Biztonság, kivételek nélkül.

Uralja az elemeket egyedülálló ultrahangos technológiával a maximális biztonság érdekében.

A USi®-safety érzékelőrendszer a 3. kategória PL d szintnek megfelelő

PL d tanúsítvány

Ultrahangos technológia a biztonságért, minden területen

Az USi-safety ultrahangos érzékelőrendszer új lehetőségeket nyit meg a biztonsági alkalmazások terén – legyen szó nagy kihívást jelentő, poros környezetről vagy épp kültéri helyszínekről. A gépek és járművek a számos egyéb előny mellett megbízhatóan védhetők a legmodernebb ultrahangos technológiával.
Intelligens kialakítás minden helyzethez

Intelligens kialakítás minden helyzethez

A vezérlőinterfészről leválasztott miniatűr érzékelőegység lehetővé teszi az USi-safety beszerelését és használatát még szűk helyeken is. A konverter speciális kialakítása lehetővé teszi, hogy az érzékelő egy elliptikus, háromdimenziós hangteret fedjen le ±17° és ±5° nyílásszögekkel, így a biztonság magasabb szintű lehet.
Módosítás ellen védett

Módosítás ellen védett

A biztonsági funkciók esetleges módosításának megakadályozása állandó kihívást jelent a biztonsági alkalmazások bevezetése során. A USi-safety betanítási folyamatában egy gépalkatrész a referenciapont, így az érzékelőrendszer azonnal képes regisztrálni az eltéréseket, és a biztonsági funkció folyamatosan működőképes maradhat.
Gyors paraméterezés és automatikus dokumentáció

Gyors paraméterezés és automatikus dokumentáció

Az átfogó paraméterezési szoftver és dokumentáció gyors és egyszerű üzembe helyezést biztosít az ultrahangos érzékelőrendszer felhasználói számára. Ezenkívül a paraméterezési szoftver alkalmas időszakos tesztek készenlétbe helyezésére és az elvárt biztonsági ellenőrzésekhez szükséges biztonsági protokollok teljesen automatikus létrehozására.
Két, 3. kategóriájú PL d biztonsági rendszer egyetlen kiértékelő egységben

USi-safety kiértékelő egység

Az USi-safety ultrahangos érzékelőrendszer kiértékelő egységéhez legfeljebb két ultrahangos érzékelőegység (ultrahangos jelátalakító) csatlakoztatható. Mindegyik egyszeres hibatűrésű, kétcsatornás szerkezetű. A két független érzékelő-csatornán keresztül így megbízható védelem lehetséges. Biztonságos érzékelőrendszer akkor is rendelkezésre áll, ha csak egy érzékelőegység van csatlakoztatva. A 3. kategória PL d szintnek megfelelően a biztonsági vezérlőhöz történő jelkivezetéshez egy jelkimenet és biztonságos OSSD-kimenetek állnak rendelkezésre minden csatlakoztatott érzékelőegység esetében.

Az akár három méteres kábelhosszúságban is kapható átalakítók távoli felhasználhatóságával kombinálva a rendszer nagyon hatékonyan használható olyan alkalmazásokban, ahol védeni kell a bal/jobb vagy előre/hátra irányú mozgást – például az automatikus vezetésű szállítói rendszerek esetében. Emellett olyan alkalmazások is kialakíthatóak, amelyekben a két hangtér közvetlenül egymás mellett, vagy akár egymást fedve helyezkedik el, hogy a lehető legszélesebb kollektív érzékelési tartományt biztosítsák – például olyan hangfüggönyként, amely a munkavégzési cellákba történő bejutást irányítja.

Technológia

Ellipszis alakú hangtér a különösen széles érzékelési tartomány érdekében

USi-safety hangtér

Míg a hagyományos ultrahangos érzékelők sugárirányban szimmetrikus hangsugár formájában bocsátják ki az akusztikai jeleket, a USi-Safety esetében a jelek egy erősen elliptikus hangteret alkotnak. A ±17°/±5° nyitási szögek miatt az egyik síkon különösen széles az érzékelési tartomány, a másikon pedig keskeny. Ez lehetővé teszi az érzékelőegység szűk helyeken történő felszerelését.

A rendszer tehát még közvetlenül a talajszint felett vagy a fal közelében is remekül használható. Ugyanakkor ez a technológia – amelyet 3D-terek rögzítésére optimalizáltak – lehetővé teszi az érzékelő számára a kapcsolási célpontok vagy a föld közelében lévő, lelógó akadályok érzékelését.

