Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Foutsignaalversterkers voor temperatuurmeting [Toepassingsrapport]


Isolatiemodules met foutsignaalrelais bieden een kosteneffectieve oplossing voor de bewaking van elektrische machines

Toepassing

In de automatiseringstechnologie worden basistaken vaak uitgevoerd door elektrische machines, zoals bijvoorbeeld het aandrijven van asloze schroeven, transportbanden en pompen. Omdat fouten in dergelijke situaties mogelijk aanzienlijke gevolgen kunnen hebben, moeten deze machines op betrouwbare wijze worden bewaakt en bestuurd. De bewaking vereist een systeem dat fouten kan detecteren en correctieve maatregelen kan aansturen. Deze taak moet niet noodzakelijk worden uitgevoerd door een procesbesturingssysteem of PLC. Het gebruik van isolatiemodules met foutsignaalrelais vertegenwoordigt een kosteneffectieve oplossing.


Doel

Het doel van een bewakingsconcept is om een fouten, overbelasting of storingen te vermijden, maar ook om op betrouwbare wijze veiligheidsrelevante parameters te besturen en het apparaat in kwestie in geval van fout uit te schakelen. Hierdoor kunnen lichamelijke verwondingen, schade aan het milieu, beschadiging van de machine en een systeemstop worden vermeden.


Voordelen

Met temperatuuromvormers zoals de KFD2-GUT* zijn schakelsignalen beschikbaar op de module-uitgang, zonder afhankelijk te zijn van de centrale besturingseenheid
Met temperatuuromvormers zoals de KFD2-GUT* zijn schakelsignalen beschikbaar op de module-uitgang, zonder afhankelijk te zijn van de centrale besturingseenheid

Bij lange en aan interferentie onderhevige signaaltransmissies moeten isolatiemodules worden gebruikt tussen de veldapparatuur en de besturingseenheid – ofwel als geïsoleerde barrières, om de explosiegevaarlijke zone te beschermen tegen een te hoge energiestroom, of als signaalomvormers voor veilige zones. Wanneer GUT-temperatuuromvormers zoals de KFD2-GUT* met instelbare grenswaarde-uitgangen worden gebruikt als isolatiemodules zijn er automatisch al schakelsignalen beschikbaar op de module-uitgang, zonder te moeten vertrouwen op een centrale besturingseenheid.


Oplossing

Bij het meten van temperaturen op elektrische machines zijn de meetwaarden van de stator, lagers en oppervlakken van groot belang. Zij wijzen, bijvoorbeeld, op afwijkingen in inductiestroom, druksmering of koeling. Als de elektrische machine wordt gebruikt als aandrijving voor een pomp, kan het monitoren van de temperatuur van de verpompte vloeistoffen een doeltreffende manier zijn om overbelasting van de aandrijving te vermijden.

Bij vloeistoffen waarvan het stollingspunt boven de omgevingstemperatuur ligt, kan de temperatuursbewaking worden gebruikt om het opstarten van de pomp uit te stellen tot de viscositeit van de vloeistof het juiste werkingsniveau bereikt. De doorgestuurde signalen worden ononderbroken door de module gecontroleerd op het onder- of overschrijden van de instelbare grenswaarden. Wanneer de gekozen grenswaarden worden bereikt, worden vooraf vastgelegde processen in gang gezet; in de meest elementaire gevallen betekent dit een uitschakeling van de component in kwestie.


De voornaamste voordelen in één oogopslag

  • Temperatuuromvormers met grenswaarden laten toe de temperatuur te bewaken zonder het besturingssysteem te moeten inschakelen, bijvoorbeeld als de grenswaarden
    veranderen
  • Zij zijn geschikt voor alle soorten sensoren gebruikt voor het meten van temperatuur (thermokoppels, weerstandsthermometers, potentiometers)
  • De module maakt deel uit van de productgroep rondom het "K-systeem", die ook bijkomende foutsignaalversterkers omvat. Dit betekent dat vrijwel alle kritieke parameters (bewaking van de rotatiesnelheid, bewaking van de synchronisatie, transmittervoeding met instelbare min/max-alarm) kunnen worden bewaakt met modules van hetzelfde systeem.