Serviceline Industriële Sensoren
Serviceline Explosiebeveiliging

ML100-Sensoren met Diffuus Werkingsprincipe Detecteren Blauwe Fotovoltaïsche Wafers

Betrouwbare Herkenning van Fotovoltaïsche Wafers met de ML100 en BlueBeam-Technologie

De Toepassing

De basisfunctie van fotovoltaïsche cellen is om zoveel licht als mogelijk om te zetten in elektrische energie. De zonnewafers vormen de fysieke basis van de fotovoltaïsche cel. Ze bestaan uit blauw silicium en zijn voorzien van een speciale, anti-reflecterende coating om een hoge absorptiecapaciteit - en daaruit voortvloeiende hoge celefficiëntie - te garanderen. Tijdens de productie van de fotovoltaïsche cellen worden de wafers gesorteerd en automatisch in bakken geladen voor verdere verwerking. Hiervoor moeten de wafers met behulp van (vacuüm) zuignappen worden opgepikt. Om ervoor te zorgen dat de grijper de wafers correct oppikt - en om vlotlopende processen te garanderen - moet de aanwezigheid van de fotovoltaïsche wafers op betrouwbare wijze worden geverifieerd.


Het Doel

De betrouwbare detectie van fotovoltaïsche wafers is één van de meest veeleisende taken voor een optische sensor. Dit is omdat de anti-reflecterende coating betekent dat de reflexiviteit van een blauwe fotovoltaïsche cel slechts 0,3% mag bedragen. De sensor moet daarom in staat zijn zonnewafers te detecteren ongeacht hun kleur, textuur of reflexiviteit. Bovendien veroorzaakt het transport van grotere zonnewafers een op en neer gaande beweging aan de randen. Dit betekent dat de sensor zeer dicht bij de te scannen voorwerpen moet worden gemonteerd. Wanneer de transportsnelheid toeneemt, wordt ook verwacht dat de detectiesnelheid van de sensor vergroot.


De Oplossing

De ML100-sensor met diffuus werkingsprincipe en BlueBeam-technologie
De ML100-sensor met diffuus werkingsprincipe en BlueBeam-technologie

De BlueBeam-variant van de beproefde ML100-serie is in staat om alle soorten fotovoltaïsche wafers te detecteren. Hij gebruikt een blauwe LED met een krachtige, doch zeer nauwkeurige lichtvlek met een golflengte van 470 nm. Traditionele, rode LED’s zijn gebaseerd op een golflengte van 650 nm. De ML100 met BlueBeam-technologie biedt hierdoor meer nauwkeurigheid bij de detectie van zonnewafers met een uitzonderlijk lage reflexiviteit dan typische, rode LED-sensoren. De diffuse reflectiesensor met zijn korteresponstijd van 1 ms voldoet aan de eisen van toepassingen met toenemende transportsnelheden.


Technische Kenmerken:

  • BlueBeam-technologie met gemoduleerd licht met een golflengte van 470 nm
  • Zeer heldere, duidelijk zichtbare, blauwe lichtvlek
  • Eenduidige LED’s voor inschakeling (POWER ON) en schakelstand
  • Ultracompact ontwerp met metalen schroefdraad voor eenvoudige montage

De Voordelen

Dankzij zijn groot detectiebereik kan de sensor zelfs verder van de te scannen voorwerpen worden gemonteerd. Dit is omdat de sensor de zonnewafers zelfs bij aanzienlijke bewegingen aan de randen detecteert. De ML100-serie met BlueBeam-technologie detecteert op betrouwbare wijze blauwe zonnewafers, maar kan ook worden ingezet voor het identificeren van moeilijk te detecteren printplaten (PCB’s). De heldere, blauwe LED-lichtbron vereenvoudigt installatie en set-up. Aangezien scannen aan hoge frequentie minder gevoelig is voor storingen, bewaart de sensor een stabiel signaal, zelfs wanneer hij wordt blootgesteld aan mechanische krachten zoals schokken of trillingen.


De Oplossing in het Kort Samengevat

  • Betrouwbare detectie van lichtabsorberende wafers voor fotovoltaïsche cellen
  • Detectie ongeacht kleur, textuur en reflexiviteit
  • Uitgebreid detectiebereik voor een flexibele installatie

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneer u
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.