Multifunctional.
Modular.

Identifies, positions and measures―with 5 megapixels and at the same time

VOS—2-D Universal Vision Sensor

The comprehensive integrated vision tool set of the VOS devices can be flexibly combined so that the most diverse automation tasks in the 2-D vision field can be solved with just one sensor. Due to the individual configuration options and evaluation methods, the universally applicable 2-D vision sensors of the VOS series can be integrated into numerous applications that usually require a complex vision system—with no need for additional software:

  • Positioning and guiding of objects
  • Detection and matching of features
  • Optical gauging
  • Text recognition (OCR)
  • Reading of 1-D and 2-D codes

The camera-based vision sensors combine an image capture chip, adjustable lenses, system lighting, integrated evaluation, digital outputs, and communication interfaces in a compact housing. Whether in machine and plant construction, conveyor technology or the packaging industry— the powerful VOS sensors consistently deliver fast and reliable measurement results and enable precise quality control and inspection.

Learn more about your setup options—and configure a vision sensor that perfectly suits your specific application!

Applications and Areas of Use

With their versatility and flexibility in use, the VOS 2-D universal vision sensors master numerous identification and inspection tasks in the field of industrial vision:

2-D Image Processing in X and Y Axis Two-dimensional area image evaluation
2-D Image Processing in X and Y Axis
Two-dimensional area image evaluation
Aanwezigheidscontrole   De aanwezigheid van objecten controleren
Aanwezigheidscontrole 
De aanwezigheid van objecten controleren
Volledigheidscontrole  Controleren of het juiste aantal objecten aanwezig is
Volledigheidscontrole
Controleren of het juiste aantal objecten aanwezig is
Vormdetectie  Objectvormen vergelijken met een referentieprofiel of contour
Vormdetectie
Objectvormen vergelijken met een referentieprofiel of contour
Color Detection Classification of objects and environments according to color classes and color schemes
Color Detection
Classification of objects and environments according to color classes and color schemes
Positionering  De positie van objecten controleren en positiegegevens weergeven
Positionering
De positie van objecten controleren en positiegegevens weergeven
Zonebewaking  Voor de bewaking van zones of procesomgevingen
Zonebewaking
Voor de bewaking van zones of procesomgevingen
Meting  Objecten meten en meetwaarden weergeven
Meting
Objecten meten en meetwaarden weergeven
Code Reading Reading of all common 1-D and 2-D codes as well as a variety of common code symbologies
Code Reading
Reading of all common 1-D and 2-D codes as well as a variety of common code symbologies
OCR Reading Conversion of printed text into machine-readable characters
OCR Reading
Conversion of printed text into machine-readable characters
Combined Applications Combination of multiple vision tools to perform different tasks simultaneously
Combined Applications
Combination of multiple vision tools to perform different tasks simultaneously

Voordelen

Uitgebreide Visualiseringstoolkit met Maximale Flexibiliteit

Uitgebreide Visualiseringstoolkit met Maximale Flexibiliteit

De universele vision sensors bieden een uitgebreide en flexibele combinatie van visualiseringstools samengebundeld in één enkele camera—zonder extra licentiekosten. De visualiseringstools kunnen worden gecombineerd in één of meerdere taken, afhankelijk van de specifieke toepassing. Zo kunnen de VOS-sensoren ook veeleisende detectietaken de baas zonder overkoepelend visualiseringssysteem.
Modulaire Cameraportfolio

Modulaire Cameraportfolio

De hardware van de VOS-reeks bestaat uit een modulaire cameraportfolio met gestandaardiseerde verbindingen. Sensor, belichting en lens kunnen worden geselecteerd en gecombineerd naargelang de respectieve toepassing. Pepperl+Fuchs biedt basismodellen met een ingebouwd licht of bouwvormen met C-bevestiging en externe belichtingsbron.
Visualiseringstools met Evaluatiefunctionaliteit in de Sensor

Visualiseringstools met Evaluatiefunctionaliteit in de Sensor

De in de sensor geïntegreerde evaluatiefunctionaliteit garandeert een eenvoudige integratie en specifiek ingestelde gegevensuitvoer. In tegenstelling tot klassieke visualiseringssystemen op basis van pc’s, is geen verdere beeldverwerking op een externe pc vereist voor gegevensverwerking. De VOS-sensoren laten een snelle en eenvoudige diagnostiek toe, en leveren steeds betrouwbare meetresultaten.
Grafische Gebruikersinterface

