Szembeszállva az elemekkel.

Interferenciamentes távolság- és sebességmérés. Még esőben, ködben, szélben vagy porban is.

Ipari radaros érzékelők CAN interfésszel

Több mint 25 méteres érzékelési tartomány

Több mint 25 méteres érzékelési tartomány

A fejlett FMCW radartechnológiának köszönhetően a Pepperl+Fuchs radaros érzékelők több mint 25 méteres távolságból érzékelik a céltárgyak távolságát, sebességét és mozgásirányát.
Minden körülmények között megbízható

Minden körülmények között megbízható

Az ipari radaros érzékelők még a legkedvezőtlenebb körülmények között is megbízható mérési eredményeket biztosítanak. Ezt az alacsony interferencia működési elve, a strapabíró CAN technológia, a magas fokú védelem (IP68/69) és a kiterjesztett hőmérséklet-tartomány kombinációja biztosítja.
Könnyen áthatol az interferencia-célpontokon

Könnyen áthatol az interferencia-célpontokon

A radaros érzékelők alig ismerik a határokat: Az általuk kibocsátott elektromágneses hullámok könnyedén áthatolnak a legtöbb anyagon, lehetővé téve a tényleges céltárgynál alacsonyabb fényvisszaveréssel rendelkező, zavaró tárgyak elnyomását.
Mobilgépekre készen

Mobilgépekre készen

A Pepperl+Fuchs radaros érzékelői akár 200 Hz-es mintavételi frekvenciával képesek érzékelni a mozgási sebességeket -80 és +80 m/s között. Ez, illetve az E1-hez mérhető EMC-értékek, a CANopen interfész és a járműtipikus csatlakozók ideálissá teszik őket a mobilgépeken való használatra.
 

Más érzékelők működési elveivel összehasonlítva a radarhullámok egyedülálló előnyöket kínálnak

Radartechnológia

Egyedi – sok tekintetben

Más érzékelők működési elveivel összehasonlítva a radarhullámok egyedülálló előnyöket kínálnak:

  • Alig érzékenyek az interferenciára, és közel fénysebességgel terjednek
  • Bizonyos mértékig minden anyag visszatükrözi őket
  • Képesek bizonyos mértékben áthatolni a legtöbb anyagon

A Pepperl+Fuchs FMCW(frekvenciamodulált folyamatos hullámú) radaros érzékelői pontosan ezeket a tulajdonságokat használják ki, és a legmagasabb ipari követelményeknek megfelelő megoldás formájában teszik elérhetővé őket: Három különböző mérési mód, széles működési tartományok, gyors észlelési sebesség és gyakorlatilag bármilyen céltárgy érzékelésének képessége: mindez az érzékelők csupán egyik dimenziója.

Tovább növeli a felhasználhatóságot a csatlakozási lehetőségek választéka, amely a CAN-interfésszel együtt lehetővé teszi az elképzelhetetlenül egyszerű alkalmazás-integrációt. Ez azt jelenti, hogy a nagy igénybevételt jelentő alkalmazások jelentős része megoldható egyetlen típusú érzékelővel.

Az FMCW-elv előnyei

Ismerkedjen meg most a működési elvekkel és az ezekből eredő lehetőségekkel.

 

Radarkeresztmetszet kérdése

A tárgyak radaros érzékelők általi érzékelésének döntő tényezője a visszaverő képesség vagy az úgynevezett radarkeresztmetszet (radar cross section, RCS). Ennek mértékegysége a négyzetméter, és azt írja le, hogy milyen mértékben tükröződik a radarhullám, amely egy tárgyról az érzékelő felé verődik vissza.

Az itt látható válaszgörbe egy példa arra a széles tartományra, amelyben a Pepperl+Fuchs radaros érzékelői megbízhatóan, 70 m2-es radarkeresztmetszettel érzékelik a referencia sarokprizmát.

A kisebb érzékelési tartományokat alacsonyabb RCS-sel rendelkező tárgyak vagy kisebb sarokprizmák (például 0,5 m2) adják.

Mérési jellemzők

A tárgyak radaros érzékelők általi érzékelésének döntő tényezője a visszaverő képesség vagy az úgynevezett radarkeresztmetszet (RCS).
Ha többet szeretne megtudni a visszaverő tulajdonságokról és a sarokprizmák használatáról, egyszerűen böngésszen az információs kártyák között.
Univerzális érzékelési elv

Ennek a fizikai érzékelési elvnek az egyik legfontosabb előnye, hogy a radartechnológia lehetővé teszi gyakorlatilag minden anyag észlelését, és ezért nem korlátozódik bizonyos tárgyakra. A lehetséges érzékelési tartomány és a mérési tartomány azonban a célobjektum fényvisszaverő tulajdonságaitól függ.

Anyagfüggés

Az anyagtól függően a radarhullámok különböző mértékben verődnek vissza a radaros érzékelőhöz, és ezért jobban vagy rosszabbul érzékelhetők. A visszaverődés mértékét a célobjektum vastagsága, mérete és alakja is befolyásolja. A lapos fémfelület tökéletes visszaverődést biztosít, ezért rendkívül alkalmas céltárgyként. Ezzel szemben a radarhullám könnyen áthatolhat a kevésbé tükröződő tárgyakon, ami lehetővé teszi a zavaró tárgyak elnyomását.

Szögfüggés

A radaros érzékelő által visszavert hullámok száma nem utolsósorban az érzékelő és a céltárgy közötti szögbeállítástól függ. Ha egy alkalmazásban nem biztosítható, hogy az érzékelő megfelelően illeszkedjen a célobjektumhoz, úgynevezett sarokprizmák is használhatók.

Sarokprizmák

Ha egy fémből készült sarokprizmát gyengén visszaverő tárgyhoz vagy olyan tárgyhoz rögzítünk, amely nincs ideálisan összhangban a radaros érzékelővel, a tényleges visszaverődési terület jelentősen megnő. Ugyanakkor a sarokprizmák referenciaként is szolgálnak a radarkeresztmetszetek, a válaszgörbék és a radaros érzékelők maximális tartományának meghatározásához.

Mérési módok

Maximum Functionality in Just One Sensor

  • icon01 Closest Distance
  • icon02 Best Reflection
  • icon03 Fastest Velocity
icon01Closest Distance icon02Best Reflection icon03Fastest Velocity
Depending on the application, the industrial FMCW radar sensors from Pepperl+Fuchs can be operated in three different measurement modes. The respective mode is conveniently set up via PACTware without the need for additional parameterization tools. In "closest distance" mode, the object closest to the sensor is detected regardless of the material. This mode is ideal for collision avoidance, i.e., with mobile construction machinery. Any objects that are within the extension range or action radius of the vehicle and boom are reliably detected.

Integráció

Az automatizálási alkatrészek hasznosíthatósági értéke a beépíthetőségen áll vagy bukik
Az automatizálási alkatrészek hasznosíthatósági értéke a beépíthetőségen áll vagy bukik. FMCW radaros érzékelőinknél a tervezési struktúrától és az elektromos csatlakozástól a jelátvitelig, a paraméterezésig és a funkcionális biztonságig minden szempontot figyelembe vettünk, hogy olyan megoldást kínáljunk önnek, amely az integrálást követően azonnal használhatóvá válik.
Szerelés
Csatlakozási típusok
Kommunikáció
Paraméterezés
Az elfordítható és forgatható érzékelőfej lehetővé teszi az ideális beállítást az éppen aktuális felhasználási helyzetnek megfelelően
A Pepperl+Fuchs FMCW érzékelőit a már bizonyított VariKont-L2 kivitelben tervezték. Ez nem csupán az érzékelők kompakt kivitelét biztosítja, hanem további lehetőségeket is teremt. Az elfordítható és forgatható érzékelőfej lehetővé teszi az optimális beállítást az éppen aktuális felhasználási helyzetnek megfelelően. A kétcsavaros csatlakozással ellátott strapabíró fémrögzítés az érzékelőfej számára szolgál aljzatként, és kiküszöböli a nehéz környezeti körülmények és a gép rezgése által okozott problémákat.

 

Targoncák maximális sebességének csökkentése

Targoncák maximális sebességének csökkentése

A sebesség döntő tényező az anyagmozgatásban. Ez a vállalat telephelyén használt targoncákra is vonatkozik. Míg a nagy sebesség előnyös a szabadban, és a környező terület általában könnyen látható, a gyárakban és a raktárakban biztonsági okokból bizonyos korlátozásra van szükség.

A személyzet tehermentesítése érdekében egy függőlegesen elhelyezett, a csarnok mennyezetét vagy az alatta lévő fém keresztmerevítőt érzékelő radaros érzékelő azonnal képes megállapítani, hogy a targonca beltérre ért-e. Ebben az esetben a lehetséges maximális sebességet automatikusan elfogadható szintre korlátozzák, és a korlátozást csak akkor oldják fel, amikor a targonca elhagyja a csarnokot. A fém keresztmerevítők erős fényvisszaverő képessége miatt itt nincs szükség sarokprizma felszerelésére. Az érzékelők széles működési tartományának köszönhetően ez a felhasználási mód magas csarnokmennyezet esetén is telepíthető.

Alkalmazások

Ütközés-elkerülés AGV-k esetén

Ütközés-elkerülés AGV-k esetén

A nagy teherbírású AGV-k biztonságos használata folyékony vagy gáznemű közegekben különleges követelményeket támaszt az érzékelőtechnológiával szemben. Figyelembe kell venni a járművek méreteit és a hozzájuk tartozó nagy megfigyelési területet, valamint a kültéri területek időjárási hatásait. Széles mérési tartományuknak köszönhetően a Pepperl+Fuchs radaros érzékelői hatékony megoldást kínálnak, amely lehetővé teszi a járműmozgások megbízható védelmét. A hosszú jármű oldalainak megfigyelése az érzékelők széles tartományának köszönhetően gond nélkül kivitelezhető.

Az interferenciára nem érzékeny radaros technológiának köszönhetően a kültéri időjárási hatások nem befolyásolják a mérés pontosságát. Az alkalmazott frekvenciamoduláció kizárja az egymáshoz közel elhelyezett radaros érzékelők közötti kölcsönös interferenciát is.

Távolságmérés a mobildaru gémei esetében

Távolságmérés a mobildaru gémei esetében

A Pepperl+Fuchs radaros érzékelői hatékonyan támogatják a mobildaruk gémeinek pontos vezérlését. A fő gémben elhelyezett radaros érzékelő radarnyúlványa a hidraulikus teleszkópos elem csúcsán elhelyezett sarokprizma felé van irányítva. Ha a teleszkópos elem ilyenkor előre vagy hátra mozog a gém kitolásakor vagy visszahúzásakor, az érzékelő regisztrálja ezt a távolságváltozást, és továbbítja az értékeket a daruvezérlő rendszernek, mint a további pozicionálási műveletek alapját.

A járműtipikus csatlakozók, például az AMP Superseal vagy a DEUTSCH és a CANopen interfész segítségével az érzékelők könnyen integrálhatók a fedélzeti hálózatba. Még a darukar belsejében lévő szennyeződések, például a hidraulikaolaj-maradványok sem rontják a radarérzékelők teljesítményét.

Folyamatoptimalizálás az útépítésben

Folyamatoptimalizálás az útépítésben

Az útépítésben az útburkolat lerakásához gyakran a burkoló és az adagoló kombinációját használják. Miközben mindkét gép lassan mozog, az adagoló folyamatosan táplálja a burkolót olyan anyagokkal, mint az aszfalt. Mivel mindkét gépet manuálisan vezérlik, mindig fennáll annak a veszélye, hogy a gépek közötti távolság a maximális tűréshatáron túl nő, vagy hogy az egyik gép nyomtávja kissé eltolódik a másikhoz képest.

Ennek a műveletnek a pontossága a radartechnológia intelligens alkalmazásával jelentősen növelhető. Az adagoló egy pár strapabíró Pepperl+Fuchs radaros érzékelővel van felszerelve, amelyek az útburkolaton lévő két sarokprizmára néznek, és regisztrálják a távolság változásait. Ez nem csupán a két gép közötti ideális távolság fenntartását teszi lehetővé, hanem a párban elhelyezett érzékelők és prizmák miatt egy pontosan koordinált pálya létrejöttét is.

Kapcsolat