Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Onbemand en Veilig Transport door Logistieke Centra met Ultrasone Sensoren

USi®-Veiligheidssysteem Beschermt Personeel in overeenstemming met EN ISO 13849 Categorie 3/ PL d

De Toepassing

In moderne logistieke centra overal ter wereld worden goederen vandaag de dag vervoerd met behulp van automatisch geleide voertuigen (AGV’s) zoals automatische hoogbouwtrucks. Wanneer goederen met AGV’s worden verplaatst, is het belangrijk dat alle rijrichtingen op betrouwbare wijze worden gecontroleerd om personeel en materieel in het gangpad tegen botsingen te beschermen. Dergelijke systemen vereisen minstens één veiligheidsfunctie conform PL d-niveau in de voornaamste rijrichting (voorwaarts) en ten minste één in overeenstemming met PL c-niveau in de secondaire rijrichting (zijwaarts en achterwaarts).

Bij het overladen van lasten is een veiligheidsfunctie conform PL d-niveau vereist voor het automatisch achteruitrijden wanneer volle pallets worden opgepakt of op de grond worden gezet. Afhankelijk van de locatie en lay-out van het magazijn, zal de beveiligingstechniek bestand moeten zijn tegen omgevingsinvloeden zoals vuil, stof en vocht. Een bestendigheid tegen weersinvloeden zoals wind, regen en sneeuw speelt eveneens een rol wanneer AGV’s zich buiten de hallen begeven.


Het Doel

De AGV’s moeten wanneer ze achteruitrijden, en ook bij volle lading, op betrouwbare wijze worden beschermd tegen botsingen met mensen of voorwerpen die zich in het gangpad bevinden. De blinde zone vóór de vork moet gecontroleerd worden net voor de vork in de pallet wordt geschoven. Dergelijke toepassingen vereisen een goedkeuring in overeenstemming met ISO 13849-1 categorie 3/ PL d. De apparatuur zou bovendien in krappe ruimtes moeten passen, en bestand moeten zijn tegen omgevingsinvloeden zoals vuil, stof en vocht.


De Oplossing

Het USi®-veiligheidssysteem is het enige veilige, ultrasone sensorsysteem dat in overeenstemming is met EN ISO 13849 categorie 3/ PL d. Het zorgt voor een betrouwbaar toezicht in driedimensionale ruimtes, waardoor het ideaal is voor gebruik in material handling-omgevingen. De sensoren zijn ultracompact en kunnen vrij worden gepositioneerd, m.a.w. ze kunnen worden losgemaakt van de besturingsinterface voor een flexibele montage in de zeer nauwe ruimte van de vorkarmen. De besturingsinterface biedt twee veilige OSSD-uitgangen per kanaal voor het verstelbaar veiligheidsveld en één PNP-schakeluitgang voor het waarschuwingsveld.

Het ellipsvormig geluidsveld van de ultrasone omvormer beschikt over openingshoeken van ±17° en ±5°. Het systeem werd geoptimaliseerd voor de controle van 3D-omgevingen en is dan ook—in tegenstelling tot laserscanners—perfect voor de detectie van obstakels die boven het gangpad hangen of niet op de grond staan. Wanneer het USi®-veiligheidssysteem werd geïnstalleerd op verschillende, afzonderlijke AGV’s die elkaars pad kruisen, zal de wederzijdse storingsonderdrukking hen beletten hun functie te verstoren. Een fysieke verbinding tussen de USi®-veiligheidssystemen is daarom overbodig.

De Voordelen


Het USi®-veiligheidssysteem is het enige industriële, ultrasone sensorsysteem met veiligheidsgoedkeuring in overeenstemming met EN ISO 13849 categorie 3/ PL d. Dit betekent dat de voordelen van ultrasone sensortechnologie nu ook voor het eerst kunnen worden ingezet voor veiligheidsgerichte besturingstoepassingen. Dit laat toe voorwerpen vervaardigd uit verschillende materialen op betrouwbare wijze te detecteren. Bovendien is de sensor bestand tegen omgevingsinvloeden zoals stof, luchtstromen, vocht en andere, gelijkaardige factoren.

Technische Kenmerken:

  • Meetbereik: tot 2.500 mm
  • IP-beschermingsklasse: sensoreenheden IP69K, besturingsinterface IP65
  • Responstijd: 91 ms (typisch)
  • Veiligheidsscore: conform EN ISO 13849 categorie 3/ PL d
  • Temperatuurbereik: -30 °C tot +50 °C

De Oplossing in het Kort Samengevat

  • De enige ultrasone sensor die uw personeel beschermt
  • Veiligheidscertificaat in overeenstemming met EN ISO 13849 categorie 3/ PL d
  • Ellipsvormig geluidsveld met openingshoeken van ±17° en ±5°
  • Ultracompacte sensoreenheid die in de allerkleinste ruimtes kan worden ingebouwd
  • Bestand tegen omgevingsinvloeden zoals stof, luchtstromen, vocht en andere, gelijkaardige factoren

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

USi-safety Sensor System

The USi-safety ultrasonic sensor system is breaking new ground for safety applications—whether in challenging, dusty environments or in outdoor areas.

Sensoren en Oplossingen voor AGV’s

Automatisch geleide voertuigen zijn niet meer weg te denken uit de moderne wereld van material handling. Ontdek onze sensoren en oplossingen voor goederenafhandeling, navigatie en begeleiding, en omgevingsdetectie.