Digitalisering van Industriële Leverketens in Middelgrote Ondernemingen

Onze bijdrage tot Manufacturing-X

Vormgeven aan de Industrie 4.0-Gegevensruimte

De volgende fase van Industrie 4.0: Met het "Manufacturing-X"-initiatief creëert het Duitse "Plattform Industrie 4.0" een soevereine gegevensruimte over verschillende industrieën en bedrijven—met het doel een multilaterale samenwerking in leverketens tot stand te brengen en digitale waardecreatieprocessen tot nieuwe hoogtes te verheffen.

Als onderneming die al van bij het begin bij Industrie 4.0 betrokken was, bijvoorbeeld door aan het Reference Architecture Model Industry 4.0 (RAMI) mee te werken, levert Pepperl+Fuchs ook nu actieve bijdragen aan de volgende evolutionaire stap via Manufacturing-X: Onze expertise spitst zich toe op het intelligent gebruik van verschillende technologieën en nomen voor end-to-end, digitale samenwerking binnen een gegevensecosysteem.

Industrie 4.0-Pionier
Technologische Diversiteit
Industrie-Overkoepelende Expertise
Standaardiseringsknowhow




Asset Administration Shell (AAS)

Asset Administration Shell (AAS)

We zijn van mening dat de realisatie van een bedrijfs- en industrie-overkoepelende gegevensruimte zoals Manufacturing-X gestandaardiseerde, virtuele voorstellingen van alle fysieke of digitale assets in de waardeketen vereist. Om deze reden vinden wij dat de Asset Administration Shell (AAS) de meest toekomstbestendige en veelbelovende aanpak is voor de implementering van “digital twins” of digitale tweelingen in de zin van Industrie 4.0: De veilige, gestandaardiseerde en machineleesbare format bevordert de interoperabiliteit tussen oplossingen van verschillende dienstverleners. Hierdoor is het een essentieel hulpmiddel voor de invoering van digitale naamplaatjes, digitale productpaspoorten of gedecentraliseerde registers.

Concepten

Reference Architectural Model Industrie 4.0 (RAMI 4.0)

Reference Architectural Model Industrie 4.0 (RAMI 4.0)

Digitale samenwerking binnen het gegevensecosysteem van Manufacturing-X vereist normen en structuren die de gegevensstroom reguleren. Samen met haar partners, speelde Pepperl+Fuchs een belangrijke rol in de ontwikkeling van het RAMI 4.0-model, dat een duidelijk pad voor een digitale toekomst van industriële en productiesystemen uitbaant. Als 3D-map, vormt het de basis voor de ontwikkeling en implementering van Industrie 4.0-concepten door de communicatie tussen verschillende, enkelvoudige componenten, zoals veldapparaten, en gehele fabrieken te beschrijven. Dit kader biedt een richtlijn voor de afstemming van meerdere, gelijktijdig plaats hebbende Industrie 4.0-activiteiten en is een centraal referentiepunt voor onze activiteiten in het Manufacturing-X-initiatief.









Technologieën

Identificatietechnologieën als Fundering van de Gegevensruimte

Identificatietechnologieën als Fundering van de Gegevensruimte

Krachtige sensortechnologieën vervullen op betrouwbare wijze taken langs de productielijn, zoals voorwerp- en positiedetectie, en worden gebruikt als basis voor de geautomatiseerde besturing van productieprocessen. Bij het bereiken van de volgende fase in de ontwikkeling van een gegevensecosysteem zoals Manufacturing-X gaat het er niet alleen om ervoor te zorgen dat fysieke productiemiddelen zoals ruwe grondstoffen, halffabricaten of eindproducten het productieproces probleemloos doorlopen.

Een constante en gestandaardiseerde voorstelling ("digital twin") van deze voorwerpen in de virtuele ruimte vormt de basis voor een hogere mate van transparantie en flexibiliteit in leverketens, alsook voor verdere digitale waardecreatie. Om deze digitale tweelingen te verbinden, moeten alle fysieke assets over een unieke identificatie beschikken die met behulp van verschillende, visuele codesymbologieën (bijv. barcodes, data matrix-codes, QR-codes) of in de vorm van RFID-tags rechtstreeks op voorwerpen kunnen worden aangebracht.









omlox Faciliteert een Locatie-Overschrijdende Dynamiek

omlox Faciliteert een Locatie-Overschrijdende Dynamiek

Als identificatietechnologieën de fundering van de gegevensruimte van Manufacturing-X vormen, zorgt omlox voor de dynamiek: Deze recent uitgebrachte, open en interoperabele norm voor industriële lokalisering ondersteunt de verdere transformatie naar volledig gedigitaliseerde en papierloze processen. Het biedt voor het eerst een plug-and-play interoperabiliteit tussen een variëteit aan technologieën, inclusief UWB, Wi-Fi, GPS, 5G, RFID en Bluetooth. De combinatie van al deze technologieën binnen het kader van omlox creëert een volledig continue informatiestroom tot ver buiten de fabrieksmuren en op een wijze zoals dat in het verleden nog nooit is gedaan.

Zo kunnen vrachtwagens met RFID lees-/schrijfapparaten die werden aangepast om aan de omlox-norm te voldoen, de toestand en locatie van specifieke goederen direct tijdens het transport opvragen via GSM en 5G. Deze informatie verhoogt de transparantie en flexibiliteit van bevoorradingsketens: Zodra de informatie naar overkoepelende softwaresystemen zoals ERP en MES is doorgegeven, kan er worden gereageerd op eventuele transportvertragingen en kunnen navolgende verwerkingsprocessen worden aangepast.









Meer Beschikbare Gegevens in de Procesindustrie

Meer Beschikbare Gegevens in de Procesindustrie

Als onderdeel van haar visie, is Manufacturing-X erop gericht ook de procesindustrie te omvatten—en aan de speciale vereisten ervan te voldoen. Niet enkel vormen de uitgestrektheid van fabrieken en de daarmee gepaard gaande kabellengtes een uitdaging voor de overdracht van grote hoeveelheden gegevens,

maar de industrie heeft bovendien specifieke vereisten op het vlak van elektrische explosiebeveiliging die te allen tijde moeten worden gerespecteerd. Het in evenwicht brengen van deze voorwaarden is echter een gebied met groot potentieel dat kan worden aangeboord door intelligent gebruik te maken van verschillende infrastructuurtechnologieën en intelligente communicatie-instrumenten.









Digitale Toegang tot Productinformatie

Digitale Toegang tot Productinformatie

Elektrische explosiebeveiliging had eveneens een grote impact op de huidige definitie van een digitaal naamplaatje of "identificatielink": De vereiste om wettelijk voorgeschreven apparaatmarkeringen—die trouwens steeds ingewikkelder worden—elektronisch detecteerbaar te maken, leidde tot de IEC 61406-norm, die ook veilige omgevingen beslaat. Het gestandaardiseerde identificatiekenmerk voor elk item, m.a.w. een unieke identificatiecode voor elk serienummer, maakt het mogelijk om fabrikanteninformatie, zoals nazicht en onderhoudsplannen, aan elk specifiek product toe te kennen.

Door geschikte systemen te gebruiken, kunnen individuele componenten in een installatie op deze manier snel en makkelijk met behulp van mobiele apparaten worden geïdentificeerd. De vereiste informatie kan gelijk waar, gelijk wanneer, op alle procesniveaus en gedurende de volledige levenscyclus van het product worden geconsulteerd—waardoor een ander belangrijk communicatiepad binnen de digitale gegevensruimte van Manufacturing-X ontstaat.









Een Platform voor Informatie-Uitwisseling

Een Platform voor Informatie-Uitwisseling

Met de introductie van de nieuwe Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) naast de al van kracht zijnde leverketenvoorschriften en de vereiste voor digitale productpaspoorten, is een efficiënte communicatie-infrastructuur nu belangrijker dan ooit. Het creëren van een dergelijke infrastructuur in fabrieken is een taak die Pepperl+Fuchs’ dochteronderneming Neoception vastbesloten is om te volbrengen: De “Digital Twin”-infrastructuur van Neoception® biedt een innovatieve oplossing voor een vlotte en efficiënte communicatie over de volledige productieketen.

Ze helpt bedrijven een nauwkeurige en betrouwbare verslaggeving tot stand te brengen in overeenstemming met de normen van het Industrie 4.0-platform, waardoor ze aan huidige verwachtingen omtrent verantwoordelijkheid en duurzaamheid in productiepraktijken kunnen voldoen. Neoception is al lang lid van standaardiseringsorganisaties en werkte intensief samen met partners zoals VDI/VDE, ECLASS en IDTA. Deze activiteiten vormen de basis van de nieuwe technologie.

Contact