Serviceline Industrial Sensors
Serviceline Explosion Protection

Positioneringssystemet PMI120-F90 skyddar automatiserad tillverkningsprocess

Tillförlitlig detektering i produktionen av motorkedjespännare

Tillämpning

Motorkedjor som dras åt kontinuerligt fungerar felfritt upp till en maximal slitagetöjning på två procent. Om motorkedjorna inte dras åt börjar den slaka sidan hänga ned och kedjan får en ojämn kurs, vilket kan orsaka slitage. Om kedjespänningen minskar för mycket kan det skada motorn. Kedjespännare används i motorer för att dra åt en kamaxelleds kontrollkedja. Det säkerställer att motorn går smidigt och ökar livslängden på både kedjan och motorn på lång sikt.


Målet

Olika kedjespännare av olika längd och diameter för användning inom fordonsindustrin monteras av robotar i produktionslinjer. Tillverkningsprocessen bör köras utan mänsklig inblandning. Det innebär att testverktygen för montering måste vara mycket flexibla och kunna känna av alla storlekar på motorkedjespännarna på ett tillförlitligt sätt.


Lösningen

PMI120-F90-IE8-V15 Induktivt positioneringssystem
PMI120-F90-IE8-V15 Induktivt positioneringssystem

Den höga upplösningen och upprepningsnoggrannheten i det induktiva positioneringssystemet PMI120-F90-IE8-V15 gör det idealiskt för detta tillämpningskrav, eftersom sensorn kontinuerligt och tillförlitligt bestämmer kapslingens längd och diameter. Den storlek som avkänns av sensorn rapporteras till den variabla robotgriparen, som sedan för in lämplig fjäder och lyftare i hylsan och komprimerar allt. Monteringen övervakas noga under tillverkningsprocessen. För att bestämma fjäderspänningen komprimerar ett testinstrument motorkedjespännarens lyftare med ett definierat tryck. Trycket gör att lyftaren sjunker ned i kapslingen. Ytterligare en PMI120-F90-IE8-V15 avgör förskjutningen med hjälp av testinstrumentet. 

 

Tekniska funktioner:

  • Mätlängd: 120 mm
  • Utgångstyp: Två PNP-kontaktutgångar, normalt öppna, skyddade mot omvänd polaritet, kortslutningssäkra
  • Justerbara omslagspunkter
  • IP67-klassning
  • Omgivningstemperatur: -25 °C–70 °C
  • Versioner med IO-Link finns (PMI*F90*IO*)

Fördelarna

Med hjälp av det mycket flexibla positioneringssystemet PMI120-F90-IE8-V15 kan en mängd olika motorkedjespännare installeras snabbt, utan nästan någon tidsåtgång vid byte till andra kedjespännare. Den robusta kapslingen med IP67-skydd innebär att kontaktfria, slitagefria sensorer kan användas även i tuffa omgivningsförhållanden.


I korthet

  • Positioneringssystemet PMI120-F90 övervakar att motorkedjespännarna är korrekt monterade
  • Tillförlitlig detektering av ett brett utbud av kapslingslängder och -diametrar
  • Kontaktfritt, slitagefritt mätsystem med hög upplösning och upprepningsnoggrannhet
  • Robust IP67-kapsling för tuffa omgivningsförhållanden

e-nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få regelbundet nyheter och intressant information om hela automatiseringsvärlden.

Prenumerera
amplify – Pepperl+Fuchs tidskrift

Upptäck vår nättidning! Spännande framgångshistorier, tillämpningsrapporter, intervjuer och regionala nyheter väntar på dig.