Serviceline Industriële Sensoren
Serviceline Explosiebeveiliging

Betrouwbare Detectie in PCB-Productie dankzij ML100-Sensor

Sensor met Convergerende Lichtbundel Detecteert Verschillende Soorten PCB’s

De Toepassing

De PCB-industrie (Printed Circuit Board) vormt de ruggengraat van de elektronica-industrie. Vrijwel alle elektronische producten bevatten één of andere vorm van PCB of printplaat. Deze platen bundelen verschillende componenten samen met koperen bedradingen of “kopersporen”. De productie van deze printplaten vereist verschillende machines voor de verwerking en verplaatsing. Enkele voorbeelden van dergelijke machines zijn: transportbanden, buffers, frees- of etsmachines, los- en laadeenheden en transportcontrollers. Het is bij elke productiefase belangrijk dat de printplaten op betrouwbare wijze worden gedetecteerd om hun exacte positie en locatie te bepalen voor navolgende verwerkingsfasen.


Het Doel

De detectie van printplaten (PCB’s) is absoluut geen sinecure. Enkele uitdagingen waarmee de sensoren te kampen hebben, zijn de verschillende kleuren, texturen en reflexiviteit (van dof mat tot glanzend) van de printplaten. Verdere uitdagingen zijn het kunnen negeren van gaten of uitsparingen in de PCB’s of het negeren van glanzende achtergrondvoorwerpen. Andere taken omvatten de identificatie van individuele componenten op de printplaten of de zorgvuldige detectie van printplaatranden om een nauwkeurige stoppositie te bepalen. Bovendien moeten de sensoren voor printplaatdetectie ultracompact zijn om in de gebruikte machines te passen en moeten ze makkelijk te monteren zijn, en idealiter geen bijkomende aanpassingen vereisen.


De Oplossing

De ML100-8-HGU-100-RT/102/115/162-sensor met convergerende lichtbundel
De ML100-8-HGU-100-RT/102/115/162-sensor met convergerende lichtbundel

De ML100-sensor met convergerende lichtbundel is de ideale oplossing voor de toepassing dankzij enkele handige producteigenschappen. Allereerst biedt de sensor een langwerpige lichtvlek, die garandeert dat het apparaat zelfs bij het scannen over gaten of uitsparingen in de printplaat ingeschakeld of “AAN” blijft. Dit is omdat de lichtvlek de gaten en uitsparingen negeert terwijl een ander deel ervan het printplaatoppervlak blijft scannen. Ten tweede, zorgt de smalle en duidelijke lichtvlek voor een nauwkeurige detectie van de stoppositie. En, ten derde, detecteert de sensor op betrouwbare wijze printplaten in alle kleuren en texturen dankzij zijn weergaloos optisch ontwerp. In het kort samengevat, vormen de langwerpige lichtvlek en uitstekende scanprestaties de basis voor het succes van de sensor in deze toepassing. In deze configuratie detecteert de sensor de printplaat zodra deze de lichtvlek betreedt en schakelt deze niet uit terwijl hij de volledige lengte van de printplaat scant. Wanneer de printplaat loodrecht op de lengte van de lichtvlek wordt voortbewogen, zorgt de sensor ervoor dat de stoppositie zo nauwkeurig mogelijk is als bepaald door de smalle lichtvlek. 


Technische Kenmerken:

  • Constante detectie op gelijk welk oppervlak, inclusief glanzende printplaten
  • Langwerpige lichtbundel negeert gaten en uitsparingen op printplaten
  • Nauwkeurige detectie van printplaatpositie dankzij smalle lichtvlek
  • Uitstekende scanprestaties garanderen betrouwbare detectie van verschillende printplaten

De Voordelen

De diffuse reflectiesensor ML100 met convergerende lichtbundel levert uitstekende scanprestaties en maakt licht werk van de detectie van printplaten met verschillende reflexiviteit. Montage en uitlijning van de ML100-serie verlopen uiterst eenvoudig dankzij een rode LED en metalen draadbussen met interne schroefdraad. De schakelstanden zijn ook duidelijk zichtbaar vanuit gelijk welke richting dankzij de heldere LED’s.


De Oplossing in het Kort Samengevat

  • Printplaatproductie in de elektronica-industrie
  • Detectie van oppervlakken met verschillende kleuren, texturen en reflexiviteit
  • Krappe montageruimte vereist een compacte sensor
  • Langwerpige lichtvlek en uitstekende scanprestaties garanderen betrouwbare detectie van verschillende printplaten

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneer u
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.