Analyzing needs.
Reinventing technology.
Simplifying solutions.

Lichtsectiesensoren met SmartRunner-technologie

Voordelen

Nieuwe, veelzijdige toepassingen

Nieuwe, veelzijdige toepassingen

SmartRunner-technologie is een unieke combinatie van lichtsectiesensortechnologie en een 2D-vision sensor met ingebouwde LED’s. Deze innovatieve combinatie opent de deur voor volledig nieuwe applicatieoplossingen voor industriële detectietaken en stelt je in staat efficiënte, toekomstbestendige processen te ontwerpen.
Indienstname via plug-and-play

Indienstname via plug-and-play

Elk type lichtsectiesensor uit de SmartRunner-familie wordt vooraf in de fabriek ingesteld voor één specifieke toepassing. In tegenstelling tot andere sensoren ontvangt de gebruiker geen ruwe data die eerst nauwkeurig moet worden geëvalueerd, maar leveren ze eenvoudig te verwerken, digitale signalen. Gebruikers moeten het apparaat enkel monteren, aansluiten en parametreren via teach-in—dat is alles!
Flexibiliteit bij productiewijzigingen

Flexibiliteit bij productiewijzigingen

Dankzij de ingebouwde beeldcamera kunnen sensoren eenvoudig worden geparametreerd met behulp van data matrix-codes. Zodra een code is gegenereerd, kunnen gebruikers moeiteloos gelijk welke hoeveelheid sensoren instellen via teach-in. Vooral in toepassingen waar productieprocessen regelmatig worden gewijzigd, kunnen gebruikers hierdoor snel en flexibel reageren.
Handige en snelle montage

Handige en snelle montage

SmartRunner-sensoren zijn voorzien van een ombuigspiegel die de lengte van de basiseenheid verlengt. Dit beperkt de vereiste ruimte en zorgt voor een uiterst compacte behuizing. In combinatie met de scharnierende aansluiting met bijkomende status-LED’s vormt de montage geen enkel probleem—zelfs in krappe ruimtes.

Gecombineerd & geavanceerd

SmartRunner-technologie is een unieke combinatie van lichtsectiesensortechnologie en een 2D-vision sensor met ingebouwde LED’s. Het resultaat is een serie kant-en-klare, plug-and-play lichtsectiesensoren die een grote variëteit aan technische features bieden. 

De beproefde lichtsectietechnologie is gebaseerd op het triangulatieprincipe en maakt veelzijdige detectietaken mogelijk, zoals de nauwkeurige detectie van hoogteprofielen en contouren. Lichtsectiesensoren zijn enorm nauwkeurig, ongevoelig voor licht van buitenaf en werken onafhankelijk van de kleur en oppervlaktestructuur van de te controleren voorwerpen. De geïntegreerde camerafunctie, met LED-verlichting, vereenvoudigt parametrering aan de hand van data matrix-codes. Bovendien kunnen fouten visueel worden vastgelegd, zodat personeel snel en doeltreffend kan reageren in geval van storingen.

De nieuwe lichtsectiesensoren zijn geoptimaliseerd voor specifieke toepassingsgebieden. Ontdek de eerste modellen van deze nieuwe SmartRunner-productfamilie. 

 

SmartRunner-technologie

Klaar voor gebruik—Toepassingsspecifieke sensoren voor efficiënte processen

De SmartRunner-technologie biedt volledig nieuwe applicatieoplossingen voor industriële detectietaken en stelt je in staat efficiënte, toekomstbestendige processen te ontwerpen. Ontdek de eerste modellen van deze nieuwe SmartRunner-productfamilie: de SmartRunner Detector en de SmartRunner Matcher.

SmartRunner Matcher—

De specialist voor profielvergelijking

SmartRunner Matcher in de automobielsector

Een typische toepassing voor de SmartRunner Matcher is carrosseriebouw in de auto-industrie. Hier moeten verschillende voertuigonderdelen nauwkeurig worden uitgelijnd voordat ze door industriële robots kunnen worden vastgegrepen, gepositioneerd en gelast. Om de juiste centrering van de componenten te verifiëren worden twee SmartRunner Matchers gemonteerd ter hoogte van één van de randen van de voertuigonderdelen.

Het gedetecteerde hoogteprofiel wordt via teach-in opgeslagen en als referentiewaarde gebruikt voor profielvergelijking. Enkel wanneer de correcte component binnen de regelbare tolerantie werd geplaatst, zenden beide sensoren een overeenstemmend schakelsignaal uit, waardoor de robot het voorwerp onbelemmerd kan vastgrijpen. Het gebruik van de Matcher vermijdt ongeplande stilstanden en schade aan dure carrosserieën en robots.
SmartRunner Matcher voor een betrouwbare profielvergelijking

De indienstname van de Matcher is eenvoudig: de sensor moet gewoon in lijn met het gewenste profiel worden gemonteerd en dan via teach-in worden geprogrammeerd—eens deze referentiecontouren geprogrammeerd zijn, kan het machineproces beginnen. Omdat de toepassingsspecifieke evaluatie rechtstreeks in de sensor is geïntegreerd, worden eenvoudig te verwerken, digitale signalen geproduceerd in plaats van ruwe data. Zo kan de sensor zonder veel moeite rechtstreeks met het besturingssysteem worden verbonden

Snelle reacties op veranderingen in carrosserietype en hoeveelheden verpakkingsmateriaal vormen geen uitdaging voor de Matcher: de sensor kan eenvoudig worden geherprogrammeerd via teach-in of data matrix-codes. Zelfs verschillende oppervlakken of kleuren kunnen snel worden ingevoerd dankzij de split-beam-procedure.

