Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Y-splitters voor sensoraansluitingen op mobiele kranen

De toepassing

Om een zware mobiele kraan veilig te kunnen besturen, moeten alle steunvoeten van de kraan volledig zijn neergelaten en stevig op de ondergrond staan. Twee inductieve benaderingssensoren bewaken elke tweeledige steunvoet en de kraan kan pas in werking worden gesteld wanneer alle sensoren hebben aangegeven dat de steunvoeten in positie staan. Dit verzekert dat de kraan in een stabiele en veilige positie verkeert en vermijdt kritieke situaties die zich eventueel zouden kunnen voordoen mocht de bestuurder de controle over het voertuig verliezen.


Het doel

Individuele signalen van de acht sensoren die de steunvoeten bewaken, moeten logisch worden verbonden en doorgestuurd naar het besturingspaneel van de kraan. Conventionele bedradingsmethoden, zoals sensoren in serie schakelen en hen vervolgens in klemdozen samenvoegen, zijn ingewikkeld en duur. Individuele bedrading verhoogt ook het risico op fouten en losse verbindingen. Er is een oplossing nodig die de installatietijd verkort en de foutmarge verkleint, maar toch op betrouwbare wijze sensorsignalen doorstuurt naar het besturingspaneel.


De oplossing

Een Y-splitter is een kostenbesparende oplossing om twee sensorsignalen te combineren.
Een Y-splitter is een kostenbesparende oplossing om twee sensorsignalen te combineren.

Verbonden via een M12-connector worden twee driedraadse PNP-sensoren op één kabel aangesloten met behulp van een Y-splitter. Een logische EN (seriële sensorverbinding) verbindt de twee signalen van elke steunvoet en zendt het gecombineerde signaal naar het besturingspaneel wanneer beide secties van de steunvoet volledig zijn neergelaten. Dit vermijdt de behoefte aan een individuele bedrading in klemdozen. Elektrisch geteste Y-splitters zorgen voor een snelle verbinding van sensoren en beperken de behoefte probleemoplossing later.


De voordelen

De Y-splitter met logische EN (&&) maakt een seriële sensorverbinding zonder klemdozen mogelijk op het voertuig. Dit beperkt de bedradingscomplexiteit en installatietijd. Dankzij zijn compactheid is het toestel ideaal voor toepassingen met beperkte installatieruimte en zijn M12-connectoren bieden volledige flexibiliteit.


In een oogopslag

  • Logische EN-verbinding van twee digitale sensorsignalen
  • Vereenvoudigde bedrading beperkt installatiekosten en vermijdt fouten
  • Gedecentraliseerde, logische verbinding direct in de bedradingslus
  • Geschikt voor toepassingen met beperkte installatieruimte
  • IP68-bescherming—zonder bijkomende maatregelen

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneer u