Serviceline Industrial Sensors
Serviceline Explosion Protection

Explosionsskyddad kopplingslåda med visningsfönster för snabba och enkla inspektioner

GR-seriens kapslingar möjliggör applikationer i krävande och tuffa miljöer

Applikationen

Australiens nordvästra kust är känd för sina olje- och gasfyndigheter. Dessa råvaror utvinns med offshore-produktionsplattformar och pumpas iland via rörledningar. Processkontrollsystemen som används i detta sammanhang utsätts inte bara för extremt höga temperaturer, utan också för den ständiga påverkan av salt havsluft.

Det fanns ett behov av IECEx-certifierade kopplingslådor som långsiktigt skulle kunna motstå de krävande miljöförhållandena. Därför sökte man en lösning för att förenkla den månatliga testningen av hela kablaget och avsevärt minska den tid och de kostnader som detta medförde.


Målet

När Pepperl+Fuchs utvecklade en lösning som uppfyllde applikationens specifika krav behövde vi inte bara säkerställa att den uppfyllde kraven för explosionsskydd, utan också för extrem korrosionsbeständighet. Dessutom var det nödvändigt att hitta ett sätt att genomföra regelbundna tester utan att det krävde alltför mycket arbete.

För att kontrollera kabelanslutningarna var det tidigare nödvändigt att öppna varje enskild kopplingslåda och sedan stänga den igen. Det innebar att den befintliga certifieringen upphörde att gälla, vilket gjorde att det blev tidskrävande och kostsamt att testa om och bevisa att explosionsskyddet fortfarande var intakt.


Lösningen


I samarbete med kunden utvecklade Pepperl+Fuchs kopplingslådor speciellt designade för sådana applikationer, så kallade GR.CSW. Dessa lådor är tillverkade av glasfiberförstärkt polyester (GRP), ett material som är extremt väderbeständigt, hållbart och kostnadseffektivt. En speciell egenskap hos lådorna är ett integrerat visningsfönster med ett skyddslock som tillförlitligt hålls stängt med en fjäder. Lådorna är IECEx-certifierade och passar för installationer som måste uppfylla alla standardkrav för explosionsskydd.

Tekniska funktioner

 • Kapsling av glasfiberförstärkt polyester (GRP)
 • Visningsfönster med avtagbar eller självstängande lock 
 • Installation i zon 1, 2, 21 och 22
 • Ex eb, Ex ia och Ex tb certifierad
 • Temperaturområde −40 °C ... +55 °C
 • Skyddsfunktionskonfiguration av plintar och kabelgenomföringar samt typ av kabelgenomföring beroende på specifikation
 • Skyddsklass (IP66)
 • Driftspänning 1000 V AC max.

Fördelarna

Kunden valde Pepperl+Fuchs eftersom det behövde en partner som kunde samarbeta nära med personal på plats för att utveckla en lösning som exakt uppfyllde de krävande kraven och överträffade marknadens förväntningar. Detta stöds dessutom av de globala försäljnings- och tekniska supportteamen. Pepperl+Fuchs gjorde de möjligt för kunden att utveckla en IECEx-certifierad kapsling som avsevärt minskar framtida inspektionskostnader tack vare sitt genomtänkta och praktiska koncept.

Visningsfönstret erbjuder en smidig och enkel lösning som ger betydande kostnads- och tidsbesparingar vid inspektion av elsystemet. Visuell inspektion av de elektriska anslutningarnas tillstånd kräver inte längre att kopplingslådan öppnas, vilket eliminerar behovet av tidskrävande omcertifiering. Hela inspektionsprocessen kan nu slutföras på bara några minuter. Kopplingslådan är också extremt robust och klarar de speciella driftsförhållandena i en petrokemisk anläggning nära havet.


Översikt

 • Robust och hållbar kapsling för extrema väderförhållanden i tuffa, potentiellt explosiva miljöer
 • Minskad tid och kostnader för underhåll och inspektion
 • Direkt insyn i de internt installerade komponenterna utan att behöva öppna kapslingen
 • Olika anslutningar och kabelgenomföringar enligt kundspecifikationer

e-nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få regelbundet nyheter och intressant information om hela automatiseringsvärlden.

Prenumerera
amplify – Pepperl+Fuchs tidskrift

Upptäck vår nättidning! Spännande framgångshistorier, tillämpningsrapporter, intervjuer och regionala nyheter väntar på dig.

GR Series GRP Enclosures

Pepperl+Fuchs har banat väg genom att helt omforma GR-serien tillverkad av glasfiberförstärkt polyester med ökad säkerhet (Ex e) och intrinsikt säker (Ex i) ...