Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Geautomatiseerde material handling-systemen met AS-i voor luchthavens

Op internationale luchthavens worden dagelijks duizenden stukken bagage verwerkt. Ondanks het grote aantal koffers en reistassen, die na elke vlucht weer met hun eigenaar moeten worden verenigd, is verloren of misplaatste bagage eerder een uitzondering dan de regel. Geautomatiseerde material handling-systemen zorgen ervoor dat alle bagage op de juiste plaats terechtkomt. AS-i oplossingen van Pepperl+Fuchs vormen een fundamenteel onderdeel van deze bagageafhandelingssystemen.


De toepassing

Bagageafhandelingssystemen op internationale luchthavens kunnen 30 km of meer beslaan. Honderden actuators en duizenden sensoren worden langs het transportsysteem geïnstalleerd om bagage van bij de incheckbalie tot aan de vertrekhal te detecteren, identificeren, controleren en loodsen. Wanneer systeemuitbreidingen nodig zijn, moeten deze meestal tijdens normale werkuren worden uitgevoerd. Daarbij komt nog dat de specifieke besturingssystemen en veldbussystemen van zulke grootschalige installaties vaak van continent tot continent verschillen. In dergelijke toepassingen blinkt AS-i als installatietechnologie uit. De verbindingstechnologie op zichzelf is redelijk eenvoudig; er bestaan geen beperkingen qua topologie of lengte van de netwerkkabels. Standaard (onveilige) en veiligheidssignalen, alsook voeding, worden via dezelfde bandkabel verstuurd. Bovendien is het niet nodig om redundante lijnen te leggen - een feit dat aanzienlijke kostenbesparingen voor grootschalige installaties kan vertegenwoordigen.


Het doel

Het doel is om de sensoren en actuators langs material handling-systemen en op lopende banden te linken met behulp van een flexibele en kosteneffectieve oplossing. De oplossing moet ook de eenvoudige integratie van nieuwe modules toelaten. De systemen moeten in bepaalde gevallen toegankelijk zijn tijdens de normale werking. Hiervoor moeten veiligheidscomponenten, zoals noodstoppen, worden voorzien. Het uiteindelijke doel is om dergelijke veiligheidssignalen, alsook voeding en onveilige signalen binnen een netwerk te versturen zonder nood aan afzonderlijke bedrading. 


De oplossing

De G11-module voor AS-i biedt een hoge mate van flexibiliteit.
De G11-module voor AS-i biedt een hoge mate van flexibiliteit.

Pepperl+Fuchs’ dubbele gateways worden als oplossing ingezet en, afhankelijk van de functie en installatie in kwestie, voorzien van een geïntegreerde veiligheidsmonitor. De AS-i vlakke kabel loopt in de montagerail op het material handling-systeem. Modules worden ofwel rechtstreeks op de bandkabel, ofwel met behulp van AS-i verdelers aangesloten. Op speciale aanvraag van een installatiefabrikant ontwikkelde Pepperl+Fuchs de G11-sensor-/actuatormodule voor AS-i. Deze module kan ofwel via bandkabel, ofwel met behulp van een M12-connector voor AS-i worden aangesloten, wat maximale flexibiliteit oplevert en het aantal vereiste AS-i componenten binnen een enkele installatie beperkt. Er bestaat een gestandaardiseerd proces voor de implementatie van de oplossing; dit proces is hetzelfde voor een 4I-inputmodule als voor een 4I/4O-input-outputmodule. De G10-afsluitweerstand met dubbele impedantie breidt het AS-i segment in feite uit tot 200 m en vertegenwoordigt een kosteneffectieve oplossing.


De voordelen

De G10-module breidt het AS-i segment uit.
De G10-module breidt het AS-i segment uit.

Enkele componenten volstaan om een brede waaier van transportbandsystemen te ontwikkelen en deze ter plekke aan te kunnen passen. Het mechanisme om signalen van veiligheidscomponenten door te sturen vormt een integraal deel van het systeem. In de meeste gevallen worden veiligheidssignalen eenvoudig via AS-i verstuurd en in een centraal veiligheidssysteem geëvalueerd. AS-i versnelt het proces om uitgebreide material handling-systemen en complexe systeemstructuren op te zetten in aanmerkelijke mate. Dit verhoogt de productiviteit van bagageafhandelingssystemen en vertegenwoordigt tegelijkertijd een aanzienlijke besparing op het gebied van bedrading.


Voordelen

  • Doeltreffende bedrading met integratie van veiligheidssignalen
  • Gedecentraliseerde, flexibele oplossing voor grote netwerken
  • Open systeemoplossing kan worden verbonden met alle standaard veldbussystemen die wereldwijd worden gebruikt
  • Eenvoudige installatie dankzij vrije topologie
  • Kosteneffectieve installatie

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren
As-interface productportfolio

Ontdek ons volledig As-interface productportfolio.