Serviceline Industriële Sensoren
Serviceline Explosiebeveiliging

Ononderbroken materiaalstroom in productiefaciliteiten

Lichtsectiesensor controleert aanwezigheid en positie tegelijkertijd

Toepassing

Dikwijls worden robotautomaten gebruikt voor de toevoer van individuele onderdelen of ruwe grondstoffen in productie- of verwerkingsprocessen. Werkstukdragers worden ingezet voor het transport van de onderdelen naar de fabriek, waar ze automatisch uit de dragers worden verwijderd.  In traditionele oplossingen worden vision sensors gebruikt om de positie van de te behandelen werkstukken te controleren. Dit proces is duur en ingewikkeld gezien deze sensoren snel de grenzen van hun detectiecapaciteit bereiken bij voorwerpen met beperkt contrast. In dergelijke gevallen vereisen standaard vision sensors een bijkomende, externe verlichting en ingewikkelde configuratie.


Doel

Een ononderbroken toevoer van ruwe grondstoffen is van fundamenteel belang om kostenefficiënte processen in productiefaciliteiten te garanderen. De grondstoffen of halffabricaten, die in kleur kunnen verschillen, worden in werkstukdragers naar de machine gebracht. Voordat ze door de robotautomaat worden vastgegrepen, is het nodig om te controleren of alle stukken aanwezig zijn (aanwezigheidscontrole) en of alle stukken correct gepositioneerd zijn (positiecontrole). Een efficiënte werking zonder fabrieksstilstand of productieafval is altijd de topprioriteit.
 


Oplossing

Met de SmartRunner Matcher lichtsectiesensor van Pepperl+Fuchs kunnen beide detectietaken in één enkele stap worden uitgevoerd. De sensor wordt boven de transportband gemonteerd en controleert twee voorwerpen tegelijk door de hoogteprofielen te identificeren. Wanneer deze hoogteprofielen overeenkomen met het in de sensor opgeslagen referentieprofiel, zendt de schakeluitgang een “goed” signaal uit. Verschillende hoogteprofielen duiden aan dat materiaal ontbreekt of verkeerd gepositioneerd is, waardoor de sensor een “slecht” signaal uitzendt. De SmartRunner Matcher vermijdt op deze manier afval en productiestilstanden, en stimuleert efficiëntere productieprocessen.
 Afhankelijk van feit of het gedetecteerde profiel overeenkomt met het opgeslagen referentieprofiel, zal de SmartRunner Matcher ofwel een “goed” of “slecht” schakelsignaal uitzenden.

Voordelen

SmartRunner Matchers worden in de fabriek geoptimaliseerd om hoogteprofielen te vergelijken, wat betekent dat ze rechtstreeks in de toepassing kunnen worden geïntegreerd zonder dat enige speciale expertise vereist is. De oplossing is eenvoudig te configureren, en er is geen nood om ruwe data te evalueren. In plaats daarvan, wordt het detectieresultaat geleverd als schakelsignaal dat door gelijk welk besturingspaneel kan worden geïnterpreteerd. Lichtsectietechnologie levert uiterst nauwkeurige, betrouwbare resultaten, onafhankelijk van de kwaliteit, het contrast en de kleur van het oppervlak van de te detecteren voorwerpen. In tegenstelling tot traditionele, op beeldverwerking gebaseerde oplossingen, is geen dure en moeilijk te installeren, externe verlichting vereist. Het brede detectiebereik van 160 mm laat toe meerdere voorwerpen te detecteren en verifiëren. Er is eveneens een uitgebreide versie van de SmartRunner Matcher beschikbaar, die toelaat om tot 32 hoogteprofielen in de sensor op te slaan voor een snelle herparametrering na productiewisselingen.


SmartRunner Matcher in één oogopslag

  • Een compacte, vooraf geconfigureerde lichtsectiesensor voor het detecteren van hoogteprofielen
  • Snelle integratie in gelijk welk besturingssysteem dankzij eenvoudig te verwerken schakelsignalen
  • Uiterst betrouwbare resultaten, ongeacht kwaliteit, kleur en contrast van het oppervlak
  • Niet duur en eenvoudig te installeren zonder nood aan bijkomende, externe verlichting
  • Eenvoudige indienstname dankzij parametrering via data matrix-besturingscodes en teach-in

e-news

Abonneer je op onze nieuwsbrief om updates en interessante informatie uit de automatiseringswereld te ontvangen.

Abonneer je

Lees de meest recente editie van e-news:

  • Industriële sensoren
  • Explosiebeveiliging
amplify–The Pepperl+Fuchs Magazine

Ontdek ons online magazine! U vindt er tal van interessante succesverhalen, toepassingsrapporten, interviews en regionaal nieuws.