Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

omlox—de norm voor assettracking


De Industrie-4.0-bestendige tracering van bestellingen, goederen, transportvoertuigen, gereedschap en de veilige navigatie van automatisch geleide voertuigen (AGV's) en drones berust op krachtige realtime lokaliseringsdiensten. De introductie van omlox betekent dat er nu een nieuwe open en interoperabele standaard in industriële lokalisering beschikbaar is, die bijdraagt tot de trend naar volautomatische en papierloze processen in slimme fabrieken. Ontwikkeld door een collectief van industriële partners uit de OT- en IT-wereld, verenigt omlox kennis en producten van een brede waaier van fabrikanten om alle mogelijke industriële verwachtingen op het gebied van realtime lokalisering en tracering te weerspiegelen.

Uitgereikt door de gerespecteerde normalisatie-instelling PNO, biedt het omlox-ecosysteem voor het eerst een plug-and-play interoperabiliteit van een uitgebreide selectie producten en lokaliseringstechnologieën (zoals UWB, Wi-Fi, GPS, 5G, RFID en Bluetooth). Omdat omlox gebaseerd is op open interfaces, kan gelijk welke onderneming gebruik maken van de norm, en deelnemen aan de verdere ontwikkeling ervan.


De voordelen van omlox

  • Maakt lokaliseringstechnologie kostenefficiënt en daardoor ruim inzetbaar
  • Lokaliseert tot op 10 cm nauwkeurig
  • Open en interoperabele norm (geen “lock-in effect”)
  • Weergave van alle elementen in een slim fabrieksoverzicht
  • Zelflokalisering van mobiele elementen en multitagtracering in realtime
  • Naadloze tracering van assets zonder technische beperkingen—zowel binnen als buiten
  • Kan samen met bestaande lokaliseringssystemen worden ingezet (retrofit)
  • Eenvoudige indienstname (plug-and-play)
  • Aanzienlijke kostenbesparing door eliminatie van dure integratieprojecten en beperking van afschrijvingskosten voor nieuwe toepassingen
  • Ondersteund door een breed consortium, ergo door een uitgebreide waaier van producten

Wat Pepperl+Fuchs bijdraagt tot omlox

Wij zijn ervan overtuigd dat de open standaard voor industriële lokalisering van fundamenteel belang is voor de implementering van Industrie-4.0-communicatie op grote schaal en buiten de grenzen van fabrieken of productie-installaties.

Als marktleider op het gebied van fabrieksautomatisering beschikken we over uitgebreide ervaring in de ontwikkeling en implementering van een brede waaier van technologieën, inclusief sensoren gebaseerd op verschillende meetprincipes en interfacetechnologieën, zoals IO-Link of AS-interface, en een indrukwekkende portfolio van RFID-apparatuur (Radio Frequency Identification). Deze identificatiemethode is een centraal element van de omlox-standaard.

Hoe werkt het?

RFID maakt gebruik van radiogolven voor een automatische en contactloze identificatie van voorwerpen. Tags fungeren als geheugens. De passieve versies van deze tags vereisen geen individuele voedingsspanning, wat betekent dat er, in tegenstelling tot de meeste andere lokaliseringstechnologieën, geen nood is om de batterij te vervangen. De tags verzenden informatie betreffende producten, goederen en personeel, en laten toe gegevens- en materiaalstromen op de meest efficiënte wijze te combineren. Ze worden gebruikt om alle procesrelevante informatie lokaal, op het voorwerp zelf, op te slaan, zodat de productie kan worden gestuurd op basis van het voorwerp. 

Tracking- en tracingtoepassingen zorgen ervoor dat ruwe grondstoffen en producten op eenduidige wijze kunnen worden gevolgd. Draadloze technologie maakt het niet alleen mogelijk om voorwerpinformatie te lezen, maar ook om deze informatie zo nodig aan te passen. Lees-/schrijfapparaten kunnen tags vanop een lange afstand detecteren zonder in direct visueel contact met het voorwerp te staan, terwijl UHF (Ultra-High Frequency) het mogelijk maakt om meerdere tags tegelijk te lezen met een hoge mate aan nauwkeurigheid en efficiëntie. De tags kunnen bovendien overal ter wereld duidelijk worden geïdentificeerd. Besturingsinterfaces verwerken de informatie van de lees-/schrijfapparatuur en verzenden deze naar systemen van een hoger niveau.


Toepassingsvoorbeelden

De intelligente combinatie van RFID met andere technologieën zoals UWB, 5G en GPS binnen het kader van de omlox-standaard creëert—voor het eerst—een volledig continue informatiestroom die zich tot ver buiten de fabrieksgrenzen uitspreidt. Als de laadbak of oplegger van een vrachtwagen voorzien is van RFID-lees-/schrijfapparaten die zijn aangepast voor de nieuwe omlox-norm, kunnen de status en locatie van individuele goederen tijdens het transport via GSM en 5G worden geverifieerd. Deze informatie kan worden verzonden naar overkoepelende softwaresystemen zoals ERP of MES. Er kan snel worden gereageerd op eventuele vertragingen in het vervoer, bevoorradingsketens kunnen worden geoptimaliseerd en goederen kunnen efficiënter worden opgeslagen. Pepperl+Fuchs’ portfolio omvat verschillende RFID-lees-/schrijfapparaten die geschikt zijn voor de recent uitgebrachte omlox-standaard en die in staat zijn dergelijke toepassingen te ondersteunen.

De "DeepHub®", ontwikkeld door onze langdurige partner Flowcate (vroeger Heidelberg Mobil), is bijzonder geschikt als middleware voor de implementering van RTLS-toepassingen. Als voornaamste implementatie van de omlox-norm, biedt DeepHub alle interne tools die nodig zijn voor een naadloze integratie van een selectie van lokalisatietechnologieën—ongeacht hun fabrikant of hardware. Het combineren van de door onze RFID-lees-/schrijfapparaten vergaarde tag-informatie met een UWB-trackingsysteem via DeepHub's “Mobile Zone Extension” (MZE) biedt volledige zichtbaarheid over materiaal- en goederenstromen. Dit leidt tot aanzienlijk minder operationele vertragingen en lagere algemene bedrijfskosten.

Lees meer over het potentieel van DeepHub in combinatie met RFID-technologie in Flowcate's blog:

Why You Should Rethink RFID


Contact

Als u geïnteresseerd bent in de realisatie van omlox-toepassingen met Pepperl+Fuchs’ RFID-technologie, contacteer ons dan via het onderstaande formulier. Onze experts kijken al uit naar uw vragen!


amplify–Het Pepperl+Fuchs Magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneer u
Bezoek de RFID-Hub

Bezoek onze "RFID-hub"—deze speciale website is een kennisbasis voor RFID. Vind antwoorden op veelgestelde vragen en leer meer over typische RFID-toepassingen…