Veiligheid zonder compromis.

Bied uw uitdagingen het hoofd met deze unieke ultrasone sensortechnologie en garandeer maximale veiligheid.

Het Ultrasone USi®-Safety-Sensorsysteem Conform Cat. 3/ PL d

PL d-certificatie

Ultrasone technologie voor veiligheid in alle omgevingen

Het ultrasone USi-veiligheidssysteem verricht pionierswerk op het gebied van veiligheidstoepassingen—zowel in stoffige, industriële fabrieksomgevingen als buiten. Machines en voertuigen kunnen op betrouwbare wijze worden beschermd met behulp van de state-of-the-art ultrasoontechnologie en alle voordelen die deze met zich meebrengt.
Een intelligent ontwerp gepast voor elke situatie

Een intelligent ontwerp geschikt voor elke situatie

Een miniatuursensoreenheid die van de controle-eenheid kan worden losgemaakt, laat toe de USi in te zetten in toepassingen met minimale installatieruimte. Het speciale ontwerp van de omvormer laat de sensoren toe een ellipsvormig, driedimensionaal geluidsveld te beslaan met openingshoeken van ± 17° en ± 5°, wat een verhoogde veiligheid biedt.
Bescherming tegen ongewenste aanpassingen

Bescherming tegen ongewenste aanpassingen

Het voorkomen van ongewenste aanpassingen is een continue uitdaging bij de implementatie van veiligheidstoepassingen. USi-safety ondersteunt een teach-in-proces waarbij een machineonderdeel als referentieobject wordt aangeduid, zodat het sensorsysteem enkel op eventuele afwijkingen van het aangeleerde reageert en de veiligheidsfunctie toch gewaarborgd blijft.
Snelle configuratie en automatische documentatie

Snelle configuratie en automatische documentatie

Dankzij de uitgebreide configuratiesoftware en documentatiefunctie verloopt de indienstname van dit ultrasone sensorsysteem uiterst eenvoudig en snel. Bovendien kan de configuratiesoftware worden aangewend om periodieke testen te initialiseren en om automatisch veiligheidsprotocollen te genereren voor de vereiste veiligheidsrapporten.
Twee Cat. 3/ PL d-geclassificeerde systemen in één controle-eenheid

USi-controle-eenheid

Er kunnen twee ultrasone sensoreenheden (ultrasone omvormers) worden aangesloten op de controle-eenheid van het ultrasoon USi-veiligheidssysteem. Elk daarvan beschikt over enkelvoudige fouttolerantie en twee kanalen. Dankzij deze twee, onafhankelijke sensorkanalen is een betrouwbare beveiliging steeds gegarandeerd. Is er echter slechts één sensorsysteem aangesloten, dan nog wordt de veiligheid gewaarborgd. Eén uitgangssignaal en veilige OSSD-uitgangen conform Cat. 3/ PL d zijn beschikbaar voor signaaloverdracht naar de veiligheidscontroller voor elke aangesloten sensoreenheid.

Gecombineerd met de losstaande omvormers, die beschikbaar zijn met een kabellengte tot drie meter, betekent dit dat het systeem op efficiënte wijze kan worden ingezet in toepassingen waar linkse/rechtse of voorwaartse/achterwaartse bewegingen binnen een begrensde zone moeten worden gewaarborgd - zoals op automatisch geleide transportvoertuigen, bijvoorbeeld. Bovendien kunnen ook toepassingen worden gerealiseerd waarbij beide geluidsvelden direct naast elkaar of overlappend worden uitgericht om het breedst mogelijke scanbereik te creëren - bijvoorbeeld, als geluidsscherm gebruikt als toegangscontrole van een werkcel.

Technologie

Ellipsvormig geluidsveld voor een extra breed scanbereik

USi-geluidsveld

Terwijl traditionele ultrasone sensoren akoestische signalen uitzenden in de vorm van een straalsgewijs symmetrische geluidsbundel, zijn die van het USi-systeem ellipsvormig. De openingshoek van ± 17° / ± 5° creëert een uitermate breed scanbereik in één richting en een nauw scanbereik in de andere. Hierdoor kan de sensoreenheid makkelijk worden ingepast in krappe installatieruimtes.

Het systeem kan daarom ook met succes worden ingezet voor scantoepassingen net boven de grond of dicht bij een muur. Tegelijkertijd maakt deze technologie - die geoptimaliseerd is voor het scannen van driedimensionale ruimtes - het mogelijk voor de sensor om schakelobjecten of obstakels te detecteren die overhangen of zich dicht bij de grond bevinden.

Het systeem

Het ultrasone USi-veiligheidssysteem bestaat uit een controle-eenheid, een sensoreenheid, een temperatuursensor en de software. Klik op de tabbladen hiernaast om meer te leren over de individuele componenten.

USi-veiligheidssysteem

De componenten

Controle-eenheid
Sensoren
Temp.sensor
Software
USi-veiligheid
De controle-eenheid bevat twee microcontrollers die toezicht houden op de aangesloten sensoren, op hun eigen hardware en op elkaar om te garanderen dat alle componenten correct functioneren. Dit zorgt voor een fouttolerant systeem dat in overeenstemming is met de Europese norm ISO 13849-1. Naast de aansluitingen voor de ultrasone sensoren en de veilige, tegen kortsluiting en signaalkruising gemonitorde OSSD-uitgangen is er een ingang voor een temperatuursensor en een USB-poort voor configuratie via pc.

Toepassingsvoorbeelden

USi-veiligheid op de fabrieksvloer (video)

Krijg inzicht in hoe USi-safety werkt: onze animatie toont het systeem aan het werk en illustreert de technische verfijningen.

Toepassingsvoorbeelden

Botsingvermijding in vorktip

Botsingvermijding in vorktip

Het betrouwbaar voorkomen van botsingen met zelfrijdende vorkheftrucks is een ideaal toepassingsgebied voor het ultrasone sensorsysteem USi-safety. Doordat ultrasone technologie ongevoelig is voor vuil, temperatuurschommelingen, luchtstromen en vocht, breidt dit het toepassingsbereik van deze automatisch geleide transportsystemen (AGT’s) aanzienlijk uit. Bovendien is het USi-veiligheidssysteem in staat ook de dode zone net vóór de plaats waar de vork in de pallet wordt geschoven te scannen—een uitdaging die geen enkel ander gecertificeerd veiligheidssysteem tot nu toe aankon. Een speciaal ontwikkeld algoritme voorkomt overspraak tussen meerdere automatisch geleide transportsystemen voorzien van USi-veiligheidssensoren.

Veilige Hangbaansystemen in Ziekenhuizen

Veilige Hangbaansystemen in Ziekenhuizen

Tal van ziekenhuizen maken gebruik van automatische geleide transportsystemen. Deze specifieke toepassing omvat een hangbaan met cilindervormige, metalen containers waarmee zaken zoals (vuile) was, medicijnen of voedsel naar hun bestemming worden gebracht. Het AGT-systeem volgt gangen in de kelders van het gebouw en pikt daar cilindervormige containers op, die het vervolgens via speciale schachten naar de vereiste afdelingen brengt. De USi-veiligheidssensoren zijn ideaal voor een integratie in het chassis van het AGT-systeem. De vrij positioneerbare sensoreenheden worden rechts en links aan een vooraf bepaalde hoek bevestigd met behulp van op maat gemaakte montagekits. Om te vermijden dat de sensoreenheden loskomen wanneer de container wentelt, sluiten ze volledig aan op de onderkant van de schakelkast.

Betrouwbare Zijdelingse Bescherming voor Autonoom Transport van Tanks

Betrouwbare Zijdelingse Bescherming voor Autonoom Transport van Grote Tanks

In de chemische industrie kunnen 20 meter lange tanks met behulp van even lange automatisch geleide voertuigen (AGV’s) worden verplaatst. Bovendien worden deze routes gebruikt door andere voertuigen, maar ook door mensen te voet of met de fiets. De AGV wordt bestuurd via een elektronische verbinding met een tag track. Lange tanks hebben echter een navenant grote radius nodig bij het nemen van bochten en—vooral op die plaatsen—bescherming nodig tegen zijdelingse aanrijdingen. Aan weerszijden van het voertuig zijn meerdere ultrasone sensoren van USi-safety bevestigd. De uiterst compacte sensor kan worden gemonteerd op plaatsen waar andere soorten sensoren niet passen, zoals bijvoorbeeld in de wielkast. De geluidsbundel fungeert als akoestische sensor, wat een contactloze controle van de zijkant tijdens het transport toelaat. De sensoren detecteren op betrouwbare wijze alle obstakels in de vooraf ingestelde „veilige zone”. Indien nodig, grijpen de veiligheidsuitgangen in op het voertuigbesturingssysteem.

Personeelsveiligheid in werkomgevingen met AGV’s

Personeelsveiligheid in werkomgevingen met AGV’s

AGV’s volgen rijstroken die op de grond zijn afgeplakt en verplaatsen goederen van het ene werkstation naar het andere. In werkomgevingen waar mensen en AGV’s samenwerken, gebeurt het vaak dat mensen deze vastgelegde rijstroken oversteken of kruisen. Op die momenten moeten botsingen tussen AGV’s en personeel worden vermeden om verwondingen en schade te voorkomen en het ongestoord vervoer van de goederen voort te zetten. Dankzij de gebruiksvriendelijke configuratiesoftware kan het detectiebereik van de ultrasone sensoren snel en makkelijk worden aangepast aan de vereisten van de toepassing. Naast veilige OSSD-uitgangen voor de veiligheidszone, beschikt het sensorsysteem ook over één uitgangssignaal per kanaal, dat bijvoorbeeld kan worden gebruikt om een automatisch geleid voertuig af te remmen of om een waarschuwingssignaal te geven.

Machinebeveiliging in de houtindustrie

Machinebeveiliging in de houtindustrie

In het algemeen worden machines beschermd door middel van optische lichtschermen. Houtstof en andere stofdeeltjes in de lucht kunnen echter valse alarmsignalen veroorzaken die een stopzetting van de machine activeren. Het lichtscherm moet dan worden schoongemaakt en de machine manueel heropgestart om het verwerkingsproces voort te kunnen zetten. De USi, die als „geluidsscherm” fungeert en op basis van ultrasoontechnologie werkt, is ongevoelig voor houtstof en andere stofdeeltjes en kan daarom in zware industriële omgevingen worden ingezet. In tegenstelling tot optische sensoren, moet het USi-veiligheidssysteem niet worden gereinigd of moet het productieproces niet worden stilgelegd ten gevolge van valse alarmsignalen - en blijft de machineveiligheid te allen tijde gewaarborgd. Ook biedt het systeem het voordeel dat vaste, stationaire machineonderdelen via de teach-in-functie kunnen worden aangeleerd en gebruikt voor bescherming tegen ongewenste aanpassingen. Als dit referentieobject ten gevolge van aanpassingen niet langer kan worden herkend, schakelt het systeem over naar de veilige stand.

Vertrouw op de ultrasone sensorexperts

Inhouse kwaliteit waarop u kunt vertrouwen

Inhouse ultrasone sensor knowhow

Ultrasone sensoren van Pepperl+Fuchs worden vervaardigd in ons eigen kenniscentrum, waar omvormerontwikkeling en -productie plaatsvinden. Ons vooruitstrevend team van experts zet zich al meer dan 30 jaar in om ultrasone technologie te blijven verbeteren en zo de oplossingen van morgen te ontwikkelen. Onze klanten kunnen er dan ook op vertrouwen dat ze altijd de best mogelijke producten op de markt ontvangen.

Deze aanpak leidde tot de meest uitgebreide portfolio binnen de industrie - ondersteund door talrijke octrooien en innovaties - voor het hoogste niveau van flexibiliteit in productselectie en optimale productoplossingen. Naast onze standaard portfolio, beschikt Pepperl+Fuchs over de kennis en infrastructuur om snel en flexibel tegemoet te komen aan variërende klantenvereisten.

En, bovendien, biedt ons indrukwekkend assortiment accessoires steeds de juiste modules voor een op maat gemaakte integratie, ongeacht eventuele uitdagende installatieomstandigheden of speciale toepassingseisen, een aangepaste programmering of gecoördineerde verbindingstechniek. Ze veranderen elke sensortoepassing in een performante, toekomstbestendige systeemoplossing.


Gidsen over ultrasone technologie - klik hier voor uw gratis download!

Technologiegidsen over ultrasone sensoren

In deze downloadbare documenten delen we onze expertise graag met u - bestel uw gratis, digitale kopieën van onze technologiegidsen over ultrasone sensoren hieronder! Ze zullen u helpen de ideale sensor voor uw toepassing te selecteren en het maximaal rendement van uw apparatuur te realiseren.

Contact