontwikkelde veldbussysteem.
Geavanceerde diagnosestelling

Geavanceerde diagnosestelling

Een bijkomend diagnosekanaal zorgt voor meer installatiebeschikbaarheid. Naast cyclische procesgegevens kan acyclische statusinformatie worden vergaard, als basis voor proactief onderhoud.

De nieuwe generatie AS-interface

AS-i, de afkorting voor Actuator-Sensor Interface, is een eenvoudige en rendabele bedradingstechnologie voor sensoren en actuators. Stroom wordt geleverd en gegevens worden verstuurd via een enkele, vlakke kabel met geïnverteerde polariteitsbescherming. Dankzij ‘piercing technology’ kunnen AS-i-apparaten eenvoudig en met volledig vrijheid over de volledige kabellengte worden ingepast.

AS-Interface Logo

Een ontwikkelingsteam van zeven bedrijven werkt momenteel aan een nieuwe generatie van AS-interface die prestaties tot een volledig nieuw niveau zal optrekken: ASi-5. Deze generatie zal rekening houden met Industrie 4.0 en zal in de toekomst toelaten om AS-interface met  IO-Link te combineren.

5 goede redenen voor AS-i

1
2
3
4
5

ASi-5-adresseringseenheid

Een adresseringseenheid is een handig tool voor een eenvoudige indienstname van ASi-5. Pepperl+Fuchs heeft dit hulpmiddel alvast ontworpen als eerste ASi-5-accessoire. Net als bij de ASi-3-addresseringseenheid, zal dit nieuwe tool aan alle andere bedrijven van het ASi-ontwikkelingsteam worden aangeboden als gestandaardiseerd merkproduct.

De nieuwe adresseringseenheid zal een Bluetooth-verbinding via smartphone of tablet beschikbaar maken, zodat apparaten via een app kunnen worden geadresseerd. De overeenkomstige app beschikt over een intuïtieve gebruikersinterface die de mogelijkheid biedt afzonderlijke slaves of alle apparaten op eenzelfde AS-i-lijn te adresseren. De voeding voor zowel de ASi-5-adresseringseenheid als ASi-5-slaves wordt geleverd via een gestandaardiseerde USB-C-interface. Op deze manier kan de ASi-5-adresseringseenheid maximale personeelsondersteuning bieden bij toekomstig onderhoud en herstellingswerk.

Als medegrondlegger van de ASi-5-technologie werkt Pepperl+Fuchs hard mee aan de evaluatie, voltooiing en launch van een uitgebreide ASi-5-productportfolio. ASi-5 vervolledigt de bestaande ASi-3-infrastructuur, en beide functioneren op dezelfde AS-i-vlakbandkabel. Daarom zullen ASi-3-producten blijven worden vervaardigd en aangeboden voor verkoop tijdens een jarenlange overgangsperiode. Men verwacht dat de eerste productontwikkelingen van ASi-leden buiten het ASi-5-ontwikkelingsteam vanaf 2020 op de markt zullen worden gebracht.

 Adresseringseenheid voor ASi-5 (links) en ASi-3 (rechts)

                               Adresseringseenheid voor ASi-5 (links) en ASi-3 (rechts).

AS-interfacetechnologie

Dr. Thomas Sebastiany, directeur van de bedrijfsafdeling Systemen bij Pepperl+Fuchs en bestuurslid van het AS-i-consortium

Leer meer over de verbeterde AS-i-technologie, de nieuwe features en voordelen van de nieuwe generatie en hoe ver het staat met de ontwikkeling van de eerste ASi-5-apparaten in een interview met Dr. Thomas Sebastiany, directeur van de bedrijfsafdeling Systemen bij Pepperl+Fuchs en bestuurslid van het ASi-ontwikkelingsteam.

AS-Interface Logo

Pepperl+Fuchs was one of the 11 companies that founded AS-Interface in 1990 and helped shape the development process from the very beginning. The user organization's official website provides an overview of the latest news, trends, developments, and applications, and offers access to an extensive knowledge base on the technology known for its flat, yellow two-wire cable.

Toepassingen

Openbaar vervoer
Technische defecten op spoorwegen leiden vaak tot vertragingen of annuleringen. Vooral in moderne treinen, die over veel technische apparatuur beschikken, is de kans op eventuele defecten des te groter. In de toekomst zal het mogelijk zijn bijkomende diagnostische informatie via ASi-5 te versturen, zodat problemen sneller kunnen worden gedetecteerd en geëvalueerd. Zo zal ASi-5 bijvoorbeeld toelaten lichtschermen met verontreinigingsdetectie in de deuropeningen te installeren om te bepalen of het een persoon is die de deur blokkeert of dat het lichtscherm gewoon vuil is. Het was tot nu toe onmogelijk om een dergelijk onderscheid te maken met standaard AS-interface, maar ASi-5 zal een snellere diagnose toelaten en onnodige vertragingen tijdens het gebruik voorkomen.
Besturing van motorrollen
AS-i wordt gebruikt op transportsystemen om motorstarters, lichtschermen, signaaltorens, veiligheidscomponenten en andere apparatuur over langere afstanden te verbinden. Met de huidige AS-interface zijn echter enkel 3-bits uitgangsgegevens beschikbaar voor elke motorstarter in het uitgebreide adresbereik, zodat slechts acht verschillende "commando’s", zoals bijv. motorsnelheid, kunnen worden overgedragen. ASi-5 zal in de toekomst 16-bits uitgangsgegevens beschikbaar stellen om meer gedetailleerde classificaties toe te laten. Met ASi-5 zal het mogelijk zijn om parameterinformatie, zoals draairichting en start-/stop-integrator, in de procesgegevens mee te sturen. Zo kan de parametrering op het juiste moment worden uitgevoerd, wat tot nu toe onmogelijk was gezien dit een bijkomend kanaal vereiste.
Transportsystemen
Dankzij de eenvoudige aansluiting van talrijke IO’s over lange afstanden, kan AS-i worden ingezet in bagagebehandelingssystemen op luchthavens. Normaal zijn het QR-scanners of RFID-systemen die doorgeven waar specifieke bagage naartoe moet worden gestuurd. AS-interface is momenteel niet in staat deze gegevens te verzenden wegens hun volume, waardoor afzonderlijke systemen vereist zijn. ASi-5 is in staat tot 192 bytes ingang- en uitgangsgegevens in slechts 5 ms te verzenden. Hierdoor zal het in de toekomst mogelijk zijn RFID-systemen of QR-scanners in het systeem te integreren, zodat slechts één systeem vereist is voor de identificatie en besturing van het bagagebehandelingssysteem. Installaties zullen zo voordeliger en minder ingewikkeld worden.

Contact

Welke voordelen houdt de nieuwe ASi-5-technologie in voor mijn installatie? Hoe worden IO-Link-compatibele apparaten in een ASi-5-netwerk geïntegreerd? We beantwoorden deze, en gelijk welke andere vragen die je mag hebben met plezier. Stuur ons je vraag of maak een afspraak met één van onze experts.