Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Monitoring van baanspanning met ultrasone sensoren

De toepassing

Het gebruik van ultrasone sensoren voor feedback over de materiaalspanning in thermovorming, metaalstempeling en papierconversieprocessen draagt bij tot een doeltreffende, constante materiaalstroom. Door ofwel het doorhangniveau van een vrijhangende rol materiaal tussen de toevoerspoel en de productie-eenheid, ofwel de positie van de dancer-rol (dancer arm) te controleren, genereert de controle-eenheid van het systeem onmiddellijk de vereiste snelheidsaanpassingen om steeds exact hetzelfde, reproduceerbaar eindproduct te kunnen creëren.


Het doel

Er moet een betrouwbare oplossing worden gevonden voor de controle van de materiaalspanning op de persen. De juiste spanning is van primordiaal belang om een constante doorloopsnelheid en materiaalstroom te garanderen. Deze constantheid is de meest doeltreffende manier om steeds een gelijkmatige kwaliteit en dezelfde eindresultaten te leveren, wat cruciaal is voor metaalstempeling- en metaalvormingsprocessen. Het stroomlijnen van het proces op deze manier spaart tijd en leidt tot een eindproduct waarop je steeds opnieuw kan vertrouwen, of het nu gaat om een stuk metaal dat perfect tot een beugel wordt gevormd of een stuk papier dat op maat wordt gesneden.


De oplossing

Een ultrasone sensor (bijvoorbeeld van de L2-serie) wordt centraal boven de rol van het gebruikte materiaal gehangen. De akoestische puls die door de sensor wordt uitgezonden komt loodrecht in contact met het materiaal. Het apparaat kan de afstand tot de rol ofwel continu bewaken, ofwel via twee schakeluitgangen aangeven wanneer vooraf ingestelde grenswaarden werden bereikt. Je kan de controleparameters snel en gemakkelijk instellen met behulp van de programmeringstoetsen of parametersoftware.


De voordelen

Er zijn situaties waar een ultrasone sensor beter geschikt is voor een toepassing dan een optische sensor. Ultrasone sensoren zijn ideaal voor toepassingen in stoffige omgevingen of waar gewerkt wordt met transparante voorwerpen of voorwerpen van een verschillende kleur, met laterale bewegingen van het materiaal of met eindproducten in verschillende afmetingen of materialen. Ultrasone sensoren bieden je bovendien de mogelijkheid om aan te geven wanneer de spanning haar maximum-/minimumgrens heeft bereikt. Analoge modellen controleren dan weer continu en tot op de millimeter precies of het materiaal begint door te hangen.


Voordelen

  • Betrouwbare controle over materiaaltoevoer
  • Prestaties worden niet beïnvloed door kleur, oppervlakteglans of schommelende bewegingen
  • Gebruikersvriendelijke instelling van meetbereik
  • Eenvoudige installatie
  • Onderhoudsvrije werking