SmartRunner Matcher-technologie

Hoe werkt het?

Hier kan je zien hoe de Matcher de contouren, positie en afstand van een voorwerp vergelijkt op basis van de regelbare tolerantie:

"GOED"-signaal als detectieresultaat - scenario 1: De Matcher herkent het vooraf aangeleerde referentieprofiel. Het grijpproces start.

"GOED"-signaal als detectieresultaat - scenario 2: De Matcher detecteert een lichte afwijking die nog steeds binnen de tolerantiewaarden valt. Het grijpproces start.

"SLECHT"-signaal als detectieresultaat - scenario 3: De afwijking valt buiten de tolerantiewaarden. Het grijpproces stopt.

"SLECHT"-signaal als detectieresultaat - scenario 4: Er is teveel afstand tussen sensor en voorwerp. De robot moet worden verplaatst voordat het grijpproces in gang kan worden gezet.

"SLECHT"-signaal als detectieresultaat - scenario 5: De detectie van een verkeerd of defect voorwerp. Het grijpproces stopt.

More Use Cases for SmartRunner Matcher

Ensuring Reliability in Ready-Meal Production

Light Section Sensor Detects Low-Contrast Packaging

Plastic trays divided into several small compartments are often used when producing ready meals in the food industry. Filling the individual compartments in the plastic tray and carefully separating the different meal components is an essential prerequisite for acceptance by the customer and for properly sealing the container. In the case of a defect, the product cannot be sold, and the meal must be discarded. Checking that the plastic trays are in the correct position requires a reliable, quick, and easy-to-install solution that supports a quick and efficient filling process. The SmartRunner Matcher offers the ideal solution for checking the position of the plastic trays.

Smooth Material Feed in Production Plants

SmartRunner Matcher for Uninterrupted Material Feed in Production Plants

An uninterrupted supply of raw materials is crucial for maintaining cost-effective operations in production plants. The materials, which can vary in color, are transported to the machine in workpiece carriers. Before the materials are picked up by the robotic system, it is necessary to check whether the materials are present (presence check) and whether the materials are in the correct position (position control). Efficient operation without plant downtime or production waste is always the top priority. With the SmartRunner Matcher light section sensor, both detection tasks can be performed in a single step. 

SmartRunner Detector—

De specialist voor bewakingstaken met een hoge precisiegraad

SmartRunner Detector toepassing

Deze lasermachine wordt gebruikt om de schakelafstanden van sensoren te kalibreren. Verschillende sensormodellen vereisen verschillende klemmiddelen. Wanneer het programma wordt geactiveerd, beweegt de laser zich naar de juiste hoogte en kan het kalibreringsproces beginnen. Als het gebruikte apparaat te hoog is, kunnen uitstekende voorwerpen de dure laserlens beschadigen.

Om dit te vermijden, wordt de Detector onder de laser gemonteerd om diens detectiebereik te verlengen. Als een foutief voorwerp de detectiezone betreedt, zendt de sensor een schakelsignaal uit en wordt het proces stopgezet voordat de lens zou kunnen worden beschadigd. Op deze manier beschermt de Detector dure componenten en verhoogt hij tegelijkertijd de machinebeschikbaarheid.SmartRunner Detector voor bewakingstaken met een hoge precisiegraad

De indienstname van de Detector verloopt zeer eenvoudig dankzij de in de fabriek uitgevoerde optimalisering voor een uiterst nauwkeurige bewaking: de gebruiker richt de laserstraal op een muur—zoals in dit specifieke toepassingsvoorbeeld—of een andere, vaste achtergrond en stelt de sensor eenvoudig in via teach-in. Je hebt hier geen pc voor nodig en belichtingstijden hoeven niet manueel te worden aangepast.

Als enkel specifieke, toepassingsgebonden zones moeten worden bewaakt, kun je zogenaamde Regions of Interest (ROI) definiëren. Voorwerpen die in de detectiezone buiten deze ROI’s vallen, worden gedetecteerd, maar creëren geen schakelsignaal. Het instellen van minimale of maximale afmetingen voor de te controleren voorwerpen voorkomt valse alarmsignalen veroorzaakt door externe factoren.
 

Hoe werkt het?

Hier kan je zien hoe de Detector werkt door de achtergrond te bewaken en voorwerpen te detecteren.

"GOED"-signaal als detectieresultaat - scenario 1: Er is geen voorwerp dat de laserstraal verstoort. De machinebewerking kan zoals gepland verder gaan.

"SLECHT"-signaal als detectieresultaat - scenario 1: De Detector detecteert een voorwerp dat de laserstraal belemmert. Het machineproces wordt stopgezet via een schakelsignaal.

"SLECHT"-signaal als detectieresultaat - scenario 2: Een moeilijk te detecteren voorwerp met een reflecterend oppervlak verstoort de laserstraal. Gezien de detector zowel de laserstraal op het voorwerp als op de achtergrond evalueert, zijn de detectieresultaten altijd aannemelijk. Vandaar dat een onderbroken achtergrondstraal op het storende voorwerp in de detectiezone wordt getoond, zodat de sensor onmiddellijk reageert. Dankzij deze parallelle evaluatie is de gebruiker verzekerd van volledig betrouwbare processen.

SmartRunner Detector

Contact

Heb je vragen over de SmartRunner-productfamilie of wil je meer informatie? Wij helpen je graag! Vul eenvoudigweg het contactformulier in en stuur ons een boodschap.