Grafische Gebruikersinterface

De VOS-apparaten beschikken over een grafische gebruikersinterface voor een eenvoudige indienstname en sensorconfiguratie. Dit laat toe 32 taken in één enkel apparaat te parametreren. Eén sensor kan bovendien verschillende detectietaken tegelijk uitvoeren. De camera’s kunnen niet enkel dynamisch omschakelen tussen taken—ze kunnen ook taken naar andere apparaten opslaan, kopiëren of overdragen.
Sensoren
Industriële Lenzen
Lenskappen
Belichting
Sensoren
Als deel van haar VOS-serie biedt Pepperl+Fuchs een verscheidenheid aan apparatuur om een zo breed mogelijk scala van toepassingseisen te beslaan. De compacte camera’s van de VOS1000- en VOS2000-reeksen beschikken zowel over een ingebouwde belichting als lenzen. Met resoluties van 640 × 480 px (VOS1000) en 280 × 960 px (VOS2000) zijn ze geschikt voor standaard toepassingen, maar ook voor meer uitdagende taken op het gebied van beeldverwerking.

Voor bijzonder veeleisende taken ontwikkelden we de VOS2000- en VOS5000-sensoren als modellen met C-bevestiging. Een externe verlichting kan via een pulsuitgang worden aangesloten, en de sensor kan worden voorzien van een geschikte lens. Hierdoor kunnen de vision sensors meettaken aan met veeleisende lichtscenario's en grotere scanafstanden, en bieden ze bovendien een nog hogere nauwkeurigheid.

Bekijk de camera’s

Modulariteit en Flexibiliteit

Ze zijn flexibel en modulair—de VOS 2D universele vision-reeks biedt een volledige productportfolio die bestaat uit sensoren, lenzen, belichtingsopties en beschermende lenskappen, die kunnen worden geselecteerd en samengevoegd naargelang de specifieke toepassingseisen. Leer meer over de verschillende modellen en hoe u deze kan combineren om uw specifieke visualiseringstaak aan te pakken.

Flexibele Verbinding met Besturingssysteem en PC

Flexibele Verbinding met Besturingssysteem en PC

De apparaten van de VOS-serie beschikken over vrij programmeerbare, optisch ontkoppelde signaaluitgangen voor de eenvoudige weergave van OK-/NIET OK-meetresultaten van een bepaalde taak. De vrij instelbare signaalingangen kunnen worden gebruikt als trigger of voor het omschakelen tussen taken.

Bovendien kunnen specifieke besturingscommando’s zoals taakomschakeling, teach-in of triggercommando’s naar de camera worden verstuurd via alle standaard ethernetinterfaces, zoals TCP/IP, PROFINET of EtherNet/IP. Gedetailleerde meetwaarden kunnen vervolgens naar uw controller of pc worden verzonden. Het formaat van de gegevensuitvoer kan aan het specifieke systeem worden aangepast.

Software en Interfaces

Ingebouwde Tools voor Veeleisende 2D-Visualiseringstaken

Ingebouwde Tools voor Veeleisende 2D-Visualiseringstaken

De ingebouwde, licentievrije software van de VOS-serie omvat uitgebreide visualiseringstools voor het creëren en kwalificeren van toepassingen op het gebied van beeldverwerking. Deze toolkit laat een grafische parametrisering op basis van een referentiebeeld toe. De camerasoftware beschikt eveneens over verschillende tools toegespitst op verschillende toepassingen, die kunnen worden geselecteerd en gecombineerd om één of meerdere meettaken uit te voeren. De sensor kan dynamisch schakelen tussen een maximum van 32 taken. Dankzij de intuïtieve gebruikersinterface verlopen sensorvervanging, inbedrijfsname en takenbeheer des te sneller en eenvoudiger.

Naast de parametreermonitor is er een toepassingsmonitor beschikbaar die zowel het toestandsbeeld als het meetresultaat weergeeft—ook via toegang vanaf afstand. Processen kunnen vanaf afstand in real-time worden gevolgd of via de historiek worden opgeroepen. De camera archiveert proces- en foutmeldingen of stuurt deze automatisch door.

Visualiseringstools

Positionering en Oriëntering

Positionering en Oriëntering

In de automobielproductie worden wielen vaak volledig automatisch op voertuigen gemonteerd. Een robotarm dient verschillende soorten velgen op de wielnaven te kunnen monteren. Bij deze toepassing bepaalt de VOS vision sensor de exacte positie van de velg ten opzichte van de wielnaaf. Een vooraf geconfigureerd visualiseringstool bevestigt de oriëntering en positionering van de naafbouten in 2D aan de robot. Nieuwe velgtypes kunnen via teach-in worden ingevoerd.

Detectie en Referering

Detectie en Kalibrering

Op automatische bottellijnen worden flessen automatisch gevuld, gelabeld en afgesloten. Soms komen al eens fouten voor, zoals schuin gekleefde labels of slecht aangedraaide doppen. Die flessen moeten dan aan hoge snelheid worden gedetecteerd en uit het productieproces worden verwijderd. Voor dergelijke toepassingen beschikt de VOS vision sensor over een visualiseringstool dat een naadloze kwaliteitscontrole aan hoge scansnelheid toelaat: De sensor controleert tegelijkertijd de positie van het label en de flessendop. Het globale sluiterprincipe van de sensor garandeert een vervormingsvrij beeld. Bovendien maakt een hardwaretrigger, zoals bijv. een lichtbarrière, een nauwkeurige tijdregeling van de beeldopname mogelijk.

Identificering en Tekstherkenning (OCR)

Identificering en Tekstherkenning (OCR)

In de automotive industrie garanderen codes en direct part marking de kwaliteitscontrole en volledige traceerbaarheid van veiligheidsrelevante componenten. Licht dat op metalen oppervlakken valt, kan echter voor reflecties zorgen. Bijkomende lichtbronnen en veranderend omgevingslicht kunnen meetresultaten bovendien negatief beïnvloeden. De speciale visualiseringstools van de VOS 2D universele vision sensors zorgen er daarom voor dat markeringen in verschillende lettertypes of codesymbologieën op betrouwbare wijze worden gedetecteerd en uitgelezen. Dankzij hun uitgebreide belichtingsopties detecteren de sensoren steeds op nauwkeurige wijze alle DPM-codes—zelfs in moeilijke omstandigheden en bij grotere scanafstanden.

Optische Meting

Optische Meting

Tijdens de eindinspectie van hoogwaardige of veiligheidskritieke componenten kunnen kleine afwijkingen leiden tot trillingen, schade of gevaarlijke situaties. Met het VOS visualiseringstool voor optische meting worden cirkeldiameters, lineaire afmetingen en complexe vormen gemeten. De meetwaarden kunnen ofwel naar het overkoepelende besturingssysteem worden gestuurd, ofwel rechtstreeks worden gebruikt als OK-/NIET OK-schakelsignaal. Lengte-eenheden worden automatisch omgezet naar metrische lengtewaarden aan de hand van een kalibratie op 2D-vlak. Bovendien maakt een kalibratierooster een nauwkeurige correctie van de lensvervorming mogelijk.

Toepassingsvoorbeelden

Fijnpositionering van Batterijmodules
Fijnpositionering van Batterijmodules

Bij de samenstelling van batterijen worden individuele modules door robots opgepakt en in batterijcellen geplaatst. De robot moet hiervoor de exacte positie van de modules kennen. De VOS 2D universele vision sensor gebruikt een in het geheugen opgeslagen beeld om de exacte positie van de modules te berekenen en verstuurt deze informatie vervolgens naar de robot. De flexibel geformatteerde gegevensuitgang zorgt voor een eenvoudige verbinding met de robotbesturing. Zo kan de robotarm steeds nauwkeurig de juiste batterijmodules vastgrijpen.


Positionering
Automatische Afstemming van Labels

Om een maximale transparantie en kwaliteitscontrole te garanderen, controleert de VOS 2D universele vision sensor of de labels volledig bedrukt zijn. De camera gaat over tot een automatische scanning van de inhoud van een tweedimensionale data matrix-code, controleert deze en vergelijkt ze met de eigenlijke bedrukking aan de hand van een tekstleestool (OCR). Het meetresultaat en de beeldgegevens zijn ter documentering beschikbaar voor een overkoepelend besturingssysteem.

Daag Ons Uit!

Op zoek naar een beeldverwerkingsoplossing met een VOS 2D universele vision sensor? Samen met onze integratiepartners ontwerpen we een machinebeveiligingsoplossing die speciaal op uw toepassing is afgestemd. We kijken ernaar uit van u te horen!