Serviceline Industriële Sensoren
Serviceline Explosiebeveiliging

F99-inclinatiesensoren verhogen de energieopbrengst bij geconcentreerde zonne-energietoepassingen

2024-02-22

F99 inclination sensor

Of ze nu worden ingezet in machines of installaties, mobile equipment of thermische zonnecollectoren: inclinatiesensoren worden gebruikt wanneer hellingshoeken op betrouwbare wijze moeten worden gemeten. Met de F99-serie biedt Pepperl+Fuchs een verscheidenheid aan inclinatiesensoren voor een reeks toepassingen. Ze meten hoeken met een nauwkeurigheid van ±0,15° en bieden daarmee maximale nauwkeurigheid. Door het robuuste ontwerp kunnen de inclinatiesensoren van de F99-serie een grote verscheidenheid aan toepassingsmogelijkheden bieden, zowel binnen als buiten en in zware omstandigheden. Eén toepassingsgebied is dat van duurzame energie. Zo kunnen de inclinatiesensoren van de F99-serie helpen de energieopbrengst van geconcentreerde zonne-energie-installaties (CSP) te verhogen.


Robuust en geschikt voor outdoortoepassingen

De F99-inclinatiesensoren van Pepperl+Fuchs zijn gebaseerd op een tweeledig montageconcept, waardoor zij zeer stevig zijn. Een robuuste metalen bevestigingsbeugel beschermt de sensormodule tegen schokken. Dankzij het ontwerp kunnen sensoren snel en gemakkelijk worden vervangen. Wanneer de beugel eenmaal bevestigd is, vereist deze geen verdere uitlijning of kalibratie. Dankzij de IP69-beschermingsklasse is deze ideaal voor toepassingen in zware omstandigheden. Hieronder vallen ook omgevingen met extreme temperaturen en weersomstandigheden, zoals de woestijn.


Richting zon


In CSP-toepassingen reflecteren talrijke spiegels zonlicht op een centraal punt of ontvanger.

Het robuuste ontwerp maakt de inclinatiesensoren van de F99-serie de ideale oplossing voor inclinatiemetingen in geconcentreerde zonne-energietoepassingen. CSP-installaties genereren energie uit zonnewarmte en staan gewoonlijk in gebieden met veel zonlicht. Deze energiecentrales hebben talloze spiegels, heliostaten genaamd, die de zonnestralen concentreren op een ontvanger of ontvangstgebied. Een warmtedrager in de ontvanger wordt door het zonlicht opgewarmd en drijft een stoom- of gasturbine aan, die op haar beurt elektriciteit opwekt. Hoe meer zonlicht, hoe meer stroom kan worden opgewekt.

Om lichtverstrooiing ten gevolge van een onnauwkeurige spiegeluitlijning te vermijden, worden inclinatiesensoren gebruikt om de hellingshoeken van de spiegels te detecteren. Het robuuste ontwerp en het temperatuurbereik van–40 °C … +85 °C van de F99-serie maken hem perfect voor deze toepassing, vooral wanneer de CSP-installatie in de woestijn staat, waar grote temperatuurschommelingen plaatsvinden. De inclinatiesensoren zijn bestand tegen de hitte en de kou en meten de hellingshoek op betrouwbare en nauwkeurige wijze. Hierdoor kunnen de spiegels perfect worden uitgelijnd met de zonnestralen zodat steeds zoveel mogelijk zonnestraling in stroom kan worden omgezet. Op deze wijze dragen de F199-inclinatiesensoren bij tot de verhoogde effectiviteit en efficiëntie van CSP-installaties.

In één oogopslag

  • Ultraprecieze inclinatiemeting voor maximale efficiëntie en meer toepassingsmogelijkheden
  • Robuust tweeledig montageconcept
  • IP68/69-beschermingsklasse
  • Groot temperatuurbereik van -40 °C tot +85 °C

amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneer u