Serviceline Industriële Sensoren
Serviceline Explosiebeveiliging

KE5-serie AS-i-schakelkastmodules – Gebruiksgemak en verbeterde bestuurbaarheid

2017-10-14

AS-i schakelkastmodule KE5
Waar conventionele AS-i-modules tekortschieten, scoren de analoge en digitale KE5-modules dankzij een uniek behuizingsconcept dat plaats spaart en maximale beheersbaarheid biedt.

De sterke punten van AS-i-technologie zijn welbekend in fabrieksautomatisering. Naast de lage installatiekosten en flexibele uitbreidingsmogelijkheden waarderen gebruikers de ongecompliceerde montage en eenvoudige configuratie van AS-i-systemen.

Eén van de weinige, resterende uitdagingen is de opstelling van grotere hoeveelheden I/O’s in schakelkasten en junction boxes. Het beheer en de organisatie van de bedrading in een beperkte installatieruimte veroorzaakt heel wat kopzorgen!

Pepperl+Fuchs' KE5-schakelkastmodules zijn de nieuwste leden van onze familie AS-i-schakelkastmodules. Het unieke behuizingsconcept van de nieuwe KE5-schakelkastmodule biedt duidelijke zichtbaarheid en vereenvoudigt montage, bedrading en onderhoud in schakelkasten en junction boxes. Analoge en digitale versies zijn beschikbaar.


Push-inaansluiting aan de voorkant voor een eenvoudige montage

Klemmenblokken worden afzonderlijk ingeplugd tijdens indienstname.
Klemmenblokken worden afzonderlijk ingeplugd tijdens indienstname.

Bijna alle AS-i-modules beschikken over veer- en schroefklemmen die zich bovenop of onderaan de module bevinden. De KE5 pakt de zaken anders aan: aansluitpunten bevinden zich aan de voorzijde en worden eenvoudig in de modulegeduwd.

Dankzij de push-inaansluiting aan de voorkant en individuele insteekklemmen verloopt installatie sneller en eenvoudiger. Kabels worden in een mum van tijd aangesloten en op handige wijze weggeleid naar een enkele kabelgoot.


Ontworpen voor besparingen

De AS-i-modules van de KE5-serie besparen enorm veel plaats in schakelkasten en junction boxes.
De AS-i-modules van de KE5-serie besparen enorm veel plaats in schakelkasten en junction boxes.

De KE5 vereenvoudigt de aansluiting en verwijdering van steekverbindingen, schept orde in de schakelkast en maakt bijkomende installatieruimte vrij. Dankzij de aansluitmogelijkheid aan de voorzijde van het apparaat kunnen modules vlak worden gemonteerd op de bovenrand van de schakelkast of junction box. Samen met de smalle KE5-behuizing,, die <19 mm bedraagt, kan je zo tot 50% ruimte besparen.

Een duidelijk gekleurde klemmentoewijzing voor AS-i, AUX en analoge sensoren en actuators vereenvoudigt installatie en vermijdt een foute bedrading van de analoge KE5-modules.


Een eenvoudig ontwerp met veel voordelen

Relais- en elektronische uitgangversies delen dezelfde behuizing, wat tot een meer gestroomlijnde lay-out leidt en de module-installatie en bepaling van de vereiste kastruimte vereenvoudigt.
Relais- en elektronische uitgangversies delen dezelfde behuizing, wat tot een meer gestroomlijnde lay-out leidt en de module-installatie en bepaling van de vereiste kastruimte vereenvoudigt.

Het scharnierend, deels doorzichtig deksel is op ingenieuze wijze ontworpen om ook bij opening in één oogopslag de IO-status weer te geven, om als label voor de IO-functietoewijzing te dienen en om de kabels weg te leiden zodat ze op handige wijze kunnen worden samengebundeld voor een gestroomlijnde en goed georganiseerde schakelkast.

Voor diagnostische en onderhoudstaken zijn de analoge en digitale KE5-modules voorzien van een intelligent display met LED-achtergrondverlichting voor IO-identificatie en statusweergave. Het maakt de IO-toewijzing zelfs in donkere omgevingen duidelijk. Tweekleurige LED’s worden gebruikt om de overbelasting van een uitgang op kanaalsgebonden basis weer te geven.


Overbruggingsverbinding en selecteerbare sensorvoeding

Naast de innovatieve behuizing en het klapdekseldesign biedt de KE5 ook heel wat voordelen binnenin. De klemmen voor AS-i en AUX, die intern zijn overbrugd, realiseren de volle 10 A, waardoor omslachtige, dubbele bedradingshulzen op contactpunten overbodig zijn.

Aan de hand van een makkelijk toegankelijke schakelaar kan je kiezen voor een interne sensorvoeding via AS-i of een externe voeding via AUX. De digitale modules zijn voorzien van een veilige, functionele scheiding tussen beide voedingsmethodes.

De analoge KE5-modules evalueren stroom en spanning. Ofwel kunnen actuators of transmitters worden aangesloten en bestuurd met behulp van spanning of stroom. Daarnaast is ook een gemengde werking van beide voedingsmethodes mogelijk. Dit verhoogt flexibiliteit tijdens machineplanning en maakt meer installatieruimte vrij in schakelkasten. De analoge KE5-modules zijn makkelijk via jumper over te schakelen naar stroom of spanning, of anders via een AS-i-parameter bit. Deze speciaal ontworpen mechanische en elektrische behuizing beperkt warmteontwikkeling en zorgt voor een uitgebreid temperatuurbereik van -25 °C tot 70 °C. De uitstekende temperatuurcompensatie van de analoge KE5-modules garandeert een nauwkeurige signaalkwaliteit tijdens de procesbesturing.

Analoge of digitale versies van de AS-i-schakelkastmodules uit de KE5-serie zijn de juiste keuze voor AS-i-gebruikers die gebruiksgemak, flexibiliteit en kostenefficiëntie nastreven.


De voordelen in een oogopslag

  • Push-inaansluiting aan de voorkant vereenvoudigt installatie
  • Uiterst dunne behuizing van <19 mm verhoogt inhoudscapaciteit van de schakelkast
  • Kabels worden automatisch weggeleid, wat organisatie in de schakelkast ten goede komt
  • IO-display met achtergrondverlichting en functietoewijzing op de behuizing zorgen voor een duidelijk IO-verband
  • Makkelijk toegankelijke schakelaar stelt gebruikers in staat te kiezen hoe het aangesloten toestel zich voedt, ofwel via AS‑i, ofwel via externe stroomvoeding