Rendszer

Az USi-safety ultrahangos érzékelőrendszer egy kiértékelő egységből, egy érzékelőegységből, egy hőmérséklet-érzékelőből és a szoftverből áll. Az egyes részekkel kapcsolatos további információkért kattintson a jobb oldali menü elemeire.

USi-safety rendszer

Alkatrészek

Kiértékelő egység
Érzékelőegység
Hőmérséklet-érzékelő
Szoftver
USi-safety
A kiértékelő egység két mikrovezérlőt tartalmaz, amelyek a csatlakoztatott érzékelőket, saját hardverüket és egymást figyelik az alkatrészek megfelelő működésének biztosítása érdekében. Ez biztosítja a rendszer számára az EN ISO 13849-1 szabványnak megfelelő egyszeres hibatűrést. Az ultrahangos érzékelőegységek csatlakozásán, valamint a biztonságos, rövidzárlati és keresztezett áramkörrel felügyelt OSSD kimeneteken kívül van egy bemenet a hőmérséklet-érzékelő számára és egy USB-interfész a számítógépen történő paraméterezéshez.

Alkalmazási példák

USi-safety a terepen (videó)

Ismerje meg, hogyan működik az USi-safety: animációnk bemutatja a rendszert működés közben és érzékelteti a műszaki finomításokat is.

Alkalmazási példák

Ütközés-elkerülés a villacsúcsnál

Ütközés-elkerülés a villacsúcsnál

A vezető nélküli targoncával történő ütközések megbízható megelőzése ideális felhasználási terület a USi-safety ultrahangos érzékelőrendszer számára. Mivel az ultrahangos technológia ellenáll a szennyeződésnek, a hőmérsékletnek, a légáramoknak és a páratartalomnak, jelentősen kibővíti az automatikus vezetésű szállítói rendszerek (AGT) felhasználási területét. Ezen kívül a USi-safety még azt a holtsávot is képes biztonságosan figyelni, ami az emelővilla raklapba történő belépése előtt alakul ki; a megszokott, biztonsági tanúsítvánnyal rendelkező rendszerek egyike sem tudott ezzel a feladattal megbirkózni – mostanáig. A speciális fejlesztésű algoritmus megakadályozza a USi-safety rendszerrel felszerelt több automatikus vezetésű szállítói rendszer közötti áthallást.

Biztonságos magaspályás szállítószalagok kórházakban

Biztonságos magaspályás szállítószalagok kórházakban

Automatizált irányítású szállítórendszerek számos kórházban megtalálhatók. Ez a különleges alkalmazás egy függesztett szállítószalagból áll, amelyen fém tárolókban továbbítanak, például mosodai anyagokat, gyógyszereket és élelmiszereket. Az AGT rendszer áthalad az alagsori padozat ellátócsatornáin, felszedi a görgős konténereket, és speciális tengelyeken keresztül a kívánt állomásra szállítja azokat. A USi-safety eszközök ideálisak az AGT rendszer alvázába való integráláshoz. A szabadon pozicionálható érzékelőegységek testreszabható rögzítőkészletek használatával előre meghatározott szögben vannak rögzítve a jobb és bal oldalon. Annak érdekében, hogy az érzékelőegységek ne váljanak le a konténertartó forgása közben, a kapcsolószekrény alsó szélén vannak elhelyezve.

Megbízható oldalirányú védelem a tartályok önálló szállításához

Megbízható oldalirányú védelem nagy tartályok önálló szállításához

A vegyiparban a 20 méter hosszú tartályok megfelelően nagy méretű, automatizált irányítású járművekkel (AGV) mozgathatók. Az útvonalakat emellett más járművek, valamint gyalogosok és kerékpárosok is használják. Az automatizált irányítású járműveket elektronikus összeköttetéssel vezérlik a címkepályához. A hosszú tartályoknak azonban kanyarodáskor is megfelelően nagy ívre van szükségük, és – különösen ezeken a pontokon – oldalirányú ütközés elleni védelemre. A jármű mindkét oldalán több USi-safety ultrahangos érzékelő található. A rendkívül kis méretű érzékelőegység olyan helyekre szerelhető fel, ahol más típusú érzékelők nem férnének el, például a kerék területére. A hangsugár akusztikus „érzékelőként” működik, amely lehetővé teszi az oldalsó terület érintésmentes ellenőrzését szállítás közben. Az eszközök megbízhatóan észlelik a meghatározott biztonsági területen belül található összes akadályt. Szükség esetén a biztonsági kimenetek beavatkoznak a járművezérlő rendszer működésébe.

