Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Botsingbeveiliging op havenkranen met ultrasone sensoren

De toepassing

Het lossen van containerschepen moet snel gebeuren, want tijd is geld. Grote schepen gebruiken meerdere kranen tegelijkertijd voor de overslag van schip naar kade. Voor de zijwaartse bewegingen langs de kade en de scheepswand rijden de kranen met metalen wielen op rails, of met rubberen wielen over een geasfalteerd pad. In beide gevallen gebruiken ze hetzelfde spoor, waardoor de naastgelegen kranen geraakt kunnen worden. Een controlesysteem gebaseerd op ultrasone sensoren voorkomt botsingen.


Het doel

Zowel botsingen tussen de kranen zelf, als met objecten die ongelukken op het kraanspoor kunnen veroorzaken moeten worden vermeden. De kranen zijn 24/7 in gebruik en staan bloot aan alle weersomstandigheden, inclusief regen, sneeuw, wind, sterk zonlicht, mist en zoute lucht. Onder deze extreme omstandigheden, dienen de sensoren betrouwbaar te detecteren tot een bereik van 10 m in de rijrichting van de kraan. Wederzijdse interferentie tussen de individuele signaleringssystemen van de kranen, en onnodige stops moeten vermeden worden.


De oplossing

Met hun detectiebereik van 10 m zijn de F260-ultrasone sensoren ideaal voor deze toepassing.
Met hun detectiebereik van 10 m zijn de F260-ultrasone sensoren ideaal voor deze toepassing.

Er worden per rijrichting één of twee ultrasone sensoren op de kraan gemonteerd. Het aantal sensoren is afhankelijk van de grootte van het te monitoren gebied, en of er naast naburige kranen andere voertuigen of objecten gedetecteerd moeten worden. Door de montagewijze, de synchronisatie van parallelle apparaten of het gebruik van verschillende ultrasone frequenties wordt wederzijdse beïnvloeding voorkomen. In de regel gebruikt men ultrasone sensoren met twee schakeluitgangen. De eerste geeft het signaal om de rijsnelheid te verminderen, de tweede geeft een stopsignaal. De ideale sensoren voor deze applicaties zijn de 30GM-sensoren (6 m detectiebereik) en de F260-serie (10 m detectiebereik).


De voordelen

De wijde, kegelvormige meetkern van ultrasone sensoren verzekert een volledige monitoring van het kraanspoor. Het functioneren wordt niet beïnvloed door slechte weersomstandigheden, en ze herkennen objecten ongeacht kleur, vorm of oppervlaktestructuur. Ultrasone sensoren zijn daarbij ongevoelig voor stof, olie en andere verklevingen. De gewenste schakelpunten kunnen snel en eenvoudig op het apparaat worden ingesteld, en hetzelfde geldt voor de synchronisatie. IP67-bescherming zorgt voor een veilig extern gebruik.


Voordelen

  • Betrouwbare botsbeveiliging
  • Detectie van het kraanspoor al met één sensor per rijrichting
  • Onderhoudsvrije werking
  • Ongevoelig voor vervuiling en weersomstandigheden

PDF-Downloads: Technische Gidsen voor Ultrasone Sensoren


e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneren