Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Solution Engineering door Pepperl+Fuchs – Op maat gemaakt en klaar voor gebruik

2015-04-27

Intrinsically safe interface solutions
Als één van Pepperl+Fuchs' voornaamste sterke punten speelt intrinsiekveilige interfacetechnologie een belangrijke rol in de Solution Engineering Centers

Pepperl+Fuchs staat bekend voor haar hoogkwalitatieve explosiebeveiligingsproducten. Via haar Solution Engineering Centers (SEC's) biedt de afdeling Process Automation engineering en op maat gemaakte systeemoplossingen aan klanten overal ter wereld.

"Het startsein voor de bouw van het eerste Solution Engineering Center van Pepperl+Fuchs werd al in 2006 gegeven, als antwoord op de behoeften van klanten. Vandaag de dag willen klanten volledige systeemoplossingen waarbij alles afkomstig is van één enkele leverancier, inclusief documentatie en certificatie. Of, anders gezegd: een one-stop shop," verklaart Hermann Best, directeur van de bedrijfsunit Systems+Solutions. "Het voordeel voor klanten is duidelijk. Ze kunnen de omvang van hun eigen inzet bij de engineering van de systeemarchitectuur beperken, waardoor ze aanzienlijk aan kosten besparen en één enkele leverancier als contactpunt hebben."


Procesautomatisering de wereld rond

Pepperl+Fuchs heeft notitie genomen van de grote vraag naar systeemoplossingen met explosiebeveiligingscertificatie en heeft sindsdien SEC's overal ter wereld geopend: van Buehl in Duitsland, Wednesbury in het Verenigd Koninkrijk en Burago in Italië tot Houston in de VS, Beijing, Melbourne, Bangalore en andere locaties. "Deze aanpak verschaft ons de ideale basis om niet enkel te reageren op lokale omstandigheden en markteisen, maar ook om internationale projecten lokaal te managen in elke afzonderlijke fase en hen uit te voeren in nauwe samenwerking met onze klanten," zegt Best.

De portfolio van oplossingen uitgewerkt in de SEC's is ondertussen zeer omvangrijk geworden en beslaat verschillende technologieën:

 • Interface-schakelkastoplossingen
 • Remote I/O-behuizingen
 • FieldConnex® veldbusoplossingen
 • Verdeeldozen
 • Besturings- en distributiepanelen met de volgende soorten bescherming: drukvaste veiligheid (Ex d), verhoogde veiligheid (Ex e) of overdruk- en drukregeling (Ex p)

Tussenstop Buehl – gestandaardiseerde processen versnellen

Kwetsbare elektronische componenten worden beschermd door stevige behuizingen
Kwetsbare elektronische componenten worden beschermd door stevige behuizingen

Een uitstap naar het SEC in Buehl in het zuiden van Duitsland biedt enig inzicht in de werkwijze van de centra. Deze vestiging heeft de laatste vijf jaar hard gewerkt om processen te standaardiseren en optimaliseren. "Omdat we zo'n 60 projecten per week behandelen binnen een kort tijdschema moesten we, bijvoorbeeld, procestijden in de productie optimaliseren en van parallelle productie naar het principe van een enkelvoudige productiestroom overschakelen," legt Markus Hertel, hoofd van het SEC in Buehl, uit. De introductie van het aanpasbare 3D-systeem EPLAN Pro Panel was één van dergelijke standaardiseringsmaatregelen. Dit systeem garandeert dat ingewikkelde prototypes niet langer fysiek moeten worden gebouwd. Bovendien worden mechanische problemen tijdens de planning van de kasten al vroeg in het ontwikkelingsproces geïdentificeerd zodat ze snel kunnen worden verholpen.

"In het algemeen analyseren we onze processen voortdurend en passen we hen aan zodat ze steeds op de meest doeltreffende manier aansluiten bij de behoeften van de klant," benadrukt Hertel. "En doordat de standaardisering van processen in nauwe samenwerking met andere vestigingen plaatsvindt, zijn we in staat onze werklast evenwichtig over de SEC's te spreiden en te verdelen."


Van offertefase tot uw tailor-made oplossing

Maar wat zijn de reële werkprocessen die worden gevolgd wanneer een klant een maatwerkoplossing wenst? In de offertefase – van de oorspronkelijke aanvraag en haalbaarheidsstudie tot de productberekening en oplossingsofferte – werkt het SEC nauw samen met de dienst Verkoop. Wanneer het contract is toegekend, wordt de volledige verantwoordelijkheid voor het project en diens uitvoering overgedragen aan het SEC. "Wij zijn verantwoordelijk voor alles, van productietekeningen tot aankoop, montage, bedrading en goedkeuringstests. We zorgen voor alle klantdocumentatie en explosiebeveiligingscertificaten vooraleer de op maat gemaakte systeemoplossing kant-en-klaar bij de klant af te leveren," verklaart Markus Hertel.