Személyi biztonság sávirányított AGV-k esetén

Személyi biztonság sávirányított AGV-k esetén

A sávirányított AGV-k a földre festett sávot követve szállítják az árukat egyik állomástól a másikig. A folyamat során előfordulhat, hogy emberek keresztezik a járművek kijelölt működési útvonalát. Az ilyen területeken mindenképpen el kell kerülni az AGV-k és emberek összeütközését, hogy biztosítsuk a személyi biztonságot és a zavartalan szállítást. Ilyen célból az ultrahangos érzékelőegységek észlelési tartománya a paraméterezési szoftver segítségével gyorsan és könnyen a körülményekhez igazítható. A biztonsági terület biztonságos OSSD-kimenetein kívül az érzékelőrendszer csatornánként egy jelkimenettel is rendelkezik, például az AGV sebességének csökkentésére vagy figyelmeztető jel kibocsátására.

Gépvédelem a faiparban

Gépvédelem a faiparban

A gépeket általában fotoelektromos fényfüggöny védi. Ugyanakkor a fűrészpor vagy a levegőben szálló egyéb részecskék téves riasztást okozhatnak, melynek következtében a gép biztonsági állapotra kapcsol. A munkafolyamat folytatásához a fényrácsot meg kell tisztítani, a gépet pedig manuálisan újra kell indítani. Az ultrahangos technológiának köszönhetően a USi-safety „hangfüggönyként” használva nem érzékeli a fűrészport és más részecskéket, így helytáll a nagy igénybevételt jelentő környezetben is. Az optikai érzékelőktől eltérően a USi-safety egységet nem kell tisztán tartani, továbbá a gyártási folyamatot sem kell feleslegesen megszakítani a téves riasztások miatt – ugyanakkor a gép megbízható módon védett. A rendszer ráadásul azzal az előnnyel is szolgál, hogy a rögzített gépalkatrészek a tanítási funkció segítségével betaníthatóak és a manipuláció elleni védelem részeként használhatóak. Ha a rendszer a manipuláció miatt nem ismeri fel ezt a referenciapontot, azonnal biztonsági állapotra kapcsol.

Bízzon az ultrahangos érzékelők szakértőiben

Házon belüli, megbízható minőség

Ultrahangos érzékelőket érintő, házon belüli kompetencia

A Pepperl+Fuchs ultrahangos érzékelőit saját műszaki központunkban építjük, ahol a jelátalakító-fejlesztés és -gyártás zajlik. Előre gondolkodó szakértőkből álló csapatunk több mint 30 éve folyamatosan azon dolgozik, hogy a holnap megoldásai érdekében továbbfejlessze az ultrahangos technológiát. Ez azt jelenti, hogy ügyfeleink mindig a piacon elérthető legjobb teljesítményű termékekhez juthatnak hozzá.

Ez a megközelítés az iparág leggazdagabb portfólióját eredményezte – amelyet számos szabadalom és innováció támogat – a termékkiválasztás és az optimális alkalmazási megoldások legmagasabb fokú rugalmassága érdekében. Általános portfóliónk mellett a Pepperl+Fuchs rendelkezik a szükséges tudással és infrastruktúrával ahhoz, hogy gyorsan és rugalmasan tudjon reagálni az ügyfelek igényeire.

Sőt, a tartozékok széles választéka révén megfelelő részegységek alkalmazhatók a testreszabott integrációhoz, legyen szó nehéz telepítési körülményekről, speciális alkalmazásokról, egyedi programozásról vagy összehangolt csatlakozási technológiáról. Minden érzékelős alkalmazást nagy teljesítményű, időtálló rendszermegoldássá alakítanak.


Ultrahangos műszaki útmutatók – Ingyenes letöltés most!

Műszaki útmutatók ultrahangos érzékelőkhöz

Letölthető dokumentumainkban megosztjuk Önnel szakértelmünket – iratkozzon fel most, és kap egy ingyenes, digitális másolatot az ultrahangos érzékelőink műszaki útmutatóiról! Segítségükkel könnyedén kiválaszthatja az alkalmazásához legideálisabb érzékelőt, hogy a legtöbbet hozhassa ki berendezéséből.

Kapcsolat