Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Werkwijzen

Het bepalen van de afstand tot een object met behulp van echo-looptijdmeting kan op verschillende wijzen worden geëvalueerd en weergegeven. Bovendien kan de hoogte van de echo-amplitude voor evaluatiedoeleinden worden gebruikt.
In het algemeen kunnen bij ultrasone sensoren vier werkwijzen worden onderscheiden.


Diffuse sensoren—all-in-one detectie en meting

In dit type sensor bevinden de zender en ontvanger zich in dezelfde behuizing. Dit ontwerp vereenvoudigt installatie en leent zich goed voor vulniveaumeting in vaten of opslagtanks. Het oppervlak van het vulmateriaal reflecteert de uitgezonden geluidsgolven zodat de sensor een vulniveau registreert en het niveau continu kan meten.


Retroreflecterende sensoren—sensorfunctionaliteit gegarandeerd door een reflector

Niet het voorwerp zelf, maar het feit dat de achtergrond (zoals een transportband, machinedeel of de vloer) als reflector wordt gebruikt, garandeert een veilige functionaliteit van de retroreflecterende sensor. Ongeacht of ze nu klein, groot, hoekig of geluidsabsorberend zijn—alle soorten voorwerpen die zich tussen de sensor en de referentiereflector bevinden, worden gedetecteerd. Ook hier zorgt een ééndelige behuizing voor een eenvoudige installatie, bedrading en indienstname


Eenwegsensoren—voor grote meetbereiken en hoge schakelfrequenties

Eenwegsensoren werken met afzonderlijke zender- en ontvangertransducenten. Als een voorwerp zoals een fles de geluidsbundel verstoort, wordt de schakeluitgang geactiveerd. Zelfs geluidsabsorberende voorwerpen worden op betrouwbare wijze gedetecteerd. Een ander voordeel van de eenwegsensor ten opzichte van de diffuse sensor is zijn dubbel bereik. Bovendien is de schakelfrequentie van de eenwegsensoren aanzienlijk sneller, wat de deur opent voor talrijke (hogesnelheids)toepassingen.


Dubbelvelsensoren—een betrouwbare en veilige objectdetectie

Naast de hierboven beschreven ultrasone sensoren bestaan er ook dubbelvelsensoren: in plaats van looptijden te meten, beoordelen zij de amplitudeverzwakking die door het respectievelijke object (bijv. vellen papier) wordt veroorzaakt.