Serviceline Industriële Sensoren
Telefoon +32 3 644 25 00
Serviceline Explosiebeveiliging
Telefoon +32 3 644 25 00

Ultrasone sensoren voor de meting van zuigerposities op machines en mobile equipment

De toepassing

De detectie van de zuigerpositie in cilinders is van fundamenteel belang voor de nauwkeurige controle en besturing van een groot aantal machines en systemen—van pneumatische bedieningselementen op productielijnen tot hydraulische cilinders op graafmachines en kiepmechanismen op grondverzetters. Bij standaardoplossingen wordt de cilinder vaak aangepast door magnetische ringen op de zuigerstang te bevestigen. Drukbestendige sensoren worden in het cilinderhuis geplaatst om de eindpositie van de zuigerstang te bepalen. Beide oplossingen vereisen de aanpassing en hernieuwde afsluiting van cilinders.


Het doel

Het doel is de nauwkeurige detectie van zuigerposities zonder cilinderaanpassingen Een snelle en eenvoudige installatie en betrouwbare datalogging zijn eveneens belangrijk—ongeacht het zuigermateriaal, ontwerp en of het om een pneumatische of hydraulische zuiger gaat.


De oplossing

Er wordt een ultrasone sensor gebruikt om de zuigerpositie te bepalen. Hiervoor wordt naast de cilinder een buis gemonteerd. Een beweegbare stang wordt in de buis gemonteerd en met de zuiger verbonden. Aan het andere uiteinde van de buis wordt een ultrasone sensor gemonteerd om de afstand tot het einde van de stang te bepalen. De sensorkop met zijn ultrasone transducent strekt zich uit tot in de buis. In de buis zijn openingen voorzien om de verplaatste lucht van de bewegende stang te ventileren.

Afhankelijk van de cilinderlengte kunnen UC800-F77S-, M18- of M30-series ultrasone sensoren worden ingezet. Deze oplossing vereist geen aanpassing of hernieuwde afsluiting van de cilinder zelf, en ze staat niet onder druk gezien ze naast de cilinder wordt gemonteerd. De buis moet enkel vlak en vrij van lasnaden zijn. De buisdiameter kan, afhankelijk van de lengte, tussen 30 en 65 mm liggen. De ultrasone sensor kan eenvoudig op de toepassing worden afgestemd.


De voordelen

De ultrasone sensoroplossing kan gelijk waar rondom de cilinder worden geïnstalleerd en vereist geen aanpassing van de cilinder zelf. Ze laat zowel de bepaling van de eindpositie via schakeluitgangen als de continue meting van de zuigerbeweging toe. Ingebouwde temperatuurcompensatie in de sensor garandeert zelfs in zware industriële omgevingen een betrouwbare datalogging.


Overzicht

  • Nauwkeurige detectie van de zuigerpositie zonder cilinderaanpassingen 
  • Eenvoudige afstelling van het schakelpunt of de analoge grenswaarden via teach-in of parametreersoftware
  • Betrouwbare prestaties—onaangetast door regen, sneeuw, stof of wind
  • Flexibele montage op de cilinder
  • Onderhoudsvrije sensorwerking
  • Sensoren ook beschikbaar met E1-goedkeuring voor montage op mobile equipment

e-news

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatige updates en handige informatie over de automatiseringswereld.

Abonneer u
amplify–Het Pepperl+Fuchs Magazine

Ontdek ons online magazine! Vol boeiende succesverhalen, toepassingen, interviews en lokaal nieuws.