Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Identificatie van werkstukken op monorailsystemen

RFID-systeem optimaliseert automatische procesbesturing

De toepassing

In tal van fabrieken gebruikt men monorails om werkstukken te verplaatsen. Eén van de industrieën waar dit het geval is, is de automobielindustrie. Het voordeel van dergelijke monorailsystemen is dat de vloer vrij en toegankelijk blijft, en dat ze op een vanuit ergonomisch oogpunt ideale hoogte kunnen worden gemonteerd. De snelheid waaraan monorails bewegen, bedraagt meestal minder dan één meter per seconde. Hun aandrijfmotoren produceren sterke, elektromagnetische storingsvelden.


Het doel

Voor een efficiënte aansturing van de productieprocessen, moeten werkstukken op transportsystemen automatisch worden geïdentificeerd en gealloceerd. Op basis van deze informatie, worden dan de nodige ondersteuningsprocessen en productiestappen geactiveerd door het besturingssysteem. Bovendien worden beschadigde of verkeerd gealloceerde producten automatisch uit de montagecyclus verwijderd. Om te garanderen dat al deze stappen vlot en correct verlopen, moeten de individuele hangers op de monorail duidelijk worden gedetecteerd en geïdentificeerd wanneer ze bepaalde punten passeren. 


De oplossing

De IQH1-FP-V1 lees-/schrijfkop en de IQC21-58 transponder
De IQH1-FP-V1 lees-/schrijfkop en de IQC21-58 transponder

RFID-lees-/schrijfkoppen worden lokaal gemonteerd op de vastgelegde plaatsen en verbonden met de veldbus of het besturingssysteem van de installatie. De selectie van de juiste sensor voor de toepassing garandeert dat diens functionaliteit niet wordt beïnvloed door de elektromagnetische velden rondom. Wanneer het gepaste meetbereik is ingesteld, kunnen de RFID-lees-/schrijfkoppen de gegevens van de tag op betrouwbare wijze scannen wanneer de onderdelenhangers voorbijgaan. Tags met een ferrietkern laten een rechtstreekse montage op metaal en vlakke, beveiligde installatie op de hangers mogelijk. De normale snelheden van monorails in aanmerking genomen, is het gewoonlijk niet nodig om de scantijd aan te passen. Mocht dit echter wel nodig zijn, is dit geen probleem. De FP-serie RFID-lees-/schrijfkoppen is ideaal geschikt voor installatie in monorailsystemen

 

Technische kenmerken:
IQH1-FP-V1 lees-/schrijfkop 

 • Aansluiting via V1-connector (M12x1)
 • Dual-LED voor functieweergave
 • IP67-beschermingsgraad
 • Voor verbinding met de IDENTControl-besturingsinterface

IQC21-58 transponder

 • Batterijloze lees-/schrijftag
 • IP67-beschermingsgraad
 • Voorgeboorde montagegaten voor een eenvoudige installatie
 • Hoge bestendigheid tegen water, chemicaliën, transformatorenolie, benzine en stookolie

De voordelen

IQH1-FP-V1 lees-/schrijfkop
IQH1-FP-V1 lees-/schrijfkop

Een perfecte afscherming wordt bereikt in combinatie met de IDENTControl-besturingsinterface en met afgeschermde verbindingskabels. Identificatie met behulp van RFID betekent dat werkstukken te allen tijde kunnen worden gelokaliseerd, en zorgt bovendien voor een optimaal systeembeheer. De beschrijfbare tags zijn robuust en vormen de basis voor een duurzame oplossing. Beschadigde producten kunnen automatisch worden uitgeworpen.


Een kort overzicht

 • Betrouwbare identificatie van werkstukken
 • Robuuste, duurzame oplossing
 • Automatische activering van ondersteuningsprocessen en productiestappen
 • Automatische uitwerping van beschadigde producten
 • Geoptimaliseerde procesbesturing 

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
amplify–Het Pepperl+Fuchs magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.