Positionering med precision.

Erhåll hållbarhet.

Utnyttja erfarenhet.

WCS Position Encoding System

Fördelar

Exakt absolut positionsavkänning

Pepperl+Fuchs WCS-positioneringskodsystem har funnits på marknaden sedan 1989 och har kontinuerligt utvecklats och optimerats genom oräkneliga projekt. Det ger tillförlitlig positionsavkänning även med krökta skenor, stigningar, sluttningar, avbrott eller omkopplare.

Flexibel integrering

Positionsvärdet kan överföras direkt från läshuvudet till styrenheten via ett antal integrerade gränssnitt, t.ex. RS-485, SSI, CANopen, PROFINET eller Ethernet. Det finns ett brett utbud av gränssnittsmoduler för anslutning till andra fältbussgränssnitt.

Robust konstruktion

Tack vare den U-formade formen klarar WCS av omgivande ljus och kan till och med läsa av smutsiga kodskenor med sina kraftfulla LED-lampor. Kontaktfri fotoelektrisk skanning skyddar WCS från slitage och Outdoor-alternativet ger skydd upp till IP69.

Enkel installation

WCS Outdoor-versionen har ett genomskinligt hölje som gör att indikatorlampor och skärmen syns väl. Det gör det snabbt och enkelt att läsa positionsinformation eller felmeddelanden.

Exakt absolut positionsavkänning

Tack vare den modulära designen kan vägskodningssystemet anpassas till alla applikationer och miljöförhållanden. Den består alltid av ett läshuvud, en kodskena och lämpligt monteringssystem. Läshuvudet finns med olika alternativ, som WCS Outdoor-alternativet för tuffa miljöer eller WCS Extended-alternativet för särskilt långa avstånd, och de kan även kombineras med varandra. Om läshuvudet och kodskenan väljs, finns det tre olika monteringssystem.

 

Exakt absolut positionsavkänning

Robusthet och precision under alla förhållanden

Outdoor-alternativ
WCS-alternativet ”O” för Outdoor är tillgängligt för tillämpningar med extrema miljöförhållanden. En robust kapsling med IP69-skydd skyddar läshuvudet mot damm, fukt och stötar. Det innebär att det även kan användas i miljöer med högtryckstvättar eller där WCS kommer i kontakt med ämnen som saltvatten, syror och baser. Om ett fel uppstår är det enkelt att underhålla WCS-läshuvudet eftersom indikatorlamporna och skärmen är lätta att läsa genom det genomskinliga höljet.
Skärmalternativ
En sexsiffrig skärm (sju segment) är inbyggd i läshuvudet och kan anpassas till monteringsläget. På så sätt kan skärmen enkelt roteras 180°, vilket ger snabbare och enklare driftsättning – oavsett om installationen hänger eller står. Skärmen kan visa aktuellt positionsvärde och diagnostiska funktioner och kan informera om smutsiga eller skadade skensegment.
Extended-alternativ
Om en applikation kräver ett särskilt långt avstånd gör den speciella WCS Extended-versionen det möjligt att täcka avstånd på upp till 629 m. Monteringen och integreringen av de två standardsegmenten med kodskenor är flexibel. Det utökade läshuvudet kan läsa av det utökade avståndet utan ytterligare programmering.
Uppvärmning-alternativ
Genom att lägga till alternativet ”H” kan WCS användas i miljöer med så låga temperaturer som -40 °C. Uppvärmningen sker via läshuvudet och kan kombineras med utomhusversionen. Detta säkerställer arbete i vinterväder och skyddar mot kondens.

Kodskenor och ID-plattor för tuffa miljöer

WCS-kodskena

 

 

 

Laminatkodskenor:

Laminatkodskenor från Pepperl+Fuchs är tillverkade av ett slitstarkt polyesterlaminat som inte påverkas av oljor, fetter och lösningsmedel. Tack vare dess beständighet mot kemikalier, syror, baser och aggressiva gaser kan kodskenan även användas i galvaniserade tillämpningar.

Kodskenor i rostfritt stål:

Kodskenor i rostfritt stål från Pepperl+Fuchs är korrosionsbeständiga och kan användas i temperaturer från -40 °C till 80 °C. De tål flygande gnistor i svetsanläggningar och kraftig nedsmutsning. I kombination med WCS Outdoor garanteras säker och tillförlitlig positionering.

Avkänning med ID-platta:

ID-plattan är monterad på rörliga objekt och gör det möjligt för ett läshuvud att identifiera ett chassi när det passerar. Det möjliggör finpositionering och tål extrema miljöer.

Mounting Systems

Exakt positionering vid alla väderförhållanden

WCS-användning i hamnar

Exakt positionsavkänning säkerställs, även med temperaturvariationer. Med kombinationen av Outdoor och Extended, är långa avstånd inte längre ett problem i modern hamnverksamhet. Detta gör det möjligt för kranar att flytta containrar från en plats till en annan över ett maximalt avstånd på 629 meter och säkerställer att kranen är placerad med millimeterprecision. Som framgår av bilden kan vagnens position under containerlastning även bestämmas exakt med hjälp av en WCS. Båda är placerade på tåliga kodskenor av rostfritt stål med ett WCS-läshuvud.

Tillämpning av WCS i en hamn

WCS Outdoor med en speciell skyddskapsling utvecklades för extrema utomhustillämpningar – saltvatten, salthaltig luft och andra typer av luftfuktighet. Med skydd upp till IP69 har den högsta graden av tätning. Dessutom är det stöttåliga läshuvudet skyddat från hagel och mot mekanisk inverkan.

WCS kan även användas i galvaniska tillämpningar

Tack vare den skyddande kapslingen av läshuvudet tål Outdoor-versionen av WCSaggressiva ämnen – det gäller även de tillgängliga kodremsorna av plast med särskild beläggning. Komplexa rutter, kurvor, lutningar och backar är inte heller några problem för WCS.

Motståndskraftig mot syror och baser

WCS kan även användas i galvaniska tillämpningar

Höga temperaturer kan uppstå i galvaniska anläggningar och luften är ofta mättad med ångor från lösningarna. I den här tuffa miljön är arbetsstyckena normalt anslutna till en metallram och transporteras automatiskt till nedsänkningsbad med extremt aggressiva lösningar.

Kontakta