Tussenstop Houston – certificering inbegrepen

Pepperl+Fuchs levert "kant-en-klare" oplossingen met inbegrip van alle benodigde certificaten en documentatie
Pepperl+Fuchs levert "kant-en-klare" oplossingen met inbegrip van alle benodigde certificaten en documentatie

In vele van deze maatwerkoplossingen speelt certificering een doorslaggevende rol. Een kijkje bij het SEC in Houston in de staat van Texas (VS) toont aan juist hoe belangrijk dit is. "Net als bij de andere, wereldwijd verspreide vestigingen bieden wij onze klanten oplossingen die voldoen aan alle van toepassing zijnde veiligheidsvereisten en beschikken we over de nodige lokale, regionale of internationale certificaten," legt David Hohenstein, Business Manager van de Amerikaanse SEC's, uit vooraleer toe te voegen: "Dit stelt ons in staat een dienst aan te bieden die ons onderscheidt van vele andere bedrijven." Natuurlijk kunnen klanten hun eigen oplossingen ontwerpen en deze zelf laten certificeren, maar dit is tijdrovend gezien het aantal goedkeuringsnormen en certificeringsinstanties enorm groot is:

 • ATEX
 • IECEx
 • ISO
 • UL
 • Customs Union (vroeger GOST)
 • CCOE
 • NEPSI
 • CSA
 • INMETRO
 • talrijke andere…

"Rekening houdend met de overvloed aan te volgen bepalingen wordt de werklast van onze klanten verlicht als zij niet langer zelf moeten instaan voor het behalen en bijhouden van de certificatie, vooral nu er een duidelijke trend is naar het stroomlijnen van organisatiestructuren," zegt Hohenstein. "Onze op maat gemaakte, volledig gecertificeerde oplossingen helpen niet enkel de tijdsduur voor de inwerkingstelling van een systeem in te korten; het feit dat het personeel van de klant zich kan concentreren op hun echte kerntaken verhoogt ook de efficiëntie en spaart het bedrijf geld."


Thuis in elke Zone

Pepperl+Fuchs beschikt over erkenningen voor alle belangrijke beveiligingsklassen, alsook over de goedkeuring om gecertificeerde oplossingen voor toepassingen in Zone 1 en 2 of Divisie 1 en 2 te vervaardigen in overeenstemming met regionale specificaties. "Voor bedrijven met een internationale projectbusiness is het feit dat we dezelfde diensten in al onze wereldwijd verspreide SEC's aanbieden een belangrijk voordeel," benadrukt Hohenstein. "In deze projecten worden taken zoals engineering, aankoop of constructie vaak uitgevoerd op verschillende locaties. In dergelijke gevallen kan Pepperl+Fuchs optimale ondersteuning bieden in elke projectfase."


Tussenstop Wednesbury en Burago – de juiste basis voor elke oplossing

Deze lasrobot heeft slechts acht minuten nodig voor een roestvrijstalen behuizing van 620 x 450 x 215 mm
Deze lasrobot heeft slechts acht minuten nodig voor een roestvrijstalen behuizing van 620 x 450 x 215 mm

Zo'n 8 000 kilometer van Houston streven de vestigingen van Wednesbury in het Verenigd Koninkrijk en Burago in Italië ernaar om synergie-effecten te benutten en zeer kosteneffectieve componenten voor alle SEC's op één site te vervaardigen. Beide vestigingen maken lege behuizingen die later in de andere SEC's als basis voor maatwerkoplossingen zullen worden gebruikt.

Het SEC in Wednesbury bij Birmingham produceert behuizingen vervaardigd uit roestvrijstalen platen of glasvezelversterkt polyester voor de volgende beschermingstypes: verhoogde veiligheid (Ex e), intrinsieke veiligheid (Ex i) en overdruk- en drukregeling (Ex p). De metalen behuizingen worden uit plaatstaal gesneden vooraleer te worden samengesteld en afgewerkt met behulp van een speciale lasrobot. Wat echt speciaal is aan deze roestvrijstalen behuizingen van Pepperl+Fuchs is dat hun design hen toelaat te worden verwerkt zonder toevoeging van enige lasnaden. Dit is een groot voordeel voor klanten, die een behuizing ontvangen die volledig uit corrosie- en zoutwaterbestendige materialen (AISI 316L) bestaat.

Het SEC in Burago bij Milaan maakt drukvaste (Ex d) behuizingen in zoutwaterbestendig (kopervrij) aluminium of roestvrij staal. De ruwe grondstoffen worden speciaal voor Pepperl+Fuchs in een gieterij vervaardigd. In het state-of-the-art CNC-bewerkingscentrum worden de ruwe grondstoffen vervolgens verwerkt in overeenstemming met de explosiebeveiligingsvereisten en voorbereid voor verdere klantspecifieke aanpassingen.


Alles afkomstig van één enkele leverancier

Deze behuizingen worden dan vanuit Wednesbury en Burago naar SEC's overal ter wereld verstuurd, waar ze worden omgezet in maatwerkoplossingen - indien nodig met volledige documentatie en certificatie. Deze oplossingen zijn klaar voor onmiddellijk gebruik en zijn afkomstig van één enkele leverancier, waardoor klanten zich op hun kernbusiness kunnen concentreren.

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren