Serviceline Industriële Sensoren
Serviceline Explosiebeveiliging

Hefhoogtecontrole op vorkheftrucks met 2D-laserscanner (2D LiDAR-sensor)

De toepassing

In productiefaciliteiten en logistieke distributiecentra verplaatsen vorkheftrucks zich constant tussen de verschillende hallen of delen van het gebouw. De vorkheftrucks rijden hierbij dikwijls door verschillende doorgangen, zoals branddeuren, in magazijnen of productiehallen. Bij een te grote hefhoogte of als de vorkheftruck een bijzonder hoge last draagt, zou dit kunnen leiden tot een botsing met de overhangende delen van het gebouw. Ongeacht de waakzaamheid van de chauffeur is het daarom nodig te verzekeren dat noch hefhoogte, noch lading de maximaal toegelaten doorrijhoogte overschrijdt.


Het doel

Een buitensporige hefhoogte of een laadvork volgeladen met goederen vertegenwoordigt een aanzienlijk risico. Zelfs een kleine botsing met een dwarsbalk kan dure gevolgen hebben: schade aan de vorkheftruck betekent stilstand van het voertuig tot na de reparatie en een beschadigde branddeur vormt een verhoogd veiligheidsrisico. Deuropeningen en poorten moeten daarom op betrouwbare wijze worden beschermd tegen botsingen met de voertuigen die erdoor rijden. Tegelijkertijd moeten ook vlotlopende logistieke en transportprocessen worden gegarandeerd.


De oplossing

De R2000-laserscanner kan tot vier verschillende detectievelden tegelijk observeren en wisselende waarschuwingssignalen uitsturen.
De R2000-laserscanner kan tot vier verschillende detectievelden tegelijk observeren en wisselende waarschuwingssignalen uitsturen.

Dankzij zijn continu 360° rondzicht en een stabiele, trillingsbestendige scan-as is de R2000 Detection 2D-laserscanner (2D LiDAR-sensor) in staat minuscule objecten in zijn scanbereik zo klein als 1 mm te detecteren. Omdat het hoogste punt van een vorkheftruck steeds afhangt van de last die hij draagt, wordt de R2000 op de zijkant van een deur of poort gemonteerd zodat de scan-as zich juist onder de maximale doorrijhoogte bevindt.

Omdat de situatie rond elke doorgang verschillend is, kan het detectieveld van de sensor worden aangepast aan een waaier van plaatselijke omstandigheden. De R2000 kan tot vier verschillende detectievelden tegelijk observeren en wisselende waarschuwingssignalen uitsturen. Met een detectiebereik tot 30 m voor natuurlijke objecten kan de R2000 gevaarlijke situaties vroegtijdig identificeren en onmiddellijk een alarmsignaal inschakelen.


De voordelen

PACTware-software laat een snelle configuratie van de detectievelden toe.
PACTware-software laat een snelle configuratie van de detectievelden toe.

De vier, vrij programmeerbare detectievelden kunnen in enkele minuten op de specifieke toepassing worden afgestemd met behulp van de gratis PACTware-software. Elektrische ladingen met visuele of auditieve waarschuwingssignalen (tot 100 mA) kunnen rechtstreeks met de schakeluitgangen van de R2000 worden verbonden; een bijkomend besturingspaneel is overbodig. In combinatie met de intuïtieve editor voor het instellen van de detectievelden zorgt dit voor een vlotte en eenvoudige ingebruikname.

De scanner kan worden geïnstalleerd met behulp van voordelige standaardcomponenten. De combinatie van een groot detectiebereik, een meethoek van 360° en de hoogste hoekresolutie van alle digitale I/O-scanners (tot 0,071°) zorgt voor een betrouwbare detectie van alle objecten die een mogelijk botsingsgevaar vertegenwoordigen; dit is een sensoroplossing die zich steeds perfect aan de plaatselijke omstandigheden aanpast.


Voordelen

  • Betrouwbare doorgangscontrole
  • Detectie van objecten zo klein als 1 mm
  • 360° rondzicht
  • Vrij programmeerbare detectievelden
  • Eenvoudig gebruik en snelle configuratie

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneer u

Lees de meest recente editie van e-news:

  • Industriële sensoren
  • Explosiebeveiliging
amplify–The Pepperl+Fuchs Magazine

Ontdek ons online magazine! Vol interessante succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.