Multifunctional.
Modular.

Identifies, positions and measures―with 5 megapixels and at the same time

VOS kétdimenziós univerzális képalkotó érzékelő

Ez a VOS készülékekhez tervezett, átfogó, integrált képalkotó eszközkészlet rugalmasan kombinálható, így a kétdimenziós képalkotás területén az automatizálási feladatok széles köre megoldható csupán egyetlen érzékelővel. A készülékenként megvalósítható konfigurációs lehetőségek és kiértékelési módszerek miatt a VOS sorozat univerzálisan alkalmazható kétdimenziós képalkotó érzékelői számos olyan alkalmazásba integrálhatók, amelyek gyakran igényelnek összetett képalkotó rendszert – újabb szoftver telepítésének igénye nélkül:

 • Tárgyak pozicionálása és irányítása
 • Funkciók észlelése és összehangolása
 • Optikai mérőrendszer
 • Szövegfelismerés (OCR)
 • Az összes egy- és kétdimenziós kód olvasása

A kameraalapú érzékelők kisméretű háza képrögzítő chipet, állítható objektíveket, világítást, integrált kiértékelést, digitális kimeneteket és kommunikációs interfészeket tartalmaz. Legyen szó gépgyártásról vagy üzemépítésről, szállítószalag-technológiáról vagy csomagolóiparról – a nagy teljesítményű VOS érzékelők folyamatosan gyors és megbízható mérési eredményeket biztosítanak, és pontos minőségellenőrzést tesznek lehetővé.

Tudjon meg többet a lehetőségekről – hogy olyan képalkotó érzékelőt konfiguráljon, amely tökéletesen megfelel az Ön egyedi alkalmazásának!

Alkalmazások és felhasználási területek

Sokoldalúságuk és rugalmas használatuk révén a VOS 2-D univerzális képalkotó érzékelők számos azonosítási és vizsgálati feladatot látnak el az ipari képfeldolgozás területén:

2-D képfeldolgozás az X és Y tengely Kétdimenziós terület képkiértékelése
2-D képfeldolgozás az X és Y tengely
Kétdimenziós terület képkiértékelése
Jelenlét ellenőrzés Tárgyak jelenlétének ellenőrzése
Jelenlét ellenőrzés
Tárgyak jelenlétének ellenőrzése
Teljesség ellenőrzése Az objektumok megfelelő számának ellenőrzése
Teljesség ellenőrzése
Az objektumok megfelelő számának ellenőrzése
Alakérzékelés Alakmegfeleltetés referenciaprofilhoz vagy kontúrhoz
Alakérzékelés
Alakmegfeleltetés referenciaprofilhoz vagy kontúrhoz
Színérzékelés Tárgyak és környezetek osztályozása színosztályok és színsémák szerint
Színérzékelés
Tárgyak és környezetek osztályozása színosztályok és színsémák szerint
Pozicionálás Az objektumok helyzetének ellenőrzése és a helyzetadatok kiadása
Pozicionálás
Az objektumok helyzetének ellenőrzése és a helyzetadatok kiadása
Térfelügyelet Terek felügyelete
Térfelügyelet
Terek felügyelete
Méretezés Tárgyak méretezése és mérési adatok kiadása
Méretezés
Tárgyak méretezése és mérési adatok kiadása
Kódolvasás Az összes elterjedt 1-D és 2-D kód, valamint számos gyakori kódszimbolika leolvasása
Kódolvasás
Az összes elterjedt 1-D és 2-D kód, valamint számos gyakori kódszimbolika leolvasása
OCR beolvasás Nyomtatott szöveg átalakítása géppel olvasható karakterekké
OCR beolvasás
Nyomtatott szöveg átalakítása géppel olvasható karakterekké
Kombinált alkalmazások Több képfeldolgozó eszköz kombinációja különböző feladatok egyidejű elvégzéséhez
Kombinált alkalmazások
Több képfeldolgozó eszköz kombinációja különböző feladatok egyidejű elvégzéséhez

Előnyök

Átfogó képalkotó eszközkészlet nagy rugalmassággal

Átfogó képalkotó eszközkészlet nagy rugalmassággal

Az univerzális képalkotó érzékelők széles körű és rugalmasan kombinálható képalkotó eszközkészletet kínálnak egyetlen kamerában – további licencköltségek nélkül. A képalkotó eszközök egyenként kombinálhatók egy vagy több feladatba, az alkalmazás követelményeitől függően. Így a VOS érzékelők képfeldolgozó rendszer nélkül is képesek különösen nagy kihívást jelentő érzékelési feladatok elvégzésére.
Moduláris kameraportfólió

Moduláris kameraportfólió

A VOS sorozat hardvere egy moduláris kameraportfólióból áll, szabványosított csatlakozásokkal. Az érzékelő, a világítás és az objektív az alkalmazástól függően egyedileg kombinálható. A Pepperl+Fuchs alaptípusokat kínál integrált világítással illetve külső világítással ellátott C-bajonettes változatokat.
Az érzékelőbe épített képfeldolgozó eszköz értékelése

Az érzékelőbe épített képfeldolgozó eszköz értékelése

Az érzékelőbe épített kiértékelési funkció egyszerű integrációt és felhasználó által meghatározott adatkimenetet biztosít. A klasszikus PC-alapú képfeldolgozó rendszerekkel ellentétben az adatfeldolgozáshoz nincs szükség további képfeldolgozásra egy külső számítógépen. A VOS érzékelők egyszerű és gyors diagnosztikát tesznek lehetővé, és megbízható mérési adatokat biztosítanak.
Grafikus felhasználói felület

Grafikus felhasználói felület

A VOS eszközök grafikus felhasználói felülete elősegíti az egyszerű üzembe helyezést és az érzékelők paraméterezését. Így akár 32 feladat is egyszerű paraméterezhető egyetlen eszközön. És egy érzékelő egyszerre több érzékelési feladatot is el tud végezni. A kamerák nem csak dinamikusan válthatnak a feladatok között – más eszközökre is menthetnek, másolhatnak és továbbíthatnak feladatokat.
Érzékelők
Ipari objektívek
Védőkupakok
Világítás
Érzékelők
A Pepperl+Fuchs a VOS sorozat eszközeit számos változatban kínálja az alkalmazási követelmények széles köréhez. A VOS1000 és VOS2000 sorozat kompakt fényképezőgépein a világítás és az objektívek is integráltak. A 640 × 480 px (VOS1000) és 280 × 960 px (VOS2000) felbontásnak köszönhetően a szabványos alkalmazásokhoz, de nagyobb kihívást jelentő képalkotási feladatokhoz is alkalmasak.

A különösen nagy kihívást jelentő feladatokhoz a VOS2000 és a VOS5000 érzékelők C-bajonettes változatban is kaphatók. A külső világítás impulzuskimeneten keresztül csatlakoztatható, és az érzékelő pedig felszerelhető a megfelelő objektívvel. Ezért a képalkotó érzékelők nagy kihívást jelentő megvilágítási helyzetekben és nagyobb távolságok esetén is képesek elvégezni a mérési feladatokat, és az eddiginél még nagyobb pontosságot biztosítanak.

Kamerák megtekintése

Modularitás és rugalmasság

Rugalmas és moduláris kivitelezésével a VOS 2-D Universal Vision sorozat érzékelőkből, objektívekből, világításból és védőburkolatból álló, teljes körű portfóliót kínál, amelyek rugalmasan kombinálhatók az Ön alkalmazási követelményeinek megfelelően. Tudjon meg többet a különböző típusokról, és arról, hogyan kombinálhatja az alkatrészeket az egyéni képfelismerési feladatához.

Rugalmas csatlakoztathatóság a vezérlőrendszerhez és a számítógéphez

Rugalmas csatlakoztathatóság a vezérlőrendszerhez és a számítógéphez

A VOS sorozat eszközei szabadon programozható, optikailag leválasztott jelkimenetekkel rendelkeznek egy munka sikeres/sikertelen mérési eredményeinek egyszerű jelzéséhez. A szabadon paraméterezhető jelbemenetek triggerként vagy munkák közti váltáshoz használhatók.

Emellett speciális vezérlési parancsok, például feladatváltás, betanítás vagy triggerparancsok küldhetők a kamerára az összes elterjedt Ethernet-alapú interfészen keresztül, mint például a TCP/IP, PROFINET és EtherNet/IP. A részletes mérési adatok ezután átvihetők a vezérlőre vagy a számítógépre. Az adatkimenet formátuma egyénileg adaptálható a rendszerhez.

Szoftver és interfészek

Integrált szerszámkészlet igényes 2-D képfeldolgozó feladatokhoz

Integrált szerszámkészlet igényes 2-D képfeldolgozó feladatokhoz

A VOS sorozat integrált, licencet nem igénylő szoftvere átfogó képfeldolgozó eszköztárat kínál a képfeldolgozó alkalmazások beállításához és minősítéséhez. Ez az eszközkészlet lehetővé teszi a grafikus paraméterezést egy referenciakép alapján. A kameraszoftverben a különböző alkalmazásokhoz rendelkezésre álló eszközök kiválaszthatóak és kombinálhatóak egy vagy több mérési feladat létrehozásához. Az érzékelő akár 32 munka között is képes dinamikusan váltani. Az intuitív felhasználói felületnek köszönhetően az érzékelők cseréje, az üzembe helyezés és a feladatkezelés gyorsan és egyszerűen elvégezhető.

A paraméterező monitoron kívül rendelkezésre áll egy alkalmazásmonitor is, amely a helyzetképet és a mérési eredményeket is megjeleníti – akár távoli eléréssel is. A folyamatok távolról, valós időben követhetők, vagy az előzményekben visszakereshetők. A fényképezőgép puffereli a folyamatokat és a hibaképeket, vagy automatikusan továbbítja azokat.

Vision eszközök

Pozicionálás és irányítás

Pozicionálás és irányítás

Az autógyártásban a kerekeket általában teljesen automatikusan szerelik fel a járművekre. Egy robotmarkoló szereli fel a különböző típusú felniket a keréktárcsákra. Ebben az alkalmazásban a VOS vizuális érzékelő határozza meg felni pontos helyzetét a keréktárcsához képest. Egy előre telepített képfeldolgozó eszköz jelzi a robotnak a felni rögzítésének tájolását és helyzetét egy 2D-s síkban. Az új felnitípusok betanítással taníthatók meg.

Érzékelés és párosítás

Érzékelés és kalibrálás

A töltőüzemekben a palackokat automatikusan töltik, címkézik és lezárják. A folyamat során előfordulhatnak olyan hibák, mint a rosszul igazított címkék vagy az elferdült kupakok. Az ilyen palackokat nagyon nagy sebességgel kell kiválogatni és eltávolítani. Ezekben az esetekben a VOS vizuális érzékelő olyan képfeldolgozó eszközt kínál, amely nagy mérési sebesség mellett is zökkenőmentes minőségellenőrzést garantál: Az érzékelő egyszerre ellenőrzi a címke és a kupak helyzetét. Az érzékelő globális zár elve torzításmentes képet biztosít. Emellett a hardveres trigger, például a fénysorompó lehetővé teszi a képrögzítés pontos időszabályozását.

Azonosítás és szövegfelismerés (OCR)

Azonosítás és szövegfelismerés (OCR)

A gépjárműiparban a kódok és a közvetlen alkatrészjelölés segíti a minőségellenőrzést és a biztonsággal kapcsolatos alkatrészek teljes nyomon követhetőségét. A fémfelületeken a világítás erős tükröződést okozhat. A további fényforrások és a változó környezeti fény negatívan befolyásolhatja a mérési eredményeket. Ezért a VOS 2-D univerzális képalkotó érzékelők speciális képfeldolgozó eszközei biztosítják, hogy a különböző betűtípusokkal és kódszimbólumokkal ellátott jelölések megbízhatóan észlelhetők és beolvashatók legyenek. Átfogó világítási kínálatuknak köszönhetően az érzékelők megbízhatóan olvassák le a közvetlenül jelölt kódokat – még nehéz körülmények között és nagyobb mérési távolságokon is.

Optikai mérőrendszer

Optikai mérőrendszer

A kiváló minőségű vagy biztonsági szempontból kritikus alkatrészek végső ellenőrzése során az apró eltérések rezgésekhez, károsodáshoz vagy veszélyes helyzetekhez vezethetnek. A VOS vision eszközzel optikai mérések, körátmérők, lineáris méretek és komplex alakok mérhetők. Az értékek elküldhetők a magasabb szintű vezérlőrendszernek, vagy közvetlenül felhasználhatók sikeres/sikertelen kapcsolási jelként. A hosszmértékeket a rendszer automatikusan metrikus hosszértékre konvertálja a 2-D sík kalibrálása után. Emellett a kalibrációs mérőtábla lehetővé teszi az objektív torzulásának pontos korrigálását.

Alkalmazási példák

Az akkumulátormodulok finom pozicionálása
Az akkumulátormodulok finom pozicionálása

Az akkumulátorgyártás során az egyes modulokat robotok fogják meg, és akkumulátorcsomagokba helyezik. Ehhez a robotnak pontosan tudnia kell, hogy hová kell nyúlnia. A VOS 2-D univerzális képalkotó érzékelő egy eltárolt képfeldolgozó eszköz segítségével számítja ki a modulok pontos helyzetét, majd továbbítja az adatokat a robotnak. A rugalmasan formázott adatkimenet egyszerű csatlakozást tesz lehetővé a robotvezérlőhöz. Ez lehetővé teszi, hogy a robotkar pontosan meg tudja fogni az akkumulátormodulokat.


Pozicionálás
Címkék automatikus párosítása

A maximális átláthatóság és minőségellenőrzés érdekében a VOS 2-D univerzális vizuális érzékelő ellenőrzi a címkék teljes nyomtatását. A fényképezőgép automatikusan beolvassa a kétdimenziós adatmátrix-kód tartalmát, ellenőrzi és összehasonlítja a tényleges nyomtatással egy szövegolvasó eszköz (OCR) segítségével. A mérési eredmény és a dokumentációhoz szükséges képadatok ezután elérhetők a magasabb szintű vezérlőrendszer számára.

Pepperl+Fuchs trükkök: Tesztelési feladatok beüzemelése és beállítása a VOS2000 segítségével

A gyártás részeként általában különböző ellenőrzési feladatokat kell megoldani. Például szeretné tudni, hogy hol van a termék a szállítószalagon, vagy szeretné leolvasni a vonalkódot. Eddig a felhasználóknak ehhez különböző érzékelőket kellett használniuk. A VOS2000 2-D képérzékelővel a különböző vizsgálati feladatok egyetlen eszközzel megoldhatók. Nézze meg a videót, hogy megtudja, hogyan kell a VOS2000 készüléket üzembe helyezni és különböző ellenőrzési feladatokat beállítani.

Állítson minket kihívás elé!

Képfeldolgozó megoldást keres a VOS 2-D univerzális képalkotó érzékelővel? Integrációs partnereinkkel együtt megtervezzük az Ön egyéni gépi képalkotó megoldását. Örömmel várjuk, hogy kapcsolatba lépjen velünk.