Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Ultrasone Sensoren voor Automatisch Geleide Voertuigsystemen Beschermen Personeel

USi®-Veiligheidssysteem met Veiligheidscertificaat conform EN ISO 13849 categorie 3/ PL d

De toepassing

Tal van ziekenhuizen maken gebruik van automatische geleide transportsystemen (AGT). Deze specifieke toepassing omvat een hangbaan met cilindervormige, metalen containers waarmee zaken zoals (vuile) was, medicijnen of voedsel naar hun bestemming worden gebracht. Het AGT-systeem volgt gangen in de kelders van het gebouw en pikt daar cilindervormige containers op, die het vervolgens via speciale schachten naar de vereiste afdelingen brengt. Containers vol met vuile was, borden of andere zaken worden op gelijkaardige wijze van deze werkposten naar de behandelingsruimte gebracht.


Het Doel

Het chassis van het AGT-systeem voor de toepassing in kwestie moet stapsgewijs worden omgebouwd. De structuur bestaat hoofdzakelijk uit een aandrijvingssysteem, twee aansluitende schakelkasten en een houder eronder voor de containers. Aangezien overeenstemming met de actuele wetgeving een must is, dient het chassis over persoonsbeschermingssystemen te beschikken die op betrouwbare wijze botsingen en verwondingen voorkomen. Het scanveld dat hiervoor vereist is, moet de gehele breedte van het voertuig in de rijrichting beslaan.

Het is de bedoeling om een beschermingsveld te creëren stroomopwaarts van de botsingbeveiliging, een metalen beugel met miniatuurcontactstroken. Wegens zijn grootte, is het is niet mogelijk om op het systeem een laserscanner te monteren. De scanner zou schade kunnen oplopen of zou kunnen loskomen van de houder wanneer deze door bochten gaat of bij de overgang in de schacht. Aangezien het hier om een hangbaan of monorail-transportsysteem gaat, moet de oplossing garanderen dat hoofd en schouders van het personeel in de gang te allen tijde beschermd zijn om verwondingen ten gevolge van botsingen te voorkomen.


De Oplossing

Het USi®-veiligheidssysteem is een ultrasoon sensorsysteem dat bijdraagt tot de veiligheid van het personeel. De sensoreenheid die op betrouwbare wijze voorwerpen detecteert, is klein, en het hele systeem is ultracompact. Ideaal voor een integratie in het nieuwe chassis van het AGT-systeem. De vrij positioneerbare sensoreenheden worden rechts en links aan een vooraf bepaalde hoek bevestigd met behulp van op maat gemaakte montagekits. Om te vermijden dat de sensoreenheden loskomen wanneer de houder wentelt, sluiten ze volledig aan op de onderkant van de schakelkast.

De ultrasone transducers wekken een ellipsvormig geluidsveld op met openingshoeken van ±17° en ±5°. Met één transducer links en één rechts kan zo stroomopwaarts van het AGT een hangend detectieveld worden gegenereerd. Als enige, ultrasone sensor in overeenstemming met EN ISO 13849 categorie 3/ PL d, waarborgt het USi®-veiligheidssysteem het veiligheidstoezicht dat deze toepassing vereist. Het ultrasone sensorsysteem is perfect voor deze toepassing dankzij de uiterst compacte sensoreenheden, die zich op optimale wijze laten inbouwen en configureren.

De Voordelen


Het gebruik van het USi®-veiligheidssysteem garandeert te allen tijde een veilige en betrouwbare detectie van personeel in de gangen. Het is de enige, industriële, ultrasone sensor met veiligheidsgoedkeuring in overeenstemming met EN ISO 13849 categorie 3/ PL d. Dit houdt in dat de voordelen van ultrasone sensortechnologie nu voor het eerst kunnen worden ingezet voor veiligheidsgerichte toepassingen. Voorwerpen vervaardigd uit verschillende materialen worden op betrouwbare wijze gedetecteerd met behulp van het USi®-sensorsysteem. De sensoren zijn bestand tegen verontreiniging, luchtstromen, vocht en gelijkaardige omgevingsinvloeden.

Technische Kenmerken:

  • Meetbereik: tot 2.500 mm
  • IP-beschermingsklasse: sensoreenheden IP69K, besturingsinterface IP65
  • Responstijd: 91 ms (typisch)
  • Veiligheidsscore: conform EN ISO 13849 categorie 3/ PL d
  • Temperatuurbereik: -30 °C tot +50 °C

De Oplossing in het Kort Samengevat

  • De enige ultrasone sensor die uw personeel beschermt
  • Veiligheidscertificaat in overeenstemming met EN ISO 13849 categorie 3/ PL d
  • Ellipsvormig geluidsveld met openingshoeken van ±17° en ±5°
  • Ultracompacte sensoreenheid die in de allerkleinste ruimtes kan worden ingebouwd
  • Bestand tegen omgevingsinvloeden zoals stof, luchtstromen, vocht en andere, gelijkaardige factoren

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

USi-safety Sensor System

The USi-safety ultrasonic sensor system is breaking new ground for safety applications—whether in challenging, dusty environments or in outdoor areas.